Střešní okna

Autor: Homzík a Domísek (28 příspěvků)
3. 4. 2014
0 komentářů
Střešní okna
Příspěvek stavebníka
Poté co nám pánové pokrývači v prosinci 2013 pokryli střechu, jsme ukončili veškeré práce a stavbu uložili k zimnímu spánku. Protože se ale žádná velká zima nekonala, stavbu jsme v únoru opět probudili. A to střešními okny.

Okna nám taktéž instalovali pánové z Dachkompletu za dozoru technika z Rota. Když mi oznámili, že budou mít na mé stavbě školení, trochu jsem znejistěl.

Firma s dlouholetou praxí neumí nainstalovat střešní okna? Bral jsem to ale tak, že třeba nemají zkušenosti jen s Rotem. A to, že na ně při práci dohlížel technik přímo od výrobce, bylo velkým pozitivem.

První okno dělali asi 5 hodin ve třech a s technikem. Do večera pak zvládli ještě dvě. Já si mezi tím ladil ostatní okna. Pod okna jsem po domluvě s oknařema natloukl vždy pár špalíků pod každé (jen tak pro sichr) a dolepil na spodní hranu oken okenní fólii (pásku) z interiéru i exteriéru. Z exteriéru nalepil extruďák a pár oken vypěnil. Co mi stačila pěna. Abych nemusel kupovat pistoli, koupil jsem pěnu od Soudalu s aplikátorem Soudafoam comfort. Pokud mohu něco nedoporučit, tak je to právě tahle pěna. Absolutně nepoužitelná záležitost. Pochopitelně jsem téměř všechna okna vypěnil špatně a další týden všechnu pěnu dostával ven brrrr. A pistoli nakonec stejně koupil na vypěnění prostoru mezi příčkama a stropem..

Reklama

Na další okna jsme se domluvili za týden. O víkendu jsem z chalupy dovezl žebříky a dva čtyřmetrové krovy, ze kterých jsem pánům stloukl podlážku do výklenku v patře. Jednoduše jsem je zaklesl do íček, která drží strop a naházel na ně bednění, které jsem používal na věnce.

Jak už jsem psal v jednom z předchozích článků, trpím závratěmi, takže jsem se po podlážce plazil jak hasič při záchranné akci na zamrzlém rybníce. Nakonec se zadařilo. Podlážku pochopitelně využiju i já při zateplení střechy.  Po příjezdu pokrývačů jsem je upozornil, že nejsem statik, za kvalitu neručím a že jim nedoporučuji, aby na podlážku vstupoval víc než jeden. Během pěti minut tam stáli všichni tři a padesátikilový elektrický střešní okno.

Díky pánům už nemám problém se po podlážce pohybovat jako normální člověk. Kvalitní krov je kvalitní krov. Mezitím co se pánové prali se zbytkem oken, já se konečně dopral s klasickýma oknama. Všechno jsem dolepil, přilepil, zalepil a vypěnil. Ještě musím pořádně dolepit parotěsnou pásku k cihle bo tuhle fázi pánové oknaři jemně podcenili. A hurá na zateplení střechy, omítky, dlaždičky, stěhování…

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (28 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací