Krbová kamna SKIVE II C - to je nejstylovější způsob, jak topit půlmetrovými poleny.

Autor: HAAS+SOHN (5 příspěvků)
2. 11. 2018
0 komentářů
Krbová kamna SKIVE II C  - to je nejstylovější způsob, jak topit půlmetrovými poleny.
Komerční
To, čím topíte, má zásadní vliv na životnost krbových kamen i na účinnost spalování. Obecně jde o to, přikládat do kamen co nejvíce čisté dřevní celulózy. Naopak by se do ohně mělo dostat co nejméně prachu, kůry, vody a pryskyřice. Říká se, že v krbových kamnech nemá smysl topit čímkoliv delším než 30 cm. Velká polena patří hlavně do kotle, jsou ale i výjimky.

Jak poznat dobré dřevo?

Když nepočítáme třísky na zátop, je v krbových kamnech nejlepší topit tvrdým dřevem. Skvěle se hodí buk, dub nebo jasan. Podmínkou je, aby měla polena maximální vlhkost 20 %.  Vlhčí dřevo zanáší kamna dehtem. Ten je, hlavně pro kamna s výměníkem, doslova pohromou. Dehet totiž na rozdíl od popela velmi rychle tuhne a vytváří okolo trubek výměníku černou, špatně odstranitelnou vrstvu. Ideální vlhkost má dřevo po dvou letech skladování. Čím je dřevo tvrdší, tím déle je třeba ho sušit. Někteří dodavatelé nabízejí již vysušené dřevo připravené k topení.

Tady platí: důvěřuj, ale prověřuj. O skutečné vlhkosti dřeva je dobré se přesvědčit pomocí vlhkoměru.

Funguje na bázi elektrického odporu. Čím více je dřevo mokré, tím více vede elektrický proud. Koupíte ho za cenu kolem tisícikoruny. 

Krbová kamna SKIVE II C  - to je nejstylovější způsob, jak topit půlmetrovými poleny.

Obr.: vlhkoměr

Extra velká spalovací komora

Do většiny krbových kamen je skutečně ideální přikládat polena dlouhá nanejvýš 30 cm, o průměru maximálně 10 cm. Menší polena, hlavně z měkčího dřeva, znamenají častější přikládání a větší zanášení popelem. Krbová kamna Skive II C pojmou díky spalovací komoře o rozměrech 530 x 236 x 300 mm, polena až do velikosti 50 cm. Aby velký kus dřeva celý shořel a vydal maximum energie, potřebuje dostatek vzduchu. O to se stará Terciální spalovaní a systém Easy Control.

Krbová kamna SKIVE II C  - to je nejstylovější způsob, jak topit půlmetrovými poleny.

Obr.: Ovládání Easy Control

Chytrá regulace vzduchu

Kamna Skive II C mají přípravu pro připojení na externí přívod vzduchu. Lze je ale také používat bez napojení externího přívodu. Jednoduše zadní vývod nikam nepřipojíte a kamna necháte volně stát v místnosti. V každém případě platí, že se do kamen dostává spalovací vzduchu zezadu. Správné nastavení vzduchu zvládnete snadno jedním regulátorem. Při prvním zátopu stačí posunout regulátor do polohy „Start“. Potom již můžete regulovat intenzitu plamene otáčením kolečka po stupnici. Ti, kdo mají „krbovky“ jako doplňkový zdroj tepla, určitě ocení možnost krbová kamna uzamknout. Když v kamnech zrovna netopíte, posuňte kolečko do polohy „0“. Přívod vzduchu je nyní zcela uzavřený. Pokud navíc zavřete dvířka nebude teplý vzduch unikat přes kamna ven.

Krbová kamna SKIVE II C  - to je nejstylovější způsob, jak topit půlmetrovými poleny.

Obr.: Krbová kamna HAAS+SOHN Skive II C

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
HAAS+SOHN (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací