Malování, podlahy a bodovky

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Kategorie: Podlahová krytina
17. 9. 2014
7 komentářů
Malování, podlahy a bodovky
Příspěvek stavebníka
Po dokončení sádrošů a obkladů jsme ještě dořešili pár detailů a před pokládkou podlah se vrhli na malování. To proběhlo celkem bez problémů, malovali jsme totiž sami s pomocí pár přátel.

1. NP jsme sfoukli za 2 dny. 2. NP jsem ladil sám asi týden. Barvu jsem vybral omyvatelný Primalex Fortissimo. Barva je fakt hutná a opravdu se špatně dostává z čehokoliv. Takže doporučuju si jí nevylít do kufru auta, jako se zadařilo mně. 

Koupily se dva 40 kilové kýble s tím, že mě pan prodavač ujišťoval, že stačí dvě vrstvy i na sádroš a víc toho potřebovat nebudem. A když jo, tak si těch pár kilo doobjednám.

Dvě vrstvy nestačí, zelenej sádroš jsme jeli 4x. Ale na zdi to ve dvou celkem stačí. První vrstvu jsme jeli bez ředění vodou, barvu jsme smíchali s penetrací. Druhá vrstva se taky víceméně neředila. Fortissimo to tak má prostě nastavený. Kdybych měl ject celej barák ještě extra penetrací předem, tak u toho zhynu. Nějaký jednotný názor na použití/nepoužití penetrace u novostavby jsem nikde nenašel, takže jsem to neřešil. Někdo tvrdí, že se má použít, někdo, že je to zbytečný. Ti, co tvrdí, že se má použít, se taky dělí na dva tábory, barevná versus bílá. Tak jsme jí prostě flákli do první vrstvy. Jsem si ale zcela jistý, že náš postup není uplně košér :-). Každopádně, v technické místnosti jsem provedl poctivě nejdřív nátěr penetrací a pak až barvou a mám takový pocit, že tahle místnost dopadla nejhůř a bude se malovat ještě jednou.

Reklama

Bodovky byly poměrně nečekaný obrat v našem plánu osvětlení. Původně se měly dávat jen v obyváku, kde nám kluci projektanti naplánovali ukončit sádroš do stropu (jak je to dneska IN) a ne do obvodovky a po celé délce nasázet malé bodovky. Mně se to líbilo, manželce ne. Takže se to zrušilo. Sádrokartonář měl radost, elektrikář měl radost, manželka měla radost. Já byl jenom nosič vody, můj názor nebyl relevantní. Původní plán byl klasické lustry a takový ty bodovkolustry po celém baráku. Manželka ovšem časem ztratila rozhodovací hlas a posléze i hlas poradní (prostě na to dlabala, stavby se neúčastnila a tak ztratila veškerá práva).

Když už se ty podhledy dělaly, tak proč to nevyužít, že. A já se navíc dostal do kontaktu s project managerem od Thornu. Tak proč si neudělat radost. Kdyby mi kdysi někdo řekl, že budu mít jednou v baráku bodovky za sedm pětek, tak se mu vysměju. Když si ale spočítám, kolik by mě stály lustry a lepší žárovky, tak jsem s tím zas až takový problém neměl. Navíc, jak řekl Světluška (elektrikář) „tyhle bodovky budou měnit až tvoje vnoučata“. Když jsem následně provedl zátěžovou zkoušku (rozuměj, za hlasitého vyřvávání slova „diskotéééékáááá“ jsem blikal jako o život) upravil vnoučata na děti. Tak uvidíme no, jestli uvidíme.

V Thornu nám k osvětlení zpracovali zdarma i několikastránkový projekt a bylo to. Nakonec tedy bude v baráku jeden lustr a zbytek v bodovkách. Převážně se jedná o čtvercový Omega ledky. Svítěj jak blázen a mají velkou výhodu a to, že na výšku mají 1,2 cm (jj, skutečně 12 mm), takže je uplně fuk, jestli tam je nebo není profil. Pokud teda nemáte sádroš slabší než 1,25. Navíc mají bílé rámování, takže ve dne, když nesvítěj, si jich člověk skoro nevšimne.

Reklama

Materiál na podlahy byl vcelku jednoduchý. Vinyl byla jasná volba. Proč musej ale sakra dělat tolik druhů, typů, rozměrů,…. Jak by řekli pamětníci „kde jsou ty časy, kdy byly jen dva druhy dlaždiček a na skladě byl jen jeden z nich. A to ani né vždy“. S čím sladit barvu vinylu? S dlaždicema? S oknama? S lícovým zdivem? Se schodama? Nakonec jsme se pokusili vinyl sladit se schodama bo by měly být společně s kuchyní dominantou domu. Místo mnou původně plánovaného obřího krbu z klinkerek. Dodnes si pamatuji jednu z prvních schůzek s klukama projektanatama, kdy jsem jako hlavní požadavek uvedl 2 stejně velké dětské pokoje a masivní krb spojený s kuchyní. Jeden z nich zvedl oči a řekl „Krb? To se ještě dělá?“ a postupně mi v každé další verzi projektu můj obří krb zmenšovali a zmenšovali, až zmizel uplně. Nakonec jsme vybrali klikací v barvě přírodní dub (já chtěl tmavší nebo do šeda, ale manželka už zas měla rozhodovací hlas a já byl nosič vody), tak abych si mohl podlahu položit sám a vzal jsem k tomu i tu speciální podložku. Na pokládce vesměs nic není, jen si musíte rozmyslet, jak chcete podlahu položit a nesmíte jí pokládat opačně (nemyslím hlavou vzhůru, nejsem vodák) jako já. Krom toho, že jsem jí začal skládat správně odleva, ale přesně opačně (ty šipky naspod tam tedy mají smysl), jsem si vymyslel pravidelné pokládání. Za dva večery po práci jsem položil cca 20 m2 a pak to za pár hodin zase celé rozložil. Nakonec máme tedy podlahu správně a nepravidelně bo to prostě vypadá líp (a navíc tím ušetříte dost materiálu na dořezech).

Světla i podlahy se zatím prováděly jen v 1. NP, protože jsme se koncem srpna museli přestěhovat. 2. NP se bude postupně dolaďovat dle časových možností.

Jo a nechal se opět srovnat pozemek a odvozit zemina na skládku. Už docela chápu, proč lidi vyvážej bordel různě po okolí, když si i za uskladnění obyčejné nekontaminované zeminy účtujou takovou dardu….brrrr

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací