Abyste neslyšeli hluk od sousedů!

Autor: CIUR (2 příspěvky)
23. 10. 2014
0 komentářů
Abyste neslyšeli hluk od sousedů!
Příspěvek stavebníka
Pravděpodobně každý, kdo bydlí v bytovém domě nebo řadovém domku, musel čelit situaci, kdy od sousedů poslouchal hluk, který mu nebyl zrovna příjemný. Ať již někdo zkoušel hru na piano, pouštěl nahlas domácí kino, nebo na dřevěné podlaze dováděly děti. V současné uspěchané době je relaxace a odpočinek velmi důležitý.

Bez akustického komfortu však není dokonalý. Z tohoto důvodu stále více lidí hledá cestu, jak toho dosáhnout. Příkladem může být velmi jednoduché a elegantní řešení bytu v 4patrové novostavbě (klasický panelový skelet) v Horních Počernicích. Investor stál před problémem výměny podlahové krytiny a současně chtěl vylepšit akustický komfort v celém bytě. Výhodu bylo, že byt se nacházel v posledním patře budovy, a sousedil s vedlejším bytem prakticky pouze jednou stěnou.

Zvuková izolace s deskami Wolf®

Řešení investorovi navrhla firma Podlahy Rezek, která má v tomto ohledu zkušenosti s použitím akustických desek značky Wolf®, jež na českém trhu prodává firma CIUR a.s. Podlahy byly technicky vyřešeny kontaktním způsobem, což znamená, že na očištěnou betonovou podlahu byla položena textilie Wolf® Vlies Multico 400 g/m2, která posloužila jako separační a vyrovnávací podklad pro akustické desky Wolf® PhoneStar TRI, tedy 15 mm silné desky, které se chlubí vzduchovou neprůzvučností RW = 36 dB a zlepšením útlumu kročejového zvuku, v tomto případě ∆ L´nw=25 dB.  Na desky Wolf® pak byla instalována laminátová plovoucí podlaha doplněná navíc akustickou podložkou. Celý kontaktní systém je pokládám plovoucím způsobem, což má tu výhodu, že je pokládka velmi rychlá a podlaha ihned připravená k běžnému užívání. Instalací akustických desek Wolf® došlo k okamžitému výraznému zlepšení akustického komfortu v bytě. V praxi to znamenalo, že investor neslyšel ze sousedních bytů prakticky žádný hluk.

Jiným způsobem byla řešena společná stěna. Na ni se měla zavěsit kuchyňská linka, čímž vznikl požadavek dostatečné nosnosti. Na stěnu byly namontovány dřevěné latě, mezi které se vložila izolace z minerálních vláken. Na ně se položila dřevotřísková deska následovaná akustickou deskou Wolf® a celou konstrukci zakončila tvrzená sádrokartonová deska Diamant. Investice do tohoto způsobu vylepšení akustiky se řádově počítá kolem 1700 Kč na m2.

Reklama

V případě stropů pak probíhá instalace za pomocí pružných profilů (tzv. Federschiene), zejména proto, že na stropy se kontaktní systém použít nedá. Cena této investice se pak počítá řádově kolem 2000 Kč/m2. Akustické desky Wolf® jsou vyrobeny výhradně z přírodních materiálů a zvuk pohlcují díky unikátní struktuře třívlnného komorového kartonu, který je vyplněn směsí z křemičitého písku. Díky takto vytvořené těžké hmotě v sypké podobě utlumí desky Wolf® prakticky celé slyšitelné frekvenční spektrum zvuku bez viditelných propadů, typických pro klasické deskové materiály. Ve srovnání se skladbou tvořenou například kombinací speciálních akustických sádrokartonových desek vykazují desky Wolf® zlepšený výkon až o 3 dB, výrazný rozdíl je patrný zejména v nízkých frekvencích. Výhodou je navíc nízká konstrukční výška. Systémových řešení a možných kombinací je samozřejmě několik, záleží na podmínkách, podkladu a hlavně na požadavcích investora.

Další informace naleznete na www.compri-izolace.cz nebo také na www.ciur.cz Vyrábí a dodává CIUR a.s. již od roku 1991.

Akustické desky Wolf® byly na podlaze bytu podloženy textilií

Reklama

Na ploše celého bytu byly použity akustické desky Wolf® Phonestar Twin

Odhlučnění sousedící stěny v bytě deskami Wolf®

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací