Je bezpečné dělat v zimě sádrokartonové příčky a podhledy?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: sádrokartony
20. 12. 2018
0 komentářů
Je bezpečné dělat v zimě sádrokartonové příčky a podhledy?
Redakční článek
Teplota se v těchto dnech pravidelně střídá mezi hodnotami přesahujícími 10°C a není výjimkou, že druhý den ukazuje teploměr i několik stupňů pod nulou. Většina mokrých stavebních procesů má v technických listech uvedenou použitelnost při teplotách nad 5°C. Proto jsme se zajímali právě o sádrokarton, který je zařazen ve skupině suchá výstavba.

Vadí mu změna teplot? Vzniká v konstrukci vlivem změn teplot pnutí, které by se následně projevilo například praskáním? Jak sádrokarton v zimě skladovat? Jaké práce mohu provádět bez ohledu na teplotu, a kdy se musím držet “obvyklé stavební hodnoty +5°C”? Nejen na tyto otázky jsem se zeptal Roberta Hoška, Garanta technické podpory společnosti RIGIPS.

Při stavbě sádrokartonové konstrukce a následném oplášťování deskami nejsme nikak ovlivněni venkovní teplotou. Sádrokarton je suchá výstavba a montovat jej můžete stejně spolehlivě v -10°C jako v +10°C. Profilům ani deskám to vůbec nevadí.

Tedy kromě toho, že práce v mrazu nebude zřejmě úplně příjemná, nemá teplota vliv na sádrokartonovou konstrukci a žádného pnutí nebo prasklin vlivem mrazu či střídáním teplot se bát nemusíme. To samozřejmě platí do doby než přijde na řadu tmelení. Tmelení už je “mokrý proces” a je nutné, aby při tmelení byla zajištěna teplota nad 5°C a tuto teplotu je nutné udržet minimálně následujících 24 hodin po zatmelení. Pak už můžete klidně topení vypnout. Doplnil Robert Hošek. Na dopravu a manipulaci se sádrokartonovými deskami nemá pochopitelně aktuální teplota také vůbec žádný vliv. Sádrokarton by rozhodně neměl být vystaven dešti nebo sněhu a skladovat bychom jej měli v suchém prostředí. Obecně je vhodné desky na stavbu dopravit až poté, co ukončíte ostatní mokré procesy, jako jsou omítky či betonové nebo anhydritové podlahy.

Reklama
Skladovat sádrokartonové desky bychom měli vždy na rovné podložce. I kdyby se takto uskladněný sádrokarton dostal do kontaktu s vlhkostí, nemůže se stát, že by se desky nějak zkroutily.

Desky bychom neměli skladovat například opřené o zeď. Podložka, na kterou desky položíme, může být například tvořena paletami, nebo dřevěnými hranoly umístěnými vedle sebe s maximální roztečí 50 cm.

Závěrem

Montáž sádrokartonových profilů i opláštění profilů deskami je suchým procesem, na který nemá okolní teplota žádný vliv. Teplotu nad 5°C je třeba dodržet až při tmelení sádrokartonových desek a zachovat ji alespoň 24 hodin po vytmelení. Následně již opět na okolní teplotě nezáleží.

Reklama

Galerie

Je bezpečné dělat v zimě sádrokartonové příčky a podhledy?Je bezpečné dělat v zimě sádrokartonové příčky a podhledy?Je bezpečné dělat v zimě sádrokartonové příčky a podhledy?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací