Jak na balkon? Se systémem bez použití dlažby jednoduše

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: podlahy, koberce
30. 5. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Udělat správně balkon není zrovna jednoduché ani levné. Ovšem díky systému bez použití dlažby je vše výrazně snazší. Můžete se do toho pustit sami. Jak na to jsme si povídali s panem Tomášem Brožkem, technikem ze společnosti Mapei.
  1. Stávající panelové domy s lodžiemi a balkony. Problémem bývají protispády, což může mít za následek vlhkost stěn a následné riziko vzniku plísní.
  2. Rodinné domy s balkonem či terasou, kde je potřeba prodloužit životnost bez nutnosti bourat.
  3. Novostavby bytových domů, s moderními prvky a materiály konstrukce balkonů, lodžií, kde obvykle není použití dlažby architektonicky vhodné.
Použití systému je finančně výhodnější, protože to zvládnete svépomocí. Materiál vás vyjde cenově zhruba stejně. Ale položit správně dlažbu je náročné a obkladačů je málo. Tohle zvládnete sami.
  1. Alfa a omega všeho je zjistit, jak jsme na tom se spády,“ říká pan Brožek. „Pro zajištění spolehlivého odtoku vody je nutný minimální spád 1,5%. Když spád není, musí se vytvořit.”
  2. Dále se aplikuje vyrovnávací opravná malta. Tím se zrealizuje, případně lokálně vyspraví, spád.
  3. Jestliže máme hladký povrch, například panel, obtížně brousitelný, použijeme jednosložkovou penetraci s křemičitým plnivem. Vytvoříme tím mechanickou kotvu, pro zvýšení přídržnosti opravné malty. Pokud povrch tvoří soudržný a hrubý beton, lze vyrovnávací maltu nanášet přímo na podklad.
  4. Následně osadíme těsnicí pásy, tzv. bandáže, v místech styku balkonu a stěny, kde jsou ostatní koutové spoje, detaily napojení na výplně otvorů a klempířské prvky.
  5. U varianty s keramickou dlažbou bychom nyní prováděli hydroizolaci a následně lepili a spárovali. „U našeho systému na bandáž i na zpenetrovanou plochu aplikujeme hydroizolační emulzi ve dvou vrstvách. Tím nám vznikne hydroizolační a zároveň protiskluzový povrch terasy/balkonu,“ vysvětluje rozdíl v postupu pan Brožek.
Reklama
Pro zajištění spolehlivého odtoku vody je nutný minimální spád 1,5%. Když spád není, musí se vytvořit.
Jak na balkon? Se systémem bez použití dlažby jednodušeJak na balkon? Se systémem bez použití dlažby jednodušeJak na balkon? Se systémem bez použití dlažby jednoduše

Balkon (předsazená konstrukce), svislá stěna je zateplená, ale nejsme si jisti, zda bylo provedeno napojení hydroizolace pod zateplením. Budu bandáž lepit na finální silikonovou omítku na zateplení a spojovat s panelem? „Systém umožňuje napojení na zateplovací systém přes samolepicí bandáž. Vytvoříme si sokl. Povrch upravíme do roviny a ohraničíme ho zakrývací páskou cca 10-15 cm. Opatrně přebrousíme omítku, přilepíme bandáž a zažehlíme do podkladu. Následně naneseme pružnou membránou asi 1 cm přes horní hranu soklu.“

Reklama

Jak postupovat u čela balkonu? Máme 2 možnosti:

  1. Systémový prvek (panel) je proveden tak, že nevyžaduje osazení klempířského prvku, tzn. sražené hrany a odkapový nos na spodním líci. Provedeme penetraci a následně aplikujeme hydroizolační membránu. Materiál díky své konzistenci můžeme nanášet i na svislé plochy. 
  2. Musíme osadit odkapový klempířský prvek. Při realizaci spádové vrstvy necháme cca 6-7 cm volných na osazení klempířského prvku. Ten koupíme běžně ve stavebninách. Vytvoříme osazení asi 3 mm po obvodu a vlepíme ho přímo na konstrukci do jedno- nebo dvousložkového PU tmele, celoplošně na konstrukci. Tmel přesypeme křemičitým pískem a přelepíme bandáží. Na závěr přetřeme pružnou emulzí do roviny.

Jak ukotvit zábradlí?

„Ideální je kotvit zábradlí do konstrukce balkonu zepředu nebo zespodu, tkz. “C” detail. Pokud je shora, oblepíme prostup bandáží a tu pak přetřeme. Bandáž vždy musí být přetřená izolační emulzí.”

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama