Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu

Autor: Isover (10 příspěvků)
19. 8. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Pro zateplování jsme vybrali dům postavený z pórobetonových tvárnic. Navržená izolace pro tento dům měla označení ISOVER TF PROFI o tloušťce 200mm.

Postup zateplování jsme měli možnost provádět pod dohledem Karla Sedláčka, který je nejen odborníkem na tepelné izolace, ale také soudním znalcem v oboru zateplování. „U izolací se v posledních letech stále více setkáváme s nárůstem tloušťky zateplení. U běžných domů jsou používané tloušťky izolací větší, jak 15 centimetrů. U pasivních domů není výjimkou ani 30 cm izolace na stěně.“ Prozradil Karel Sedláček Před zateplováním je nutné očistit stěnu domu, kterou budeme zateplovat. Zbavit ji nečistot, prachu a pochopitelně také zkontrolovat rovinnost podkladu pomocí vodováhy. Rozhodnete-li se pro použití penetrace, je nutné dát dobrý pozor na volbu správného výrobku. Cílem penetrování je dosáhnout lepší přilnavosti s lepidlem nanášeným na izolant a zabránit velké nasákavosti vody. Nechceme však, aby došlo k uzavření povrchu pórobetonu, mezi jehož výhody patří mimo jiné prodyšnost. Někteří fasádníci, například aplikují pomocí malířského válečku na pórobeton před zateplování raději vodu než penetraci. Zajistí si tím, že pórobeton rychle nevysaje vodu z lepidla a současně ho ničím neuzavřou.

Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu

Je-li před zateplováním fasády již provedeno zateplení soklu, můžete s výhodou vypustit montáž zakládacích profilů. Vyhnete se tak tepelným mostům, které v těchto detailech vznikají. Kromě izolace jsme v průběhu zateplování používali metr, nůž na řezání vaty, vodováhu, lepidlo, vrtačku s míchací metlou a zednickou lžíci. 

Reklama
Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu

  Pro lepení bylo použito lepidlo Weber určené pro lepení izolačních deskových materiálů. Na minerální vatu je vhodné nanést a rozetřít tenkou vrstvu lepidla po obvodu desky. Tato tenká vrstva zajistí, že lepidlo, které potřebujeme na desku nanést v tloušťce zhruba 2-3 centimetrů bude na vatě mnohem lépe držet. Kromě lepidla po obvodu izolační desky je nutné nanést ještě 3 vrstvy lepidla na střed desky. Správně se lepidlo na středu desky nazývá terče, ale většina svépomocníků použije výraz „tři buchty do prostředka“. Lepidlo by mělo po nalepení desky na stěnu zabírat 40 % plochy izolačního materiálu.

Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu
Reklama

Po nalepení desky na stěnu bylo nutné ihned zkontrolovat rovinnost pomocí vodováhy. V případě nutnosti desku srovnáme poklepáním gumovou paličkou. Aby nedošlo k poškození izolace, je vhodné na desku položit kousek latě nebo prkna a poklepávat paličkou na tuto podložku.

Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu

Ke kotvení desek byly použity plastové hmoždinky Fischer. Montáž hmoždinek lze provést povrchově nebo zapustit hmoždinky do izolantu a zaklopit víčkem, které se pro tento účel kupuje společně s hmoždinkami. Po vyvrtání otvoru do izolace a stěny domu, stačí na vrtačku nasadit speciální vykružovák, který lze během pár sekund nastavit pro oba zmíněné typy montáže. Na jeden metr čtvereční izolace je udáváno použití minimálně 6 kusů hmoždinek.

Reklama
Zateplení fasády minerální vatou – dům z pórobetonu

Závěrečnou úpravou zateplovaného domu je nanesení vrstvy lepidla, do kterého zatlačíme perlinku a následně aplikace finální omítky. Pro tuto etapu by Karel Sedláček dle svých slov doporučoval zajistit zkušené řemeslníky, kteří „vědí jak na to“.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Isover (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací