Topení automat. kotlem

Autor: Honza a Gabča (9 příspěvků)
28. 12. 2014
3 komentáře
Topení automat. kotlem
Příspěvek stavebníka
Když jsme se rozhodli, že si uděláme v domě podlahové topení, bylo potřeba zvážit čím topit. Možností je dnes spousta, ale věděli jsme, že nechceme plyn.

Možnosti jako tepelné čerpadlo, fotovoltaika nebo solární ohřev nám připadali poměrně nákladné, protože bychom je stejně museli doplnit dalším zdrojem. Vzhledem k tomu, že máme možnosti využít jako topení slámu, začali jsme zjišťovat informace o možnostech zpracování a vytápění biomasou. Zpočátku se nám líbila výroba briket ze slámy. Jenže lisovat slámu není až tak jednoduché, jak jsme si mysleli - o tom třeba jindy. Nevýhodou je, že bych musel pořád manuálně chodit přikládat nebo mít akumulační nádrž.

 Lepším řešením pro nás byla výroba pelet a pořízení automatického kotle. Ze začátku jsem vůbec netušil co to je, ale díky internetu se dá zjistit vše. Dokonce jsem zjistil, že stávající kotel Viadrus U26 nemusím vyhazovat, když byl 5 let starý, ale můžu si kotel nechat přestavět nebo koupit přestavbovou sadu. To bylo velice zajímavé řešení a celkem velká úspora financí. Přestavbová sada stála asi 20 000,-Kč. Nebyla v tom cena podstavce, protože hořák se umisťuje do podstavce pod kotlem a celý kotel se tím asi o 40 cm zvedne.

Přímo ve Viadrusu tento litinový podtavec stojí asi 10 000,- Kč, je přímo spojený s kotlem a zavodněný což prý zvýší asi o 5% účinnost. Nám by stačil plechový, který nabízí např. firma Kovarson za 5000,-Kč. Otec však přišel se zajímavou myšlenkou, uříznout spodní díl z jiného starého kotle. Měli jsme starý Dakon a po chvíli řezání a drobných úpravách byl podstavec připravený. Mezitím jsme hledali někoho kdo má zkušenosti s peletováním. A to byl oříšek.

Reklama

Ukázalo se, že spousta výrobců i uživatelů peletuje piliny, ale slámu téměř nikdo. Domluvili jsme si schůzku ve firmě Kovo Novák Citonice, kde peletovací stroje vyrábí a předvádí. Chtěli jsme vidět jak peletují slámu. Veškerá komunikace byla vstřícná až do chvíle, kdy nám ukázali jak peletují piliny. Na jejich slova, že takhle to dělají i se slámou jsme moc nedali a dohoda o jiném termínu ukázky už neproběhla. Museli jsme hledat dál. Našli jsme pána, co byl ochoten provést ukázku i s námi dovezeným materiálem. Velice seriózní jednání dospělo k dohodě a objednávce lisu.

Kotel jsme komplet přestavěli sami a nebylo to složité. Měl jsem z toho obavu, ale povedlo se to. Pak ještě začal instalatér vymýšlet, že bych měl mít pro jistotu akumulační nádrž, aby se mi to nepřetopilo. S tím jsem nesouhlasil a dobře jsem udělal. Automat funguje skvěle. Snad jediná nevýhoda je s nastavením. Neumí si to samo poznat, že je potřeba více nebo méně paliva nebo více či méně vzduchu. Takže když výrazně přidám na podlahovce, musím přidat podávání paliva. Jinak když vypadne proud, přestane foukat ventilátor a kotel „vyhasne“.

Nemám problém s přetopením. I když vypnuli na půl dne proud, tak kotel bez opětovného roztopení žhavé zbytky rozfoukal a bez problémů topil. Celá problematika je trochu delší, ale v kostce asi takhle. Jinak mám přestavěný starý dům, vyměněná okna a zateplené stropy. Plocha 120m2 a pouštím teď v prosinci do podlahy 27°C, spotřeba je 35 kg pelet za 24 hodin. 

Reklama

O samotném peletování jsem napsal samostatný článek.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Gabča
Honza a Gabča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama