Schodiště

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
4. 9. 2014
0 komentářů
Schodiště
Příspěvek stavebníka
Dne 9. 6. jsme se konečně pustili do realizace další velmi potřebné součásti patrového rodinného domku - schodiště.

Schody máme naprojektované s točenou částí, na kterou jsme si ale sami netroufli. Proto jsme po krátkém hledání s doporučením známých sehnali mistra v oboru - pana Ševčíka z nedaleké vesnice.

Naším úkolem bylo si sehnat dostatek šalovacích latí a několik kůlů (trámků) pro zhotovení celé konstrukce bednění. Latě jsme měli ještě z šalování věnců a trámky jsme použili z podpěr stropu.

První den se podařilo celé schodiště rozkreslit na zdi a zhotovit středové podpěry. Následující den se zhotovily podpěrné části podél zdí, dokreslily se schody na bednění a nabily desky z podesty až do poloviny točité části. Třetí den se dodělala podesta a začalo se s výrobou nášlapů, které se následující den dokončily. Pátý den už proběhly jen drobné dořezy, výroba rozpěr a mohly se vyřezat a vybourat kapsy pro vložení armatury a zatečení betonu do zdiva.

Reklama

Dovezli jsme armovací tyče průměru 12 mm, s kterých se vytvarovala armovací výztuž schodiště. Je potřeba, aby armování bylo 1 - 2 cm nad bedněním, takže se musel roxory pořádně naohýbat, vytvarovat a na roxory, které tvořily dostatečnou výztuhu, jsme pro jistotu ještě navařili zbylou kary síť.

Při svařování se bednění polévalo vodou, aby nám celé dílo neshořelo. :-)

V sobotu 14. 6. dopoledne jsme se pustili do betonování samotného schodiště. Táta míchal beton a Pavel plnit bednění. Beton se míchal téměř suchý, aby se nerozjížděl a daly se dobře plnit jednotlivé schody. Při plnění se beton pořádně hutnil a vkládaly se do každého schodu dva až tři pruty roxoru pro zpevnění. Když se schod naplnil, beton se srovnal pomocí vodováhy, uhladil se hoblem a položil se na něj dřevený nášlap, po kterém se dalo ihned chodit, a zároveň tvořil další schod s přesnou výškou. Ten se připevnil pomocí hřebíku a vrutu do dřeva. 

Reklama

Betonování nebylo tak jednoduché, jak si tata s Pavlem mysleli. Proto jim dalo betonování ve dvou pořádně zabrat. Práce trvala až do večera a nikdy by to už prý ve dvou lidech nedělali. :-)

Náklady

Název položkyCena
Práce
3 000 Kč
Materiál
2 810 Kč
Celkem5 810 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací