Systém trubka v trubce pro rozvody teplé vody

Autor: John Guest CZ (2 příspěvky)
1. 12. 2017
0 komentářů
Systém trubka v trubce pro rozvody teplé vody
Příspěvek stavebníka
Celý nástrčný systém John Guest Speedfit byl vyvinut a je vyráběn ve Velké Británii mateřskou společností John Guest Ltd., ale nápad a realizace výrobku trubka v trubce pochází od české dceřiné společnosti John Guest Czech s.r.o. Poprvé jste se mohli seznámit s tímto systémem již roku 2008 na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V následujícím roce získala společnost John Guest Czech s.r.o. za trubku v trubce jednu z hlavních cen v prestižní celostátní soutěži Výrobek roku.

Po otevření kohoutku s teplou vodou začne téměř okamžitě téct teplá voda, i když byl kohoutek dlouho předtím uzavřen - toto umožňuje systém trubka v trubce. Tato funkce je známa již dlouho a technicky se provádí pomocí teplovodní smyčky, ve které cirkuluje mezi teplovodním zásobníkem a vodovodní baterií teplá voda, vždy pomocí oběhového čerpadla. Kromě běžného ventilu s teplou vodou musí mít zásobník další ventil pro vratnou teplou vodu cirkulační smyčky. Smyčka se používá zejména v případech, kdy je výstup teplé vody významně vzdálen od teplovodního zásobníku (bojleru). Smyčka v podání společnosti John Guest Czech s.r.o. se uzavírá vnitřkem trubky, nikoliv zvenku.

Způsob instalace systému trubka v trubce

Hadičku zasuneme nejprve do spojky, pak nasadíme trubku a poté hadičku dále protahujeme trubkou. Před realizací dalšího spoje musí opět hadička projít spojkou. Pak je možné spojku spojit s trubkou. Takto se pokračuje až k nejvzdálenějšímu spotřebiči. Na odbočce k poslednímu spotřebiči se hadička povytáhne z T-spojky a na ni se nasadí mosazná spojka. Ta má v sobě vytvořeny dva 5mm otvory. Touto spojkou, která je připevněna na konec 8mm hadičky, se vrací teplá voda vnitřkem systému zpátky k oběhovému čerpadlu a přes něj do bojleru. Na mosaznou spojku se nasadí plastová zátka a obojí se zastrčí do T-spojky, zamáčkne a zajistí. Tím jsme na konci celého systému. Po dokončení práce u posledního spotřebiče se vracíme na začátek řady, kde je přívod od bojleru. Polyetylénovou hadičku vytáhneme ze systému tak daleko, co to jde, a ustřihneme ji asi 5 cm od T-spojky. Na hadičku nasadíme mosaznou spojku a spolu s touto spojkou zamáčkneme zpět do T-spojky a zajistíme. Do mosazné spojky zastrčíme hadičku 10 mm (popř. je možné použít i jinou hadičku, kterou je vratná teplá voda přiváděna k oběhovému čerpadlu a od něj do bojleru).

Úspora energií i práce přináší úsporu peněz

Systém trubka v trubce je cenově srovnatelný s jinými klasickými systémy a tepelné ztráty jsou zhruba poloviční. Materiál, ze kterého je systém trubky v trubce vyroben (síťovaný polyetylén), je z hlediska stárnutí mnohem trvanlivější a odolnější než např. polypropylén. Kromě speciálních John Guest nůžek nepotřebujeme při instalaci žádné jiné nářadí. Stavitel a investor tak může využít i velkou úsporu drahocenného pracovního času. Zejména pro montované stavby, dřevostavby a sruby přináší systém trubka v trubce nesporné výhody.

Reklama

Galerie

Systém trubka v trubce pro rozvody teplé vodySystém trubka v trubce pro rozvody teplé vodySystém trubka v trubce pro rozvody teplé vodySystém trubka v trubce pro rozvody teplé vody
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
John Guest CZ (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací