Slovníček pojmů - když vybíráme okna - část druhá

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
23. 2. 2016
0 komentářů
Slovníček pojmů - když vybíráme okna - část druhá
Příspěvek stavebníka
V první části ve Slovníčku pojmů, jsme vám představili pár odborných výrazů, co se týče oken. V tomto článku přikládáme další pojmy, ať máte ještě větší přehled a znalosti.

 Solární faktor Je důležitým faktorem, který charakterizuje vlastnosti izolačního zasklení. Solární faktor (g) v procentech udává, kolik energie slunečního záření bude využito k ohřevu interiéru. Ohřev interiéru slunečním zářením je žádán zejména na jaře a na podzim, kdy teplo zdarma prohřeje interiér a není nutné přitápět.

Bezpečnostní okna Větší ochranu před vloupáním zajistí okna, která budou vybavena bezpečnostními prvky. Vždy jde o několik prvků zasklení a kování, kterými musí bezpečnostní okna osazena. Bezpečnost oken je rozdělena normou do několika tříd, vždy je dobré konzultovat požadavky i s pojišťovnou. Bezpečnostní okna musí tvořit bezpečnostní zasklení, kde jsou skleněné tabule spojené vrstvami bezpečnostní fólie. Kování oken musí mít speciálně tvarované uzavírací bezpečnostní čepy. Nutná je také podložka proti odvrtání kličky a zamykací klička.

Zvukově izolační skla Lepší zvukové izolace zasklení je možné dosáhnout několika způsoby, a to zejména rozdílnou tloušťkou skleněných tabulí, větším mezisklením prostorem a tabulemi spojenými speciální protihlukovou fólií. Míra relativního útlumu zvuku Rw závisí také na frekvencích zvuku. Okna jsou konstruována zejména na útlum hluku z dopravy a běžného městského hluku. Je třeba vědět, že běžné izolační trojsklo neochrání před hlukem z okolí výrazně více než běžné dvojsklo. Útlum zvuku je vždy třeba řešit speciálním složením skla. Z pohledu materiálu nejsou např. mezi plastovými a dřevěnými okny zásadní rozdíly, u plastových oken lepší útlum hluku zajišťuje profil se středovým těsněním.

Reklama

Tepelný most Jde o místa v konstrukci, kde je zvýšený únik tepla z interiéru do venkovního prostředí. Vlivem tepelných mostů v konstrukci domů dochází nejenom k tepelným ztrátám, ale tím, jak klesne vnitřní povrchová teplota těchto míst, může dojít i k nežádoucí kondenzaci vodních par na povrchu a následně pak k tvorbě plísní v interiéru. Z hlediska oken mohou tato místa vznikat v připojovací spáře oken v okolí parapetu a nadpraží. Předcházet vzniku tepelných mostů je třeba již při konstrukci stavby, to platí i o správné montáži oken a izolaci a ošetření připojovací spáry. Tepelné mosty v konstrukci odhalí odborně provedené měření termokamerou. Kondenzaci vodních par v místnosti a následnému vzniku plísní je třeba mj. bránit i dostatečným a účinným větráním a nastavením dostateční interiérové teploty. Účinné větrání a to i v zimních měsících výrazně přispěje ke snížení vlhkosti v interiéru a celkově zdravějšími klimatu v místnosti.S pojmem se můžeme setkat také v případě hliníkových okenních a dveřních profilů a systému dveřních prahů. Pokud by byl celý prvek vyroben z kovu, docházelo by k prochlazování prvků a také jejich okolí. Proto jsou většinou uprostřed dva kovové profily spojeny většinou vrstvou odolného plastu, který prochlazování účinně brání.

Systém těsnění oken Těsnění oken má zásadní vliv na izolační vlastnosti oken, a to po všech stránkách. Zodpovídá za ochranu interiéru před chladem, vlhkostí, prachem i hlukem a ostatními negativními vlivy prostředí. Aby okna dobře plnila svou funkci, je třeba udržovat těsnění čisté a pružné. Dorazový těsnící systém je systém dvou těsnění na umístěný na rámu a křídle po celém obvodu okna. U středového těsnícího systému je přidáno třetí těsnění, uprostřed mez rámem a křídlem. Umístěno může být po celém obvodu okna, a to jak na rámu, tak na křídle. Středové těsnění zlepšuje vedle tepelné i zvukovou izolaci profilu. Systém středového a dorazového těsnění se definuje zejména u plastových oken. U dřevěných oken je většinou na křídle okna po celém obvodu umístěna dvě těsnění na vnitřní straně a ve středu. Je velmi vhodné, aby i rámová okapnice byla opatřena těsněním v místě dotyku s rámem, účinně brání zatékání a ochlazování rámu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací