Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
13. 3. 2019
0 komentářů
Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?
Redakční článek
Nejčastějším řešením stropu v koupelně je sádrokartonový podhled. Při použití správného sádrokartonu do koupelny není třeba mít sebemenší obavy z vlhkosti. Do sádrokartonového podhledu montujeme zpravidla bodovky. Jaké bodovky do koupelny použít, co musí stropní osvětlení v koupelně splňovat a kolik si na bodovky do koupelny připravit, jsem probíral s Jiřím Svobodou.

Bodovky nebo podhledové světlo?

Podle informací od Jiřího Svobody ze společnosti K&V Elektro jsem dosud výrazem bodovky označoval světla, která se správně označují pojmem podhledová svítidla. “Oficiálně je však bodové svítidlo takové, které můžete zacílit do určitého bodu. Světla vkládaná do sádrokartonových podhledů v koupelnách i jiných místnostech se označují jako podhledová svítidla, protože je vkládáme do podhledu. Pokud za námi ovšem zákazník přijde s požadavkem na “bodovky do koupelny”, rozumíme, co tím myslí,” říká Jiří Svoboda. Do podhledů v koupelnách, v zóně 2 nařizuje norma použití světel s bezpečným napětím 12V a krytím IP44 a vyšším. Cena “bodovek” do koupelny se v eshopu E1.cz pohybuje přibližně od 26 do 340 Kč.

Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?

230V nebo 12V

Při provádění elektrických rozvodů se do sádrokartonového podhledu přivede obvykle standardní kabel CYKY-J 3x1,5, kterým napájíme i světla na 230V. Následně se mezi přívodní kabel a první světlo vloží bezpečnostní transformátor, který převádí napětí 230V na 12V.

Reklama
Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?

Patice pro 12V nebo 230V

Společně s osvětlením bývá dodávána patice Gx5,3. Ta se používá u svítidel na 12V. Pokud potřebujete pořídit svítidla na 230V, můžete si vybrat jiný typ světla, jehož součástí je patice GU10/GZ10 nebo si k původnímu světlu dokoupit patici GU10/GZ10 samostatně.

Bodovky do koupelny. Které použít, a jak je vybrat?
Reklama

Cena bodovek do koupelny

U podhledového osvětlení v koupelně se obvykle neobejdete bez transformátoru z 230V na 12V. Ten musíte pořídit bez ohledu na počet světel. Ceny nejlevnějších transformátorů, jako například Philips Certaline se pohybují od 200 Kč, nejdražší toroidní transformátory, vhodné do velkých koupelen, pořídíte 900 Kč. Abychom mohli poprvé rozsvítit, potřebujeme koupit světlo a do něj odpovídající žárovku. Většinou se prodávají samostatně. Nejlevnější světlo do koupelny (s krytím IP44 a vyšším) C stojí 130 Kč, žárovky pak v řádově desítek korun. Nejdražší LED podhledové svítidlo Megaman RICO pořídíte za 900 Kč.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama