OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE

Autor: Obkladyrepa.cz (1 příspěvek)
Kategorie: obklady, dlažby
20. 11. 2014
0 komentářů
OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE
Příspěvek stavebníka
Obklady z přírodního i umělého kamene nejsou již několik let pouze výstřelkem milionářů, ale běžnou praxí průměrných domácností. Obrovský zájem zaznamenáváme především u svépomocných stavebníků, protože montáž obkladů zvládne každý šikovný stavebník, který má patřičnou chuť své obydlí vzhledově zdokonalit. A to i bez odborné pomoci. Jak? To si řekneme v následujícím článku.

CO JE TO VLASTNĚ UMĚLÝ KÁMEN?

Ačkoliv je pojem umělý kámen zavádějící, nejedná se o nic jiného než o betonové, případně sádrové imitace kamene, které vznikají odléváním těchto hmot do přesných forem. Tato technologie umožňuje vyrobit již naformátované „desky", které jsou jednak velmi snadno aplikovatelné a současně je možné vyrobit povrch, který je svým vzhledem nerozeznatelný od skutečného kamene. A to i z bližšího pohledu. Formy se totiž odlévají ze skutečných kamenů, vzatých z přírody po celém světě. Kromě vynikajícího vzhledu získají obklady také obdivuhodné vlastnosti, umožňující dlouhodobou funkčnost v rámci interiérů i exteriérů. Myšlenka imitací kamene včetně prvních prototypů pochází z USA. Nejlevnější typy lze pořídit už přibližně od pětistovky za metr čtvereční. 

OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE

PŘÍRODNÍ KÁMEN A JEHO SPECIFIKA

Obklady z přírodního kamene se mohou dělit do mnoha užitkových i cenových kategorií, které vycházejí z konkrétního typu vstupního kamene. Pro přírodní obkladový kámen je typických několik základních vlastností, mezi které patří vysoká odolnost, barevná stálost a obrovská přidaná hodnota. Obklady jsou nejčastěji dodávány v již předpřipraveném formátu ve tvaru obdélníků či Z-et tvarech. Tím je možné dosáhnout vynikající výkonnosti při pokládce. Jednotlivé kousky kamene jsou k sobě šikovně slepeny pryskyřicí, která není z pohledové strany vidět. Nejčastějšími přírodními kameny využívanými k obložení jsou břidlice, křemence, pískovce, travertiny či žuly. Cenově začíná přírodní kámen na tisícikoruně za metr čtvereční.

Reklama
OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KAMENE

Ačkoliv byly tyto obklady v minulosti využívány pouze v rámci exteriéru, dnes můžeme říct, že obklady jsou stejnou měrou oblíbené i v interiéru. To zejména díky zlepšující se cenové dostupnosti. Pokud se bavíme o technických možnostech kamene, pak jsou jejich možnosti využití prakticky neomezené.

Pouze u sádrových obkladů musíme počítat s tím, že nejsou mrazuvzdorné ani voděodolně, takže je nutné vyloučit jejich použití v exteriérech, koupelnách či v kuchyních nad linkou. Nedoporučují se taktéž na krby, kvůli riziku prasknutí.

Reklama

Oproti tomu betonové obklady i přírodní kámen mají prakticky neomezené možnosti využití jak na venkovních, tak i na vnitřních plochách. Za použití speciální stavební chemie je možné obklady aplikovat i na nejrůznější povrchy, jako jsou třeba kovy, Cetris desky, Fermacell, sádrokartony a mnohé další.

Nejčastěji se s kamenem setkáváme na těchto místech:

Exteriér:

Reklama
OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE

Interiér: •  Obývací pokoje •  Vnitřní krby •  Ložnice •  Chodby •  Kuchyně •  Koupelny •  Schodiště

SNADNÁ MONTÁŽ A MINIMÁLNÍ ÚDRŽBA

Jak již bylo řečeno v úvodu článku, kamenné obklady se obecně vyznačují svou velmi snadnou montáží, kterou je možné zvládnout i svépomocí, za předpokladu, že budou dodrženy určité postupy. Pojďme si názorně ukázat, jak byste měli postupovat.

1) Přípravné práce V první etapě by měly figurovat přípravné práce, které zahrnují správné rozvržení a zaměření ploch, které se budou obkládat. Pokud není kterákoliv plocha dokonale rovná, nosná, soudržná a čistá, je potřeba provést patřičné korekce. Vzápětí by mělo dojít k vhodnému ošetření podkladní plochy pomocí vhodné penetrace v závislosti na nasákavosti podkladu.

2) Samotná montáž Lepení se provádí za pomocí flexibilního lepidla (jedná-li se o klasickou zděnou stěnu), které by mělo být třídy alespoň C2TE. Lepíme od spodu směrem nahoru. Po rozměření si na stěnu přivrtáme rovnou desku, na kterou klademe první řadu obkladu. Obkládáme-li i roh, začínáme novou řadu vždy právě od rohu. Obklady se dále lepí na vazbu za účelem minimalizace viditelnosti spojů. Lepidlo se nanese zubovou špachtlí na obkládanou plochu i na rub obkladu, který se dále silně přitiskne ke stěně. Během pokládky neustále kontrolujeme rovinu a provádíme včasné korekce. Kámen zařezáváme a formátujeme úhlovou bruskou s diamantovým kotoučem.

3) Údržba Velkou výhodou tohoto pohledového materiálu je jeho malá náročnost na údržbu. Kamennou stěnu v exteriéru můžeme čistit vysokotlakým čističem WAP, případně hadicí. V interiéru nám pak bude pomocníkem vysavač, prachovka či běžné mycí prostředky v čele s mokrým hadříkem. Pro zvýšení životnosti obkladu můžeme kámen ošetřit ihned po pokládce hydrofobním prostředkem neboli impregnací, která zamezí vniknutí vody do nitra kamene a celá plocha tak bude více odolávat okolním vlivům. Impregnace má smysl zejména v exteriéru, koupelnách, kuchyních a u sádrových obkladů. Ošetření se provádí v interiéru jedenkrát za 10 let, ve venkovních prostorech jedenkrát za 5 let.

OBKLADY Z PŘÍRODNÍHO A UMĚLÉHO KAMENE

NA CO SI DÁT PŘI NÁKUPU POZOR

Existuje mnoho prodejců tohoto výjimečného dekoračního prvku, ale je jen velmi málo těch, kteří mají zkušenosti, jistotu a ochotu poskytnout dobrou radu, třebaže jim nepřinese žádný zisk.

Požadujte od prodejce patřičné certifikáty k obkladům, které by měly potvrzovat splnění určitých kvalitativních norem. Nechte si napočítat potřebný materiál či vytvořit grafický návrh. Pokud kupujete obklady přes internet, nechte si zaslat vzorek kamene, abyste si byli jistí barvou i vzhledem, protože fotografie mohou být velmi zavádějící. Konzultujte s prodejcem průběh celého Vašeho projektu. Nechte si jednoduše poradit. Kvalitní dodavatel by měl také vědět, že koupí kamene celá spolupráce se zákazníkem teprve začíná, nikoliv končí.

Ve firmě Kamenné obklady ŘEPA se těmito zásadami řídíme a věříme, že Vám pomůžeme zvýšit estetickou hodnotu Vašeho bydlení. Spolupráce s námi Vás bude jednoduše bavit.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Obkladyrepa.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama