Podlahy a topení

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
15. 9. 2014
55 komentářů
Podlahy a topení
Příspěvek stavebníka
Díky článkům na tomto webu, jsme upřednostnili realizaci podlah před SDK podhledy. Podlaha je mokrý proces a namontovaný sádrokarton se vlhkem rád kroutí.

Vyklidit z domu nářadí a další materiál mně trvalo půl dne. Nejhorší na tom je, že to skoro není kam dát! Potom jsem vytahal ven koberce a lina. To byla spousta prachu a bordelu.  Místnosti jsem zametl a nakonec vysál.

Hydroizolace Lepenku máme navařenou ještě před zděním příček – viz tento článek: http://www.stavbadomusvepomoci.cz/hruba-stavba/item/3352-hydroizolace-pricky-jap.html

Lepenku jsem jenom vizuálně zkontroloval. Naštěstí nebylo potřeba nic opravovat. Pro představu přikládám nějaké fotky.

Izolace Složení izolace EPS 100S v podlaze máme takovéto: EPS 8 cm spodní vrstva EPS 3 cm středová EPS 8 cm vrchní vrstva Separační fólie s hliníkovou vrstvou

Dohromady je to 19 cm polystyrénu. Tam, kde bude dlažba, je položeno jen 18 cm (8+2+8), aby na finální podlaze nebyl patrný přechod podlahové krytiny.

Reklama

Polystyrén se pokládal přímo na lepenku bez vyrovnávání. Desky jsou položeny na vazbu, aby se eliminovaly tepelné mosty. Uložení celých desek EPS šlo pěkně rychle, ale potom ty dořezy! Ty byly časově náročné a nechtěl jsem to odfláknout.

Instalace Na první vrstvu EPS vodák položil teplou a studenou vodu. Dále jsou zde vedeny elektrické kabely a centrální vysavač. Jelikož bylo časově nemožné tyto instalace vyřezat do EPS, zaplnil jsem prostor směsí kuličkového polystyrénu, cementu a lžičky jaru, namísto plastifikátoru. Směs byla po dvou dnech pochozí. Výhodou je, že kuličky dobře izolují teplo a nejsou rozsypané po celé podlaze.

Montážní pěna zaplnila menší spáry mezi EPS a zároveň EPS desky zafixovala. Na řezání EPS dobře posloužila elektrická odporová řezačka, která je popsána v tomto článku: http://www.stavbadomusvepomoci.cz/dokonceni-stavby/item/3587-zatepleni-eps-100f-20-cm.html

Fólie Těsně před natažením podlahového topení jsme s kamarádem položili hliníkovou fólii. Spojení se provádělo pomocí všech možných lepicích pásek, ale ve výsledku držela dostatečně i obyčejná hnědá průsvitná kancelářská páska.

Dilatačních pásy 8 mm na zeď jsme uchytili pomocí stavební sponkovačky. Aby se vytvořila igelitová vana, přilepil se dilatační pás lepicí páskou k fólii.

Reklama

Podlahové topení Jelikož podlahové topení bylo v projektu spočítané pouze orientačně, musel jsem si rozpočítat a nakreslit jednotlivá vedení sám. Opět oblíbené Malování. Ještě bylo nutné přepočítat některé okruhy, protože se mně zdálo málo metrů například v dětském pokoji, který má všechny tři stěny obvodové. Trochu jinak jsem rozdělil topné okruhy, abych mohl regulovat větev, jež odpovídá většinou jedné místnosti.

Trubka na podlahové topení je nějaká švýcarská, 16 mm, plast-hliník-plast. Docela těžko se ohýbala, ale po ohybu držela tvar, což usnadnilo sponkování do EPS.

Spotřeba na celý dům (120 m2) byla cca 750 metrů trubky. Při realizaci bylo vedení položeno s roztečí 10, 15 a 20 cm. Máme celkem 8 topných okruhů. Záměrně chybí podlahové topení pod kuchyňskou linkou, vestavnou skříní a ve špajzu. Naopak pod vanou a ve sprchových koutech jsem podlahovku záměrně položil. U francouzských oken je podlahovka natažená téměř k rámu okna.

Trubka je při prostupu zdí uložena do plastové chráničky. Stejná plastová chránička je osazena i pod dveřmi a zkrátka všude, kde bude nějaká dilatační spára. Chráničky jsem osazoval dodatečně, což znamenalo je podélně naříznout a potom nasunout na trubku.

Reklama

Beton vs Anhydrit Po dlouhém váhání zvítězil betonový potěr nad anhydritem z několika důvodů: a) Anhydrit je sádrovec a po namočení nabobtná. V naší lokalitě nelze vyloučit záplavy, případně závadu na topení a neštěstí je na světě. b) Výsledná podlaha anhydritu se musí škrábat, povrch anhydritu u kamaráda je mírně zvlněný.   c) Cenově byla nabídka anhydritu dražší o 13 000 Kč. d) Při chůzi po anhydritové podlaze to více duní.

Jinak má anhydrit velké přednosti s ohledem na vyšší účinnost podlahového topení a vyšší vrstvu EPS. Rozhodování to bylo složité.

Betonový potěr Před betonováním jsem nechal dovézt dvě tatry písku. Potěr bude 7 až 8.5 cm vysoký a na plochu 120 m2 bude potřeba zhruba 10 m3 betonu. Dále jsem nakoupil 90 pytlů cementu a 30 litrů plastifikátoru.  Betonový potěr nám prováděla firma Be-Po. Přijeli o dva dny dříve, než bylo domluveno, protože jim vybouchla jiná zakázka. Naštěstí dorazili až okolo 11 hodiny. Šéf si proměřil nivelační čáru a začali krmit míchačku. Po namíchání zapnuli čerpadlo, které dopravilo beton hadicí až do domu. 10 m3 betonu namíchal za 4 hodiny jeden pracovník! Byl to slušný frčák. Ostatní čtyři pánové srovnávali a gletovali beton. V 16 hodin měli hotovo. Výsledek je perfektní a jsem moc spokojený! Když si představím, kolik dnů a dřiny by to stálo mě, tak jsem happy.

Kotel Na parcele máme přivedený plyn, takže volba padla na kondenzační plynový kotel Dakon. Dokonce nám RWE proplatila náklady na realizaci plynovodních přípojek pod příjezdovou cestou a nutno říct, že to byla nemalá částka! Do budoucna máme přípravu na tepelné čerpadlo, ale v dnešní době jsou počáteční náklady řádově výš, takže třeba za 15 let, až kotel doslouží, osadíme TČ.

Náklady

Název položkyCena
Betonové podlahy - práce 120m2 7 až 8.5 cm
18 000 Kč
Sponky na kotvení trubek
2 200 Kč
Trubky pro podlahové topení 740 bm
33 000 Kč
Lepící pásky
300 Kč
Hliníková fólie, dilatační pásek
4 100 Kč
Plastifikátor 30 l
2 400 Kč
Cement
5 000 Kč
Písek
6 000 Kč
Pistolová pěna 8 kusů
1 200 Kč
EPS 100Z 3 cm 110 m2, 2 cm 12 m2
5 500 Kč
EPS 100S 8 cm 240 m2
27 400 Kč
Celkem105 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama