LED pásky a jejich aplikace

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
19. 2. 2013
2 komentáře
LED pásky a jejich aplikace
Příspěvek stavebníka
LED liniové osvětlení je novým trendem v užitkovém i dekorativním osvětlení jak v interiérech, tak i v exteriérech. K jeho hlavní výhodě patří již z názvu patrná dlouhá světelná linie, čímž dochází k úbytku vrhaného stínu. Právě proto je tento typ osvětlení tak vhodný k umístění u kuchyňských pracovních linek a také jako koupelnové osvětlení například u zrcadel nebo jako orientační osvětlení schodiště.  

LED pásky působí jednoduše a přitom elegantně, a tak se hodí jako skvělý doplněk veškerých domácích prostor. Pořídit si můžete jak pásky s teplou bílou nebo studenou bílou barvou světla, stejně jako barevné pásky nebo pásky měnící barvu nazývané jako RGB pásky.

Nepostradatelnou vlastností LED pásků jej jejich ochrana proti cizím tělesům, myšleno tedy proti kapalinám a prachu. Dají se tedy umístit klidně i do bazénů či akvárií.

LED pásky a jejich aplikace
Reklama

LED pásky bývají vkládány do lišt, které jsou z důvodu potřeby chlazení obvykle hliníkové. Dělíme je na vkládané a nakládané typy. Ty nakládané bývají dokonaleji propracované s důrazem na design a eleganci. Z dlouhodobého ekonomického hlediska využívání je osvětlení LED pásky výhodné, jelikož má minimální spotřebu elektrické energie.

Pro montáž LED pásků pro liniové osvětlení jsou základním komponentem montážní lišty. Obvykle bývají plastové nebo hliníkové. U plastových je značnou výhodou jejich ohebnost, proto mohou kopírovat mírné nerovnosti, nebo je možné je aplikace i do oblouku. Hliníkové lišty sice nejsou ohebné, ale zajišťují LED páskům důležité chlazení.

Z montážního hlediska jsou vkládané lišty určené pro zapuštění do vyfrézované drážky, zatímco nakládané lišty jsou instalované na povrch objektů. Existuje i forma takzvaných volných LED lišt, které jsou určené pro volné zavěšení do prostoru.

Reklama
LED pásky a jejich aplikace

Chlazení je významný faktor ovlivňující podstatným způsobem životnost LED diod.  U vkládaných  hliníkových lišt, které toto chlazení umožňují, je doporučený maximální výkon kolem 14 – 15 W.

Nejčastější instalace LED pásky do montážní lišty je prostřednictvím oboustranných lepících pásek. Produkty určené k domácímu použití jsou běžně k dostání v hobby potřebách a bývají vybaveny kaučukovou nahnědlou lepící vrstvou.

Reklama

Výhodou je finální pevnost lepeného spoje - je okamžitá, ihned po přitisknutí na plochu. Nevýhodou je snížená přilnavost v případě drsnějších povrchů.

Další možností, jak zajistit vyšší odolnost a pevnost spoje, je použití akrylátových lepicích pásek. U těch je ale dosaženo finální pevnosti spoje až po delším čase (24 – 48 hodin), nikoli okamžitě. Pásek je nutné po přilepení přidržet po dobu několika vteřin k lepené ploše.

LED pásky a jejich aplikace

Při aplikaci pásky na plasty a povrchy opatřené práškovými barvami bude zapotřebí věnovat lepení zvýšenou pozornost, případně práci konzultovat s odborníkem.

Pro LED pásky by měly být k lepení využívány speciální lepící pásky, kde je na straně pásku silikonové lepidlo a na straně určené k lepení uživatelem je aplikováno akrylátové lepidlo.

Krytka lišty patří také k důležitým prvkům světelného systému. Dle výběru je možné použít buďto transparentní, mléčnou nebo může být v podobě takzvané liniové čočky.

Pro osvětlení kuchyňské linky se využívají nejvíce právě transparentní krytky. Patří totiž k nejvíce světlopropustným a maximální využití najdou tedy tam, kde potřebujeme využít maximum vyzařovaného světla. Mají pouze menší nevýhodu v tom, že jsou u nich vidět jednotlivé světelné body a takováto osvětlení jsou poměrně oslňující.

LED pásky a jejich aplikace

Vypínače je možné instalovat do světelných lišt přímo a nebo také mimo ně. Z hlediska funkce je velmi široký výběr vypínačů. IR senzory v jedněch typech vypínačů reagují na pohyb před senzorem.

Kapacitní vypínače také reagují na pohyb a navíc je možné je zabudovat skrytě. Samozřejmostí jsou i soumrakové spínače s nastavitelnou intenzitou světla či automatická čidla a pro celé nebo i pro posuvné dveře existují speciální vypínače.

LED pásky a jejich aplikace

Co se zdrojů týče, u interiérových a nábytkových aplikací patří k nejpoužívanějším tzv. desktopy, které se připojují k zásuvce pomocí připojovacího kabelu s vidlicí a konektorem. Využít lze dále i zdroje opatřené vidlicí určené k zastrčení přímo do el. zásuvky, takzvané adaptéry.

LED pásky a jejich aplikace

Pro elektroinstalaci LED osvětlení do nábytku platí ČSN 33 2000-7-713.

Článek "LED pásky a jejich aplikace" vznikl na základě přání čtenářky Marcely, která požádala naši redaktorku Zuzku, aby o LED páskách napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.   Zuzana Bohdalová Foto: mage.made-in-china.com, ullwave.be, stagetools.name, beautifulkitchensblog.co.uk, g-ec1.apartmenttherapy.com, st.houzz.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací