Příprava na výměnu oken

Autor: Honza a Gabča (9 příspěvků)
10. 5. 2013
0 komentářů
Příprava na výměnu oken
Příspěvek stavebníka
Nejvíce práce jsme potřebovali stihnout v zimě. Takže jsem oklepal omítky a vyboural díry, kde budou nová okna. Protože i nad stávajícími okny nejsou překlady, ale pouze klenby,bylo potřeba překlady přidat. Nedávali jsme klasické překlady ale tzv. PZ desky.

Jsou nižší a nad okna stačí. Jsou vysoké jen 9 cm, široké 29cm a dlouhé po 30cm podle potřeby. Což byla pro nás výhoda. Aby nám stěny nebo strop nespadly, museli jsme překlady pokládat nadvakrát.

Nejprve jsem z vnitřní strany nad stávajícími okny vyboural kapsy 30cm hluboké a strop jsme pro jistotu podepřeli. Vložili a zazdili překlad a až to pořádně vytvrdlo, tak z druhé strany. Některé se nám takto podařili ještě v půlce zimy, když bylo pár dní teplo. Na mrazy jsme díry, připravené na nová okna, překryly starými okny, než budou vyrobena a usazena okna nová.

Z venkovní strany, nad stávajícími okny, nás to čeká teď, jen co zasejeme pole. Možná stojí za zmínku, že písek jsme si dovezli traktorem na vlečce a kotoučem navozili dovnitř do budoucího obýváku, kde stále funguje staré topení, takže můžem dělat i v mraze.

Reklama

Okna jsme zvažovali poměrně dlouho. Původně jsem, jako truhlář, chtěl udělat dřevěná, ale po zvážení ceny a času jsme se rozhodli pro plastová, i když nejsem jejich příznivcem kvůli životnosti. Doufám, že nás mile potěší. Oslovil jsem kamaráda, který se plastovými okny zabývá. Spočítal mi to a za 5 oken + 2menší (koupelna,záchod), 2 balkonové dvoukřídlé a vstupní dveře to bude se žaluziemi, síťkami, dovozem a montáží za bezmála 80 000,-Kč.

Není v tom vybourání starých oken, jejich likvidace a nové parapety. Parapety dořešíme později. Výhodou je, že mi to usadí, kdy budu potřebovat. Měsíc trvala výroba a některá už rovnou namontoval, ostatní usadí až to budu mít připravené. Počasí nám přeje, tak hurá do práce.

Náklady

Název položkyCena
Okna cca
80 000 Kč
Celkem80 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Gabča
Honza a Gabča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací