Okna a vchodové dveře

Autor: Zuzka a Honza (9 příspěvků)
17. 2. 2016
12 komentářů
Okna a vchodové dveře
Příspěvek stavebníka
O materiálu jsme dlouho nepřemýšleli. Plast byl jasná volba kvůli snadné údržbě a příznivé ceně. Nechali jsme si udělat několik nabídek a tu nejlepší poslali do PKS oken, které máme přes ulici. Firmu nám doporučil kamarád, který od nich okna má a je spokojený.

Dlouho jsme řešili typ francouzských oken, které máme rovnou 4.

Plánujeme do budoucna velkou terasu s bazénem a chtěli jsme, aby z dětských pokojů byl na terasu přístup. My budeme muset chodit přes obývák :-). Takže jaké tedy? Klasické balkónovky? Nebo snad výklopně-posuvný systém, tzv. "šoupačky“? A co rovnou zdvižně-posuvné HS-portály?

Jak už to tak ve stavebnictví bývá, vše má své klady a zápory. Pro balkónovky hovoří možnost mít otevřená obě křídla a samozřejmě příznivá cena. Ale už to trochu vyšlo z módy a kdo se má pořád bát průvanu?

Inu zkusil jsem poptat HS portály. Přišla nabídka na cca 600 tis. (hliník). Určitě by se to nechalo upravit nějakou slevou, přesto mi rychle došlo, že smyslem HS-portálu je vytvořit dominantu v obýváku a ne tím vybavit všechny pokoje bungalovu.

Proto nám vylučovací metodou zbyly šoupačky, u kterých jsme si připlatili za kvalitnější kování, protože jsme se báli otevírání (u kamaráda šly poněkud ztuha). Nevím, jaký podíl na konečném ovládání má samotné kování a jaký seřízení či montáž, ale zatím jsme spokojení. Okna otevírám bez nejmenšího problému jednou rukou, otočení klikou přes jakýsi pákový mechanismus vysune okno do kolejnice, ve které se s ním pohybuje velice lehce. Při zavírání okno spodní částí automaticky skočí zpátky do rámu a opět stačí otočit klikou a tím zabouchnout horní část. Jedinou nevýhodou je rám, který člověk bude muset překračovat. Na druhou stranu alespoň nepůjde do domu z terasy nepořádek a potěší i podstatně lepší izolační vlastnosti (co jsem zjišťoval, tak skrz HS-portály dost táhne).

HS-portál také neumožňuje okno vyklopit do ventilační polohy, což nám vadí, protože také rádi větráme (beze strachu, že do domu vnikne havěť nebo na zahradu bez našeho vědomí uteče pes nebo dítě), ano plánujeme bázen :-)). Nakonec jsme tedy vybrali profil Inoutic Eforte hloubky 84 mm – 6 komor – 3 těsnění – oboustranný dekor. Je to v podstatě asi to nejlepší, co firma v současnosti v plastu nabízí, tak snad neprotopíme kalhoty. Výšku vchodových dveří jsme neřešili a nechali je udělat do výšky oken.

Původně jsem se bál ceny za atyp, takže jsem v první poptávce žádal o standardní výšku s tím, že výšku stavebního otvoru přizpůsobím, ale v druhé nabídce byla výška dveří až k překladu a cena byla v podstatě totožná, tak jsem to nechal, protože opticky i lépe vypadá, když dveře drží s okny jednu linii.

Podezdívku pod vchodové dveře a francouzská okna jsem dělal z Ytongu šíře 10 cm. Původně jsme měli v plánu ještě trochu stavební otvory zmenšit, nakonec jsme to ale neudělali, protože světla není nikdy dost. Resp. jsem byl okolnostmi pouze donucen přizdít okna v čelní linii domu, kde bude kuchyně a za původního stavu by se pod okno nevešla linka. I takto je to na hraně a kuchyňská linka bude protažená až k oknu, kde bude vlastně tvořit parapet. Je to daň za relativně dobře zateplenou podlahu.

V obýváku máme z jiho-východu jedno velké fixní okno, které jsme nakonec také nezmenšovali, protože jsme se báli nedostatku světla. V obýváku jsou ještě 2 francouzská okna (JZ orientace), nicméně vedou na zastřešenou terasu tzn. od okna se jedná o přesah střechy cca 3 m.

Takže nás všichni strašili, že bude v obýváku tma. Teď už můžu říct, že naprosto zbytečně. Slunce je v topné sezóně tak nízko, že světlo dopadá v téměř celé šíři obýváku, který je krásně prosvětlený a je (bude :-)) v něm teplo. Přímé světlo dosáhne v podstatě všude s výjimkou televizní stěny, takže lépe to snad ani dopadnout nemohlo. Přesah střechy s výjimkou terasy máme 1 m a i ten považuji za ideální.

Na jaře a na podzim jde do domu příjemné světlo a teplo (viz. některé fotky ze slunného dne) a v létě budou okna dostatečně zastíněná. A jako bonus kolem domu projdete suchou nohou.

Náklady

Název položkyCena
Okna + vchodové dveře
184 568 Kč
Celkem184 568 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzka a Honza
Zuzka a Honza (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací