Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017

Autor: Andy86 (13 příspěvků)
25. 2. 2017
0 komentářů
Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017
Příspěvek stavebníka
Trochu literárně jsem chtěl pojmout tento článek, který si neklade zvláštní účel mimo to, podělit se a informovat o tom, jak jsem se vynasnažil, abych byl opět o krok dál v domě bydlet, jak jsem pojal nadpis článku. 

Dům bez oken a dveří (myšleno plně funkčních) jsem měli od doby, co se v roce 2015/2016 dělaly stavební úpravy. Vzhledem k tomu, že jsem měl příležitost (zejména časovou), a bylo to vhod, rozhodl jsem se, že si do domu už teda konečně pořídíme okna a dveře a to ze všelimožných důvodů. Není nic horšího, když v době mrazíků, tedy teplot výrazně klesají pod pomyslnou 0°C, potřebujete něco vytvářet a brání vám v tom absence zachytit teplo, které byste si byli bývali vyrobili kamny, ale ejhle. To ani nechci vzpomínat stránku bezpečnostní, či funkčně estetickou. Po projíždění nabídek na internetu, jsem zvolil krásnou kombinaci oken a balkonových dveří z výzisku stavebního bazaru, zřejmě se někdo přepočítal, nebo přestal stavět a to ze všemožných důvodů? :-D Mým heslem, se kterým jsem se do svépomocných prací pouštěl bylo, za málo peněz mít hodně muziky, jak říká přísloví a to nejen muziky, ale též funkční a plnohodnotné muziky. Nespokojil bych se tedy s nějakým aušusem, ale proč přeplácet za nová okna z fabriky, když ta z výzisku jsou nepoužitá a nic jím není. Není umění nakupovat, ale umění nakupovat funkčně a ekonomicky ;-)  Okna jsou bílá, 6ti komorová, otevírací i vyklápěcí s kováním v ceně. Pro jejich využití jsem zvolil jedno okno pravé, druhé okno levé. V pokojích se užijí obě. Jen si to umět uspořádat. To samé balkonové dveře.  Na řadu přišla přeprava z provozovny, která nebyla nikterak náročná, mimo to, že jsem musel jet s vozíkem a doufat, že se okna podložená kartony a fólií nepoškodí. Ale povedlo se. Byly doma, a to se počítá. Toho času jsem měl už veškerou související stavební přípravu hotovou. Bylo třeba upravit stavební otvory na rozměr oken 80 * 120 cm a dále umístit překlady (dozdít tam kde bylo třeba, ubourat kde přebývalo a vytvořit smysluplnou díru vhodnou k instalaci.  Lehce se to napíše, ale realizace byla horší. Vzhledem k mé dispozici domu se zdánlivě banální záležitost jakou je montáž překladů stala obtíží, kterou bylo třeba překonat. Chápu rok výstavby domu, i majetkové poměry bývalých majitelů, ale tohle bylo opravdu nevídané. Stavební otvor, který není ničím podepřený, zpevněný a je pod ním zárubeň s dveřmi, či špaletové okno... Jednou větou řečeno: "No, comment". To smrdí víc než problémem. Ale myslím, že samotná montáž, hra s vodováhou , pěnou, a distančními zarážkami už byla jen završením dvou stavebních dnů plných příprav, protože montáž zabrala tak dvě hodinky.

Náklady

Název položkyCena
Zedník za týden práce
5 000 Kč
písek 4m3
2 200 Kč
Vápenný hydrát
500 Kč
Cement
1 000 Kč
Porotherm
3 000 Kč
Okna a dveře (5ks)
8 000 Kč
Betonování podlahy
6 000 Kč
Celkem25 700 Kč

Galerie

Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017Bez oken a dveří, v domě nebydli! 03/2017
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andy86
Andy86 (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama