Podlahové topení, podlahy, dlažby

Autor: Honza a Gabča (9 příspěvků)
30. 11. 2013
6 komentářů
Podlahové topení, podlahy, dlažby
Příspěvek stavebníka
I přes nejistotu jsme se nakonec rozhodli pro podlahové topení. V tom případě jsme se shodli, že dáme do všech místností dlažbu. Původní betonové podlahy jsme nemuseli při přestavbě řešit a použili jsme je jako podkladní, protože výška místností byla 3metry.

K zateplení podlah jsme použili 10cm polystyrenu nebo spíš jsme překládali 2 vrstvy 5cm. Spáry jsme plnili montážní pěnou a osvědčilo se nám na ně položit cihly, aby se desky nezvedali, než pěna vytvrdne. Nechtěli jsme totiž při pokládání trubiček použít tzv. systémové desky.

Možná budu vypadat jako šetřílek, ale přišlo mi to zbytečné a drahé. Vyzkoušel jsem pár firem, co by stálo položení trubiček, zapojení … a ceny mi přišly velice zajímavé, nicméně vysoké. Nemyslím za práci (to chápu), ale dodaný materiál. Každý dodá jen to nejlepší a nejkvalitnější, ale za jakou cenu? Materiál ten a ten, takže se v tom přestanete orientovat. Navštívil jsem kamaráda, který tímto nedávno prošel, v mnohém jsme se shodli. Měl stejný problém. Proto si objednal materiál z Polska a nechal si vše jen nainstalovat. Našel jsem prodejce v česku a přes net jsem si objednal (trubičky Pex-al-pex 16x2, dilatační pásku, refl. folii, pásku a spony). Je to horší v tom, že si musíte sami spočítat, kolik budete mít větví a kolik čeho potřebujete. Ale našel jsem na netu super příručku a ta mi vše vysvětlila. Vše v pořádku došlo a šli jsme na to.

Položili jsme reflexní odrazovou folii, poslepovali spoje a kolem místnosti natáhli dilatační pásku. Ta byla jen z nějaké pěny, tak jsem ji ke stěnám ťukl hřebíčkama. Pak jsem si domluvil instalatéry. Jeden rozmotával trubičky, druhý mi to chystal a já si vždycky nabral hrst sponek a připichoval jsem to k podlaze. Dělali jsme zatím jen půl domu, 52 m2 a za 2 hodiny bylo hotovo.

Reklama

Beton jsem si chtěl míchat v míchačce, ale když jsem si spočítal potřebné množství, tak mě to přešlo. Zavolal jsem do nedaleké firmy, kde dělají strojní betony a hned jsme se dohodli. Materiál jsem si musel dodat svůj a cena za práci byla 130,-/m2, ale měl jsem vlastní plastifikátor. Přijeli ráno v 7hod. a v 10 hod. měli hotovo, beton vyhladili a jeli pryč. To bylo něco.

Dlažbu jsme si chtěli zkusit položit sami, kromě koupelny a záchodu, na to jsem si netroufnul. Vybrali jsme Rako a jeden dekor v Baumaxu. Míchal jsem lepidlo, ženská nanášela lepidlo hřebenem a já pokládal dlažbu a do mezer čtyřky křížky. Šlo to dobře a výsledek se nám líbil, ještě dodělat sokly. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Gabča
Honza a Gabča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací