Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Autor: Eshop-rosty.cz (2 příspěvky)
16. 9. 2014
0 komentářů
Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr
Příspěvek stavebníka
V předešlém článku – Podlahové ocelové rošty? Kde všude můžete při stavbě uplatnit jejich výhody jsme si představili základní druhy roštů a možnosti jejich všestranného uplatnění. Pro maximální využití jejich výhod je nutný také správný výběr a provedení montáže.

U pororoštů – jak se také ocelové rošty nazývají, existuje mnoho výrobních variant a provedení. Při výběru správného podlahového roštu začněte otázkami, kde budou rošty umístěny, k čemu budou sloužit a tedy, zda volit rošty svařované, nebo rošty lisované. Z důvodu odlišné konstrukce i technologie výroby zde záleží především na dvou parametrech výběru. Jak velký důraz je kladen na estetiku - pohledově vzhlednější jsou totiž rošty lisované, i když to je občas individuální. Jakou nosnost má rošt mít - v tomto ohledu jsou na tom, při totožných rozměrech, lépe rošty svařované díky technologii svařování oproti lisování pod vysokým tlakem.

Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Lisovaný rošt                    

Reklama
Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Svařovaný rošt

Co se týká přesné nosnosti, vždy ji konzultujte s odbornou montážní firmou, či prodejcem! Výsledná nosnost je totiž závislá na kombinaci hned tří parametrů podlahového roštu, a to velikosti oka, síle a výšce pásku a celkových rozměrech roštu. Solidní firma navrhne na základě výpočtu takový typ roštu, aby měl dostatečnou nosnost, ale nebyl zbytečně předimenzovaný a neprodražil tak cenu konečného díla.

Reklama

Zastavme se tedy hned u prvního z hlavních parametrů podlahových roštů a schodišťových stupňů – velikosti oka. Tento parametr nejen částečně určuje nosnost, ale hlavně o něm uvažujeme z hlediska použití roštu. Typický standardní  rozměr používaný při mnoha aplikacích je 34/38 mm. Ovšem pokud mají být rošty použity v místech, kde po nich bude často chozeno v dámských podpatcích, budou sloužit handicapovaným lidem s nejrůznějšími pomůckami, není žádoucí propadávání čehokoli, či z jiného důvodu je klasické oko veliké, je vhodné volit oko hustší, např. 34/19 v případě svařovaných roštů, nebo 22/11 u roštů lisovaných.

Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Velikost oka – svařovaný a rošt        

Reklama
Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Velikost oka – lisovaný rošt

Po výběru velikosti oka přichází volba správných rozměrů, tedy šířky a výšky, nosných pásků – toto je další z hlavních parametrů určujících nosnost roštu. Nosné pásky přenášejí zatížení a musí být na koncích vždy uloženy alespoň 30 mm na nosné konstrukci. Čím menší celkové rozměry roštu budou a čím více bude plocha roštu podepřena nosnou konstrukcí, tím nižší a tenčí pásek lze volit. Naopak v případě větších celkových rozměrů roštu a méně podpěrných bodů, musíme vybírat mezi rošty s vyššími a širšími pásky. Základní šířka nosných pásků se pohybuje od 2 do 5 mm a výška od 20 do 60 mm.

Na tento parametr navazuje údaj o celkovém rozměru podlahového roštu či schodišťového stupně. Pro správnou orientaci je nutné definovat dva pojmy – nosná dálka a nenosná šířka. Nosná délka je rozměr ve směru nosných pásků roštu, tedy jejich délka. Ty přenáší zatížení roštu a volí se tak, aby směřovaly kolmo ke směru chůze. V tomto rozměru se podlahový rošt pokládá na nosnou konstrukci. Nenosná šířka, zpravidla se uvádí jako druhý z rozměrů v označení roštů, udržuje vzdálenost mezi nosnými pásky a konstrukčně je zhotovena z rozpěrných prutů či pásků. Rozpěné pásky či pruty jen minimálně ovlivňují nosnost roštu, nejsou tedy při výběru správného roštu zásadní a rošt jimi bude výrobcem automaticky osazen adekvátně dle vhodně zvolených ostatních parametrů roštu (oko, nosný pásek, celkové rozměry, požadovaná nosnost). Vše výše uvedené je názorně ukázáno na obrázku „Nosná délka vs. nenosná šířka“.  

Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Nosná délka vs. nenosná šířka Dle způsobu a místa použití vybíráme materiál z něhož je rošt vyroben a jeho povrchovou úpravu. Nejběžnějším materiálem je ocel. Ta pak může být bez povrchové úpravy pro suché prostory bez nároků na antikorozní odolnost, nebo s povrchovou úpravou především proti vlhkosti. Povrchově mohou být rošty upraveny stříkáním v různých barevných odstínech RAL, nebo nejčastěji žárovým zinkováním.

Při procesu žárového zinkování je rošt odmaštěn, ponořen za extrémně vysokých teplot kolem 500 stupňů do zinkové lázně a následně usušen. Na roštu tak vznikne tenký, vysoce odolný zinkový povlak, který je schopen zajistit antikorozní ochranu po celou životnost výrobku bez nároků na údržbu. Žárově pozinkovaný rošt je možné svařovat všemi běžně dostupnými metodami svařování. Pokud jsou kladeny na materiál roštu zvláštní požadavky, např. z důvodu hygieny, váhy atd., lze rošty vyrobit také z nerezové oceli, nebo hliníku.

Standardně se rošty vyrábějí bez protiskluzové úpravy, ale je možné si zvolit, zda na roštu chceme protiskluzovou úpravu provedenou zoubkováním. Tato úprava je užitečná, a často také vyžadována v místech, kde pochozí rošt přichází do styku s tekutinami a jinými kluzkými látkami, kde hrozí namrzání, nebo to vyžadují bezpečnostní a technické normy apod. Zoubkování je prováděno ve třech variantách, z nichž nejběžnější je souvislé zoubkování na nosných páscích, v označení roštů nejčastěji uvedeno zkratkou S4.  

Podlahové ocelové rošty – jak na správný výběr

Rošt s protiskluzovým provedením Výše uvedené řádky jsou přehledem základních parametrů a pojmů, potřebných pro volbu a výběr podlahového mřížového roštu. Svou širokou škálou výrobních možností a aplikací je vhodný pro využití na mnoha místech stavby od schodišť, zábradlí, lávek, podest, zakrytí otvorů až po stínění apod. S jeho výběrem byste si nyní alespoň částečně měli poradit svépomocí, ale rozhodně neuděláte chybu, ba naopak, když se poradíte s montážní firmou, nebo nejlépe přímo s prodejcem, který odborně navrhne řešení s optimálním poměrem cena vs. výkon a společně tak maximálně využijete vlastnosti a výhody podlahových mřížových roštů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Eshop-rosty.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama