Zateplení cihlového domu polystyrenem ISOVER GreyWall

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: zateplení domu
7. 10. 2015
4 komentáře
Příspěvek stavebníka
Dům je postavený z broušených cihel tloušťky 240mm zděných na tenkovrstvé lepidlo. Pro zateplování byl zvolen šedý, tedy grafitový polystyren s označením ISOVER GreyWall tloušťky 10 cm. 

Před lepením polystyrenové izolace Isover GreyWall jsme zbavili cihlovou stěnu všech nečistot a naměřili si požadovanou velikost první desky. Protože jsme pokračovali v lepení desek na existující první řadu izolace, bylo nutné zkrátit první polystyrenovou desku na polovinu, abychom dodrželi skladbu desek na vazbu. K řezání izolace jsme využili zapůjčenou odporovou řezačku, se kterou je práce velmi přesná a nesrovnatelně jednodušší a rychlejší než řezání obyčejným nožem či pilkou. Podle návodu jsme v nádobě rozmíchali lepicí směs s vodou a lepidlo nanesli na desku v podobě obvodového rámečku a 3 terčů na střed desky. Plocha lepidla by po nalepení izolantu na stěnu měla tvořit 40% plochy desky.

Zateplení cihlového domu polystyrenem ISOVER GreyWall

Po nalepení desky na stěnu jsme za pomocí vodováhy zkontrolovali její rovinnost a v případě potřeby zatlačením nebo poklepáním gumovou paličkou desku urovnali. V případě nutnosti silnějšího poklepání je vhodné použít kousek dřeva, které na polystyrenovou desku před poklepáváním položíme a zajistíme, že nedojde k poškození izolace. Po vytvrdnutí lepidla je nutné desky ukotvit pomocí hmoždinek. Ideální pro kotvení je použití zápustné montáže hmoždinek. Přes izolant vyvrtáme do stěny otvory pro hmoždinky, a poté vyfrézujeme otvor k provedení zápustné montáže. Vložíme zatloukací hmoždinku, zatlučeme trn a můžeme přistoupit k zavíčkování. Zajímalo nás, v čem je šedý polystyren lepší než bílý? „Šedá barva polystyrenu je dána přidáním grafitu. Grafit má reflexní vlastnosti, díky kterým je schopen odrážet teplo, podobně jako zrcadlo odráží Váš obraz. Při porovnání bílého a šedého polystyrenu lze srovnat 10 cm šedého s 12 cm bílého. Je nutné myslet také na použití hmoždinek, které díky šedému polystyrenu mohou být kratší a tudíž levnější“ dodal Karel Sedláček.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama