Montáž schodiště

Autor: Michal (6 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
14. 2. 2014
11 komentářů
Montáž schodiště
Příspěvek stavebníka
V lednu 2014 se začalo realizovat schodiště pro RD. Již od počátku, když jsem si RD kreslil, jsem měl jasno o dvou věcech, o schodech a krbu, které v domě chci mít. Jedná se o designovky z mého pohledu a určitě ne nejlevnější řešení, ale člověk nestaví dům každý den, tak proč si nedopřát to, co se člověku líbí.

Zde, tedy konkrétně o schodech, jsem si již při kreslení domu myslel na konzolové schodiště – každý nášlap schodu zabudovaný ve stěně zvlášť.

Oslovil jsem tedy dle internetu snad všechny firmy, které konzolové schodiště nabízí ve svém portfoliu. Díky papírování ohledně stavebního povolení, jak jsem psal v minulých článcích, jsem měl dost času schody opravdu řešit. Zjistil jsem, že firem, které konzolové schodiště na ČR trhu nabízí je jak šafránu. A těch co ho mají navíc ve studiu pro ukázku ještě méně. Když už jsem si myslel, že může být schodiště za relativně slušné peníze, tak jsem zjistil, že by schody byly z betonových nášlapů, což jsem nechtěl. Jiné firmy nabízely schody za tolik, kolik se pohybuje nová cena Octavie nebo možná Superb J Hledal jsem dál, až jsem našel pro mě přijatelné řešení a cenově v porovnání s jinými nabídkami jedno z těch „levnějších“ řešení.

Tím, že jsem schody řešil již od začátku a o konzolovém schodišti si vše zjišťoval, věděl jsem, že ačkoli mám, viz mé minulé články, hrubou stavbu ze systému, kde je v nosných stěnách beton, tak dokonce 15 cm standardní tloušťky nosné betonové zdi je na tento typ schodiště málo. Proto jsem již v projektování domu uvažoval s min. tloušťkou čistého betonu 20 cm + 3,5 cm DURISOL deska z každé strany v rámci ztraceného bednění.

Reklama

Sedli jsme si vedoucím výroby, projednali dvě řešení. Řešení č. 1 – každý nášlap bude zvlášť na speciálních kotvách ve zdi. Jako nevýhodu mi sdělili, že beton ve zdi nemusí být všude 100%, po čase se může kotva vykloktat a nášlap se bude hýbat více než by bylo vhodné. Oprava je možná chemickými kotvami, což se pak prodraží. Řešení č. 2 – vyříznout DURISOL desku v cca metru tloušťky až na beton, ve výrobě vyrobí železný plát, který se k betonu ukotví a na plát navaří jednotlivé nášlapy. Tím zaručí, že plát a tím i celé schodiště bude jednotně držet a za sváry nášlapů na konstrukci se zaručili. Nakonec jsem se rozhodl pro variantu č. 2

Plácli jsme si, ve výrobě to připravili asi za 10 dnů a přijeli schodiště pro první fázi nainstalovat. První váze spočívala v ukotvení a navaření schodiště a obednění nášlapů OSB deskami, aby se po schodišti dalo na stavbě chodit. Druhá etapa až bude RD dodělán a bude znám dekor interiérových podlah, firma dodělá dřevěná pouzdra, která se na nášlapy nainstalují, a tím bude schodiště kompletní.

Montáž schodiště zabrala firmě asi 2 dny a pak přibližně další 1 den dodělávek, kdy původní ukotvení v přechodu 1NP do 2NP nebylo optimální. Z důvodu komína vedle nosné zdi nemohli ukotvit schodiště skrz zeď a poslední 2 nášlapy se na konci nášlapu nehýbaly o milimetry ale centimetry. Přijeli tedy toto opravit a vrchní část ukotvili k podlaze ve 2NP.

Reklama

Se schody zatím velká spokojenost. Chodím s přibližně 90 kg schválně jen po krajích nášlapů, abych otestoval jejich funkčnost a nosnost. Pořádně to ještě otestují okenáři až budou vynášet po schodišti do patra ty 100kg okna, kterých tam pár mám.

Když jsem viděl konstrukci schodů, tak osobně si myslím, že za ty peníze co to stojí, to takovou cenu nemá, šikovný kutil a svářeč by to zvládl asi sám. Otázka zda se dají takto velké železné pláty nějak připravit, ale v dnešní době jde asi všechno. No tak či onak, firem co schody nabízely, bylo jak šafránu, tak jsem nakonec rád, že je vůbec mám.

Na závěr přikládám foto pro představu, jak by měly vypadat až by byly hotové úplně. Chci je vzdušné, nechci mít z 2NP do 1NP skleněnou galerii abych nepřepadl dolů, radši dám zábradlí na zeď a chci volný prostor. Počítám, ale s tím, že kvůli kolaudaci tam budu muset natahat nějaký provazy :D

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal
Michal (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací