Aplikace betonové omítky

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: malování, tapety
30. 4. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Pokud máte rádi moderní design, pak se vám jistě bude líbit speciální betonová omítka, se kterou lze vytvořit imitaci litého betonu. Protože je to technika, která má blízko ke stavění, nechali jsme si ji aplikovat do kanceláře Svépomocí. Pečlivě jsme vše zaznamenali a vy si teď můžete přečíst, jak se omítka nanáší krok za krokem.

Jedná se o dekorativní betonovou omítku na bázi cementu s důrazem na jednoduchost aplikace a věrohodnost povrchu litého betonu. Lze nanášet na téměř všechny materiály. Správnou aplikací betonové omítky mě provedl Jaroslav Lenert ze společnosti Todox Trade, která se specializuje na výrobu a distribuci tohoto typu omítky.

Očištěný povrch a penetrace je nutnost

Betonová omítka se dodává jako suchá směs ve 20 litrových kýblech. Stačí ji smíchat s vodou dle přiloženého návodu. Pro finální fázi se používá speciální povrchová lazura. Povrch, na který plánujeme aplikovat betonovou omítku musí být vždy očištěný a pevný. Před samotnou aplikací omítky jej z důvodu sjednocení savosti podkladu napenetrujeme penetrací Primer Elite od firmy Mistral.

Aplikace ve třech vrstvách

Jaroslav mi také poradil, jaké nářadí budeme potřebovat – něco na rozdělání směsi, nerezové hladítko na natahování a ideálně také benátské hladítko. Balení omítky je uzpůsobeno na 10 m2. Celá technologie funguje ve třech vrstvách. První dvě jsou betonové omítky, třetí vrstva je povrchová úprava, která zvýrazní a vykreslí povrch a strukturu imítky a zároveň ji udělá omyvatelnou. Aplikace trvá zpravidla tři dny. První den naneseme první souvislou vrstvu betonové směsi, kterou vyrovnáme. Druhý den aplikujeme druhou vrstvu v o něco řidší konzistenci a polo zaschlou směs zarovnáme pomocí hladítka. Cílem je udělat co nejhladší povrch v druhé vrstvě. Využijeme k tomu benátské hladítko, kterým se provádí dobře především detaily a konečné hlazení.

Reklama

Imitace spár pomocí lepenky

Pokud se rozhodnete imitovat na zdi také spáry, které se v monolitickém betonu skutečně vyskytují, postačí na zaschlou první vrstvu přilepit lepenku a při nanášení druhé vrstvy skončit právě v místě, kde je nalepena. Jakmile druhá vrstva omítky zaschne odstraníme lepenku a nový kus aplikujeme na novou vrstvu s přesahem v takové vzdálenosti, která odpovídá požadované šířce spáry.

Třetí vrstva lazura

Na závěr naneseme povrchovou úpravu. Ta z poloviny vykreslí a zvýrazní povrch betonové omítky a z padesáti procent z omítky učiní omyvatelnou. Glazuru aplikujme v gumových rukavicích hadrem, který nepouští chlupy. Cena betonové omítky se pohybuje kolem 5 000 Kč za deset metrů čtverečních včetně glazury.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací