Denní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budov

Autor: VELUX (6 příspěvků)
20. 5. 2015
0 komentářů
Denní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budov
Příspěvek stavebníka
Přirozené denní světlo a čerstvý vzduch byly vždy osvědčeným receptem na řadu nemocí. Denní světlo má totiž nejen významné antibakteriální účinky, ale ovlivňuje náš metabolizmus či psychické zdraví. Jeho pravidelný přísun funguje jako prevence lehčích i vážnějších zdravotních problémů. Až 90 % našeho času však trávíme uvnitř budov, proto je nutné, abychom na dostatek denního světla a vzduchu dbali právě v nich.

Jak zajistit více denního světla v interiérech

Vhodně navržené a umístěné prosklené plochy, zejména v podobě oken, mohou výrazně zlepšit vnitřní prostředí a prosvětlit obydlí. Výzkumem vlivu vnitřního prostředí v budovách na lidské zdraví se dlouhodobě zabývá i největší výrobce střešních oken na světě VELUX, který v loňském roce přišel s Novou generací střešních oken, u nichž došlo mimo jiné k zúžení okenního rámu i křídla. Výsledkem je až o 10 % větší prosklená plocha při stejné velikosti okna a tím pádem více denního světla v interiéru.

Nejefektivnější možností k přivedení co nejvíce přirozeného světla do interiéru je kombinace střešních oken, která umožňují přísun ještě většího množství denního světla do domu. Výsledkem kombinace střešních oken je fantastický výhled, prozářený interiér a optické zvětšení místnosti. Svislá doplňková okna VELUX jsou ideálním řešením pro domy s vysokou nadezdívkou. Při rozhodování o počtu střešních oken se držte zásady, že velikost střešního okna, včetně rámu, by měla odpovídat 1/6 podlahové plochy místnosti.

Co všechno denní světlo v našem těle ovlivňuje

Denní světlo a čerstvý vzduch dokážou nejen zamezit vzniku a šíření infekcí.  Přirozené denní světlo také synchronizuje vnitřní biologické hodiny člověka. Ty řídí všechny procesy v těle, které se pravidelně opakují s periodou přibližně 24 hodin: rytmus spánku a bdění, pohybové aktivity, příjem potravy. Pokud jsou naše vnitřní hodiny permanentně narušovány například prací na směny, dochází ke zvýšení rizika rozvoje metabolických poruch, obezity, nádorů či psychiatrických onemocnění.

Reklama

Světlovod od společnosti VELUX

Ideálním řešením pro přívod světla do malých místností a stísněných prostorů jako jsou chodby, místnosti uprostřed domu anebo koupelny, je světlovod. Je určený pro přivedení denního světla do místností bez oken, které jsou uprostřed dispozice domu či bytu. Je vhodný jak pro šikmé, tak ploché střechy. Množství denního světla, které světlovod přivádí do interiéru, závisí na počasí, ročním období, sklonu střechy a světových stranách. Světlovod místo žárovky používá slunce a dokonce i v zimě, kdy je zataženo, přivádí do místnosti tolik světla jako tradiční 60W žárovka. Můžete tak ušetřit až 400 hodin svícení žárovkou ročně! 95 % zákazníků, kteří mají světlovod VELUX, jej doporučuje dále.

Galerie

Denní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budovDenní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budovDenní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budovDenní světlo výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Nesmíme na něj zapomínat ani uvnitř budov
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama