Fasádní barvy - výběr a ceny

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
24. 8. 2013
1 komentář
Fasádní barvy  - výběr a ceny
Příspěvek stavebníka
Fasádní barva výrazně ovlivní celkové vyznění fasády. Jisté dlouho užívané pravidlo říká, že „dům unese tři barvy“ z toho 2 na fasádě a 1 na střeše. Oproti dřívějším letům se trend ve výběru barev v současnosti posunul od tlumenějších pastelových tónů.

Častěji se vynechávají barvy jako lososová, zelenkavá anebo pastelově žlutá, které byly dříve velmi oblíbené. Stále častěji se prosazují nejrůznější tóny šedé a vrací se velmi populární jednoduchá bílá barva.

Výrazné barvy jako například sytě červená či modrá by se měly objevit snad jen na fasádách domů strohých tvarů, aby si barva a tvar vzájemně nekonkurovaly.

Fasádní barvy  - výběr a ceny
Reklama

Tolik tedy k barvám a nyní zaměříme pozornost na praktické záležitosti ohledně volby fasádní barvy z hlediska působení povětrnostních podmínek na dům a také z hlediska podkladu.

Barvu je třeba vybírat s ohledem na to, jakým původním nátěrem je fasáda opatřena. Na nátěry akrylátové jsou vhodné jiné typy barev než na vápenný podklad nebo sanační omítku. Jestliže máte dům dostatečně izolovaný proti vzlínající vlhkosti, je doporučováno použití akrylátových fasádních barev. V případě, že kvalitu fasády bude ovlivňovat vlhkost a výrazně na ni působit, je vhodnější použití silikonové fasádní barvy. Ta lépe odolává i při deštích.

Oproti barvám akrylátovým mají silikonové barvy menší nevýhodu v paletě barev, které jsou na výběr. U silikonových barev je výběr barevných odstínů menší. Ale i tak výrobci dávají na výběr až ze tří set barev, což je rozhodně postačující.

Reklama
Fasádní barvy  - výběr a ceny

Dále existují silikátové fasádní nátěry, které mají jedinečnou schopnost sjednotit strukturu staré a nové omítky a to včetně sanační omítky. Dále umožní překrytí malých trhlinek v podkladních omítkách. Spolehlivě dokážou také vytvořit přechodový most mezi starším disperzním a novějším silikátovým nátěrem.

Při výběru fasádní barvy nikdy neuděláte chybu, pokud se poradíte s odborníkem. V případě fasádních barev se jedná o velké plochy, tudíž bude zapotřebí velké množství barvy, byla by velké škoda a ztráta finančních prostředků, kdyby se tak nákladný výběr nezdařil. Případné nedostatky na fasádě jsou totiž bohužel vidět vždy hned na první pohled.

Reklama
Fasádní barvy  - výběr a ceny

Při výběru by se nemělo zapomenout ani na paropropustnost fasádní barvy. Tu je třeba zohlednit jak u nových hladkých omítek z moderních materiálů, tak i u tradičních omítek. Na sanační omítky lze doporučit barvu V 4015 Barlet Silikát z Barev a laků Hostivař. Tato barva je vhodná i k nátěrům historických objektů.

Pro dobře izolované stavby je vhodná barva Primalex Procolor 3. Zde cena za 3l kbelík základu bez barevných pigmentů činí okolo 390,-Kč. Pokud již nyní víte, že budete na vašem domě bojovat se zvýšenou vlhkostí, volte raději silikonovou fasádní barvu Primalex Procolor 8. Například u této barvy v základním provedení bez barevných pigmentů činí cena za 5l ve kbelíku okolo 760,-Kč.

Cenu po dodání barevného pigmentu podle vašeho výběru vám výrobce následně sdělí přesně. Námi uvedené ceny jsou pouze orientační. Záleží vždy na konkrétním prodejci, takže ve výsledku se mohou ceny lišit.  

Fasádní barvy  - výběr a ceny

Vzhledem k tomu, že na malé ploše působí zvolený odstín barvy jinak než na velké ploše celého domu, vybírejte barvu opravdu pečlivě. Vždy požádejte výrobce, aby vám dal vybrat z barev ve vzorníku na omítkovém podkladu. Každý výrobce by měl mít takový vzorník k dispozici. Odstín vyberete správně jen na přirozeném denním světle.

Pokud zvolíte bílý fasádní nátěr, zjistěte si, zda daná barva bude mít spíše matný, nebo lesklý povrch. Jen opravdu důsledný výběr vás uchrání od nemilého překvapení v podobě nátěru domu jiné barvy, než jste zamýšleli.

Fasádní barvy  - výběr a ceny

Článek "Fasádní barvy - výběr a ceny" vznikl na základě přání čtenářky Danielly, která požádala naši redaktorku Zuzku, aby o fasádních barvách napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce. Text: Zuzana Bohdalová Foto: pedantique.com, younghouselove.com, archdaily.net,chromaflo.com, trendzona.com, archidose.org.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací