Sádrokartonové podhledy, malování

Autor: Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
29. 7. 2019
3 komentáře
Sádrokartonové podhledy, malování
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny svépomocníky po delší době s článkem o tom, jak jsem prováděl SDK až po finální malování. Momentálně jsem těsně před úplným dokončení vnitřku, takže nebyl vůbec čast psát články o půběhu.

Vezmu to stručně bod po bodu.

Profily jsem dával v rozteči 50 cm tak, aby vycházely akorát na SDK desku, která má 2 metry. V malých kamrlíčkách do 7 metrů čtverečních jsem to neřešil a desky kotvil přímo do UD profilu - dle rigips možno kotvit do UD i místosti do 25 m2, nicméně jsem v pokojích a obýváko - kuchyni přidal ke zdi ještě jeden CD profil a do UD vůbec nekotvil. UD profil jsem podlepil pěnovým těsněním a připevněl za pomoci laseru Bosch do příčky. Natloukací hmoždinky vůbec nezkoušet, každá druhá v duté příčce stejně nedrží. Využil jsem turbošrouby Fisher a byla to jedna báseň. Cenově vycházely na stejné peníze. Kotvení perových závěsů jsem provedl za pomoci šroubů do dřeva, podložky, která byla oboustraně podlepená bytylovou páskou, takže by prostup měl být bez porušení - obrázek v galerii. Celou konstrukci jsem následně srovnal do roviny za pomocí laseru a špachtle se značkou. Aby byl v místnosti vidět laser, dal jsem do oken polystyren.

Desky jsem kladl tak, aby nikde nevycházel křížový spoj. Jelikož jsem většinou dělal sám, pořídil jsem si zvedák na desky, který jsem po dokončení prodal - cenově mě vyšel o 90 % levněji, než lidská výpomoc, takže se opravdu vyplatí. Desky jsem připevňoval za pomoci šroubů na SDK po cca 10-15 cm, takže až moc. Norma říká po 17 cm. Mezi stěnou a deskou jsem nechal mezeru cca 0,4-1 cm.

Reklama

Do podélné hrany umístěna samolepící bandáž od Knaufu a přetmelena za pomocí Uniflottu. Příčná hrana přetmelena tmelem bez pásky. Druhé tmelení stále Uniflottem - podélná pouze přetmelená, příčná přetmelená nyní včetně skelné pásky s následným roztažením do strany tmelem. Následovalo přebroušení strojní bruskou Einhell, kterou jsem využil všude, kromě rohů a koutů. Tam se bruska nedostane. Třetí broušení proběhlo již finišovým tmelem - Uniflott Finish. Podélné hrany přetmeleny tak, aby po vybroušení vznikl spoj, kde nebude patrný žádný přechod. Přišlo mi zbytečné roztahovat plochu do boků u spoje, kde je páska ve zkosené hraně desky. Příčné hrany roztaženy Finishem ještě více do stran, aby páska, která je na desce, se co nejvíce schovala a nebyl patrný žádný přechod. Po tmelení Finishem proběhlo druhé broušení. Po vybroušení proběhla kontrola spojů za pomoci bočního světla a následné opravení Finishem a ručním brouskem.  Mezi stěnu a desku jsem vtlačil Uniflott, přičemž jsem na stěnu umístil obyčejnou kancelářskou lepenku, takže má tmel prostor na dilataci a není na tvrdo se stěnou. Čas ukáže, jestli to byla dobrá volba.

V prvním kroku jsem okna a podlahu přetáhl krycí folíí. Ve druhém proběhla penetrace stěn a SDK Jupol penetrací v poměru 1:3 - kvůli prachu, který na deskách zbyl, jistě dobrá volba. Malování stěn a stropu jsem prováděl za pomoci válečku a malého štětce, který jsem používal hlavně v rohu a koutě, kam se nedostal váleček. Strop i stěny bylo potřeba vymalovat ve třech vrstvách. Barva kterou jsem použil - Jupol Classik a na velkou chodbu HET Klasik. Rozdíl jsem nepoznal a Jupol vycházel na lepší peníze.

Proč musí být schody protipožádní, když okolní SDK stačil klasicky bílý, moc nechápu. Nicméně v projektu je, tak jsem ho tam umístil. Ještě si potom udělám poklop na půdě s polystyrenem kvůli zateplení a prachu, aby nevypadl veškerý nepořádek ihned ven. Jelikož ještě přijde na vazníky 12 cm vaty, koupil jsem 4 metry dlouhý 12 x 12 trámek, z něhož jsem udělal pro půdní schody, které byly těžké jako krá..., nosnou konstrukci. Jinak montáž proběhla ve třech lidech. Jeden na půde, který upevnil závitové tyče na konstrukci, dva dole drží schody a mají co dělat, aby si nekrupli do textilu :-) Stavbě zdar

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Penetrace Jupol, barva Jupol Classic
6 508 Kč
Sonoflex ( Ventilátor WC, Koupelna a Digestoř )
1 119 Kč
Uniflott, Finish, Výstužné pásky
4 291 Kč
Bruska na sádrokarton Einhell
2 900 Kč
Práce výpomoc
7 700 Kč
SDK vruty, akrylový tmel
604 Kč
Půdní schody JAP Lusso PP 90x70, tramek 12x12 na vazniky
11 354 Kč
Páska TPK Super
425 Kč
Vruty, podložky
566 Kč
Hmoždinky, drát s okem
760 Kč
Bity, hoblík, pila
862 Kč
SDK zvedák nový ( po dokončení prodán )
750 Kč
SDK, profily, příslušenství
22 550 Kč
Celkem60 389 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací