Jak a kdy pečovat povrch dřevěných oken

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
28. 11. 2017
0 komentářů
Jak a kdy pečovat povrch dřevěných oken
Příspěvek stavebníka
Musí se nová dřevěná okna natírat? Jak často bude ošetření potřeba? Vybíráte nová okna a trápí vás podobné otázky. Podívejme se podrobněji na povrchovou úpravu a údržbu eurooken.

O údržbu se zajímejte již při výběru

Dřevo je přírodní materiál, pokud je vystavené přímému slunci, dešti, zimním mrazům nutně se to odrazí na jeho vzhledu. Dřevěná okna jsou v současnosti vyráběna z lepených eurohranolů, díky kterým mají výbornou pevnost, tvarovou stabilitu i izolační vlastnosti. Jejich odolnost proti vlivům povětrnosti záleží na jejich povrchové úpravě, a to se týká všech druhů dřevin, které se k výrobě dřevěných eurooken používají. Při výběru dřevěných oken byste se měli zajímat i o systém povrchové úpravy. V ní tkví jejich kvalita a má zásadní význam pro nároky na průběžnou péči o lazuru.

Jak a kdy pečovat povrch dřevěných oken

TIP: Jaro a pak také podzim jsou období, kdy je třeba provést pravidelnou údržbu lazury eurooken. Po zimě je třeba připravit okna na letní slunce, které jim dá opravdu "zabrat".

Reklama

Vícevrstvá povrchová úprava

Základem vícevrstvé povrchové úpravy je impregnace. Je důležité, aby aktivní částice pronikly hluboko do struktury dřeva. Tak účinně chrání okna před napadením plísněmi, houbami. Impregnace by se měla provádět na jednotlivých dílech oken před jejich sesazením. Jedině tak zajistí i výbornou ochranu rohových spojů, kam by se jinak nedostala. Po slisování impregnovaných dílů se vyplní přiznané spoje eurooken pružným plničem, který je chrání před průnikem vody. Namáčení eurooken v základové barvě a řízené sušení sjednotí jejich barevný odstín. Nanočástice barevného základu pronikají hluboko do póru dřeva a podílejí se nejen na jeho ochraně, ale napomáhají optimální přilnavosti povrchové lazury. Finální vrstva tvrdé, ale pružné lazury zajišťuje ochranu oken před účinky povětrnosti, některými chemickými látkami a mechanickým poškozením. Právě péče o lazuru je nezbytná, je ale snadná a zvládne ji každý. Dřevěná okna jsou opravdovou nestárnoucí klasikou.

Jak a kdy pečovat povrch dřevěných oken

Péče o lazuru

Výrobci oken by měli vždy doporučit i dodat přípravky, které jsou pro jejich výrobky vhodné. Většinou se doporučuje dvakrát ročně, v podzimním a jarním období, po umytí ošetřit okna speciálním balzámem na lazuru. V zásadě to spočítá v tom, že houbičkou napuštěnou balzámem se otřou dřevěné části oken. Balzám zacelí mikrotrhlinky a celkově osvěží povrch oken. Čas, kdy bude nutná obnova nátěru oken, závisí zejména na tom, kde a jak jsou okna instalována. Nejvíce trpí okna vystavená přímým účinkům slunečního záření. U vysoce kvalitních povrchových úprav a pravidelné péči o lazuru je renovační nátěr nutný až po 7 až 10 letech. Opravy poškození i renovační nátěry byste měli ponechat na odborném servisu dodavatele oken. Časté bývá například poškození kroupami. Neodborný zásah může povrch dřevěných oken nenávratně poškodit.

Reklama
Jak a kdy pečovat povrch dřevěných oken

TIP: Věnujte celkově pozornost údržbě oken, kterou doporučuje výrobce. Kromě péče o lazuru u eurooken je třeba pravidelně promazávat kování oken a v případě potřeby je seřídit. Kontrolovat kvalitu a čistotu těsnění.

Slabá místa dřevěných oken

Z hlediska povrchové úpravy jsou slabými místy dolní části křídel a rámů. Po těchto místech nejvíce stéká voda, v zimě zde může i namrznout. Pokud si vyberete dřevěná okna chráněná v těchto místech rámovou a křídlovou okapnicí vyrobenou z odolného hliníku, rozhodně to napomůže jejich ochraně proti účinkům povětrnosti.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací