Podlaha do koupelny - vinyl, laminát nebo snad beton?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: podlahy, koberce
25. 3. 2016
1 komentář
Podlaha do koupelny - vinyl, laminát nebo snad beton?
Příspěvek stavebníka
Pro většinu z nás je přirozené mít v koupelně klasické dlaždičky. Existuje ale řada dalších materiálů, které svými vlastnostmi dlaždičkám konkurují. Nemusíte se tedy omezovat tradičním materiálem. Vinyl, linoleum nebo třeba dřevo a beton jsou stále oblíbenější. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Koupelna je místem, kde trávíme dost času, podmínky komplikuje všudypřítomná voda, a tak není divu, že je v této místnosti podlaha zatížena téměř nejvíce v celém interiéru. Jaké vlastnosti tedy musí mít ideální krytina v koupelně? Určitě musí být voděodolná, protiskluzová, měla by být snadná na údržbu a trvanlivá.

Klasika v podobě dlažby

Dlažba splňuje všechna tato kritéria, je osvědčená tradicí, ale někomu může vadit její sterilní vlastnosti či chlad, který vyzařuje. Koupelnové podlahové dlaždice vybíráme v nesmekavé úpravě, dostatečně tlusté s otěrem do namáhaných prostor. Velkoplošné dlaždice jsou výhodnější, protože se lépe udržují, nehodí se ale do každého interiéru. O každou spáru méně, která se v koupelně objeví bude snadnější váš úklid. K dostání jsou velikosti například 60 x 60 cm, 80 x 80 cm a není problém koupit ani opravdu maxi velikosti třeba 3 x 1 m. Spáry v interiéru je dobré volit v šedé barvě, protože bílé se špatně čistí a jsou brzy zanešené. Aby byla podlaha v koupelně rovná, použijte speciální stěrky, lze je nanášet i ve více vrstvách. Barev a dekorů je nespočet, efektní jsou například dlaždice s efektem dřeva nebo betonu. Protiskluznost se označuje dvěma způsoby. Pro bosou nohu se používají stupně A, B a C (C je nejvíce).

Podlaha do koupelny - vinyl, laminát nebo snad beton?
Reklama

Vinylová podlaha je teplá na dotyk

Díky silné povrchové vrstvě, je vinyl ideální podlahou pro místnosti namáhané a vlhké. Moderní vinyl je pevný, voděodolný a vizuálně může být velice pestrý – dokáže imitovat jakýkoli materiál či dekor. Je tedy vhodný pro ty, kteří si rádi dopřejí zvláštní styl interiéru. Vinylové podlahy se prodávají jak v rolích, tak dílcích. Díky technologii digitálního tisku lze vinyl opatřit jakýmkoli dekorem, a pokud se použije speciální 3D tisk, na podlaze se vytvoří na dotek plastický vzor. Vinylová podlaha tedy může velmi věrohodně imitovat dřevo, kámen, beton, dlažbu či korek. Její výhodou je odolnost, někteří výrobci poskytují na tuto krytinu 20 let záruku. Na došlap bosou nohou je navíc příjemný, pocitově teplý, neklouže, eliminuje hluk. Vinyl se snadno udržuje, stačí ho setřít, i hodně mokrým hadrem, ale dbejte na to, aby se voda nedostala pod vinylový povrch podlahy.

Laminát přináší dřevo do koupelny

Laminátové podlahy se skládají z dřevovláknitých desek, na jejich povrchu je dekorační papír s natištěným vzorem. Technologie již umožňují vybavit si koupelnu také tímto masteriálem. Koupelna s laminátem vaší koupelně dodá teplý pocit a zútulní ji. Nutné je ale vybrat speciální druh voděvzdorného laminátu. Je to laminát větší tloušťky se speciálním materiálem a zámky. V případě, že se rozhodnete pro laminát, doporučujeme se obrátit na renomované dodavatele, protože tato by měla být odborě položena.

Podlaha do koupelny - vinyl, laminát nebo snad beton?
Reklama

                                                                                                                            Foto:Quick-Step

Betonová podlaha?!

Ano industriální interiéry jsou v oblibě. A tak do koupelen proniká netradiční krytina, který dříve sloužila spíše jako stavební materiál. Pro využití v koupelně jsou podstatné vlastnosti betonu. Speciální betonové stěrky pro interiéry se nemusí pracně udržovat a díky bezespárovosti je jejich čistění opravdu snadné. U betonové stěrky se nemusíte obávat ani mechanického poškození ani kluzkého povrchu. Nejčastější povrchovou úpravou je strojně hlazený beton. K dispozici jsou i tzv. barevné vsypy, s jejichž pomocí se docílí finální barevné vrstvy. Někomu však betonová podlaha připadá studená, vhodné je pak zvolit vinylovou imitaci.

Dřevo neboli návrat k přírodním materiálům

Přírodní materiály táhnou. Technologie a vlastnosti některých exotických dřevin nám tak umožňují zvolit si do koupelny pravé dřevo. Vhodný je teak, který byl dříve používán na výrobu lodí. Obsahuje totiž éterické oleje, které ho chrání před vlhkem, hnilobou i plísněmi. Levnější variantu představují obyčejné teakové parkety nebo "poloprkenné" rozměry. Podlaha z afrického nebo barmského teaku přijde, včetně pokládky a povrchové úpravy, zhruba na 2 500 až 3 000 korun za metr čtvereční. Problém s dřevěnou podlahou může nastat ve špatně větraných koupelnách, kde vlhkost překračuje doporučenou hodnotu kolem padesáti procent. Odolnost dřeva vůči vlhku lze totiž výrazně zlepšit speciálními a hlavně trvalými impregnacemi. Lakování uzavře póry a ochrání je před vlhkostí. Je třeba zvolit správnou tloušťku laku - vysoká vrstva může způsobovat klouzání. Také v tomto případě platí, že je dobré si ověřit dodavatele a pokládku podlahy nechat raději na specializované firmě.

Reklama
Podlaha do koupelny - vinyl, laminát nebo snad beton?

Korek – levnější alternativa dřeva

Korek se v posledních letech v souvislosti s návratem k přírodním materiálům objevuje stále častěji. Lze jej v koupelně použít jak na podlahy, tak i jako materiál pro zpracování designových doplňků, předložek, dekorací nebo madel. Vyžaduje však precizní přelakování, na rozdíl od dřeva je měkčí a teplejší a vyrábí se v mnoha barvách. Zároveň je až třikrát levnější než dřevo. Dnes si už můžeme vybírat z mnoha barev a vzorů, populární jsou mozaiky, ale korek může imitovat klidně také dřevo či kámen. Koupelna s podlahou z korku vytváří útulnou atmosféru a perfektně drží teplo, proto je korek řazen do izolačních podlahovin, které dobře korespondují s podlahovým vytápěním.

Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama