Ochrana před letním sluncem

Autor: Otherm (8 příspěvků)
6. 6. 2018
0 komentářů
Ochrana před letním sluncem
Příspěvek stavebníka
Rychlý přechod ze zimy do horkého léta v posledních letech už skoro nikoho nepřekvapí. I když projekty novostaveb počítají stále častěji s klimatizací domu, je potřeba myslet i na vhodné stínění. To pomůže jak před letním horkem, tak ochrání intimitu domova před zvědavými zraky z okolí.

Stínění řešte již v projektu

Projekty moderních novostaveb počítají s francouzskými dveřmi, stále oblíbenější jsou velké posuvné systémy propojující interiér se zahradou a stálicí jsou i sestavy kombinující balkónové dveře s fixními prvky. Pokud jsou prosklené plochy orientovány na jih, může docházet v létě k nežádoucímu přehřívání interiéru, zejména pokud stín neposkytují stromy či zeleň. „Samostatnou kapitolou jsou pasivní domy, kde se do celkové tepelné bilance počítá také ohřev interiéru od slunečního záření. Projekt pasivního domu by měl tedy řešit nejenom vhodné zasklení, ale také stínění oken,“ říká Petr Svoboda regionální ředitel značky výrobce českých oken OTHERM. Pokud plánujete novostavbu, měli byste již ve fázi projektu spolu s výběrem oken řešit i použití vhodné stínicí techniky, případně i kombinaci různých prvků. „Stínění je nejenom nezbytný funkční prvek stavby, ale také vysoce estetická záležitost,“ říká P. Svoboda z OTHERMU a dodává, „pokud vyřešíte stínění rovnou s nákupem oken, zajistíte si, že vše bude společně dobře vypadat i fungovat a navíc záruku na všechny nainstalované prvky poskytne jeden dodavatel.“

Výhody venkovního stínění 

Venkovní žaluzie a rolety jsou z hlediska ochrany před letním sluncem nejúčinnější. Teplo zadrží ještě z exteriérové strany a působí tak jako velmi účinná clona. Plánovat instalaci venkovního stínění již v projektu a počítat s ním případně při montáži oken je důležité, protože je nutné osadit kastlík s lamelami žaluzií nebo nábalem rolety. Nejvhodnější je umístit ho pod omítku. Ve vytaženém stavu si stínění ani nevšimnete. „Dodatečná montáž může být nejenom problém, ale především z interiéru byste pak mohli vidět i dovnitř kastlíku, což může krásný výhled z okna zkazit,“ vysvětluje P. Svoboda z OTHERMU. Velmi oblíbené jsou venkovní žaluzie, které umožňují plynulou regulaci světla procházejícího do interiéru. Rolety zajistí celkové zatemnění, jejich další výhodou je ale zvýšení bezpečnosti i zlepšení zvukové izolace. Ovládání stínění je buď manuální, kdo si chce větší pohodlí, může si nechat nainstalovat elektrické ovládání prvků, v tom případě je třeba myslet na přívod proudu. Pokud uvažujete o venkovních roletách, měli byste vědět, že existují i varianty kombinované se sítí proti hmyzu. Okno tedy kryje buď částečně nebo zcela buď venkovní roleta, nebo síť. Velmi zajímavé řešení poskytují screenové rolety, kdy nábal tvoří speciální tkanina pro exteriérové použití, která může světlo částečně propouštět nebo zcela zatemnit. Další možností jsou výsuvné markýzy, které zakryjí například terasu a dokáží ochránit i před lehkým deštěm a také prodloužit využívání terasy.

Vnitřní stínění pomůže, ale …

Až se do oken opře letní slunce, pomůže před přehříváním interiéru i vnitřní stínění, ale nelze počítat s velkým snížením teploty. Zatažení tmavých závěsů, vnitřních žaluzií nebo rolet udrží teplo částečně mezi oknem a stíněním a to přinese snížení teploty v interiéru asi o 4-5oC. Nabídky vnitřní stínicí techniky je opět velmi široká, a to jak z hlediska estetických, tak funkčních možností. Variantou může být také kombinace venkovní a vnitřní stínicí techniky. Zejména u velkých prosklených ploch, které otvírají interiér nežádoucím pohledům sousedů nebo kolemjdoucích.

Reklama

Proč dát na rady odborníků

Při výběru oken a jejich spojení se stíněním byste se měli zajímat i o názor odborníků. Dlouhodobou funkčnost zajistí totiž jen kvalitní systémy a výrobky. Pokud se zvolí například nevhodné zasklení, může v krajním případě dojít i k prasknutí skla. Jak je to možné? Stačí situace, kdy je například velká prosklená plocha osazena běžným zasklením a na přímém slunci ji pak venkovní stínění zakryjeme jen částečně. Ve velké ploše skleněné tabule pak vznikne velký rozdíl v teplotě mezi plochou zastíněnou a nezastíněnou. Běžné sklo nemusí toto vydržet a může prasknout. Exteriérová tabule takového například izolačního trojskla by měla být kalena a mít odpovídající tloušťku. Pokud výrobce ušetří a stavebník nebude mít dostatečné informace, nemusí se snaha o úsporu nákladů vyplatit. Chystáte-li se stavět nový rodinný dům, rozmyslete si již ve fázi projektu jaká okna, jaký typ stínění a jeho ovládání bude chránit vaše bydlení. Ušetříte si tak dodatečné starosti i náklady.

Ochrana před letním sluncem

Galerie

Ochrana před letním sluncem
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Otherm (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama