Předokenní rolety a žaluzie

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
24. 1. 2013
0 komentářů
Předokenní rolety a žaluzie
Příspěvek stavebníka
V současnosti existuje řada prvků stínící techniky, které mají schopnost regulovat průchod slunečního světla do interiérů. Zajišťují tak optimální světelné podmínky, a tím i potřebnou pohodu k práci i odpočinku. Poskytují současně soukromí i izolaci od okolního prostředí mohou omezovat v zimě únik tepla z interiéru a částečně i napomáhat protihlukové obraně.

U předokenních rolet je nespornou výhodou to, že dokážou ochránit interiéry před přehříváním díky tomu, že odrážejí teplo ještě před jeho průnikem okenní tabulí. Prostup dokážou snížit dokonce až o 40%.

Venkovní roleta se skládá z roletové schránky - pancíře, lamel, vodící lišty, ovládacího popruhu a navíjecího popruhu. Pancíř je vlastně sestava lamel z plastu anebo hliníku ve velké škále barevnosti. Běžně bývají doplňovány venkovní rolety motorickým ovládáním s možností  skupinového řízení jednotlivých rolet a centrálním ovládáním.

Předokenní rolety a žaluzie
Reklama

Venkovní žaluzie se skládá z: 1. převodníku, 2. navíječe, 3. horního nosiče, 4. držáku horního nosiče, 5. lamely, 6. vodícího trnu, 7. vodící lišty, 8. žebříčku, 9. spodního nosiče, 10. pásky, 11. krytky spodního nosiče.  

Svislé clony jsou nejčastěji používány u objektů s velkým podílem prosklených ploch a také u nízkoenergetických domů. Jedná se vlastně o svislé nebo výklopné látkové rolety s bočním vedením navíc s možností jejich svinutí do schránky. Takovéto schránky mají různé tvary i barevnost. Stávají se tak nepřehlédnutelnou součástí vnějšího vzhledu objektu. Schránky mohou mít šířku až do 4,5 m a výška clony bývá maximálně 4 m.

Boční vedení je řešeno pomocí lanek. U clon výklopných se nachází výklopný mechanismus ve vodících bočních  lištách.  Ovládány mohou být buďto ručně anebo servomotorem.

Reklama
Předokenní rolety a žaluzie

Normy pro stínící techniku jsou jasně dané v ČSN EN 13561 + A1. Pro vnější clony jsou zde stanoveny funkční a bezpečnostní požadavky.

Co se jedná novostaveb, je třeba u nich pamatovat na zabudování roletových boxů již v rámci projektu. Při výměně oken ve starém domě není aplikace možná bez většího zásahu do konstrukce obvodové zdi.

Reklama
Předokenní rolety a žaluzie

Z hlediska bezpečnosti domu mohou napomoci právě automatizované rolety k vyššímu zabezpečení. Krádeže se podle statistik dějí nejčastěji mezi 16 – 20 hodinou. Elektrické zakódování pomocí automatických rolet jednoznačně zvýší bezpečnost domu. Vedle bezpečnostních alarmů, stabilních zámků a závor jsou to právě automatizované rolety, které dokážou odvrátit útok zloděje.

Venkovní žaluzie se dělí podle několika kritérií. Například podle šířky a tvaru lamel. Šířky mohou být různé: 100 mm, 90 mm, 80, 70, 65, 50 mm.

Dalším kritériem rozdělení je způsob uchycení na budovu. Buďto se jedná o rolety s uchycením horního nástavce pomocí držáku do nadpraží okna a uchycení vodících lišt pomocí kotev anebo je horní nosič nasazený na vodící lišty, které jsou kotveny pomocí konzol na budovu.

Předokenní rolety a žaluzie

Podle způsobu vedení lamel se venkovní žaluzie dělí na vedené ve vodících lankách, nebo vedené ve vodících lištách.

Další způsob dělení je podle umístění horního nosiče: a) žaluzie bez krycího plechu, b) žaluzie s krycím plechem, c) žaluzie do překladu HELUZ, d) žaluzie v roletovém boxu, e) žaluzie v samostatném kulatém boxu, f) podmítkové provedení, g) žaluzie do speciálních vestavěných schránek.  

Předokenní rolety a žaluzie

Podle ovládání lze rozdělit žaluzie dle a) ovládání šňůrou, b) ovládání klikou, c) motorickým pohonem s ovládáním tlačítky dálkovým ovladačem a možnostmi programování.

Co se látek na výplň vnějších žaluzií týká, v současnosti mezi nemodernější materiály patří látky Soltis a Screen.  Látka Screen je vyrobena ze skelných vláken, kdy každé vlákno je potaženo samostatně vrstvou PVC a následně je utkána výsledná textilie. U látky Soltis jsou základem polyesterová vlákna potažena vrstvou PVC, nejdříve je utkána celá plocha a až poté  v napnutém stavu  je plocha opatřena PVC vrstvou.

Článek "Předokenní rolety a žaluzie" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Zemana, který požádal naši redaktorku Zuzku, aby o domech v zemi napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá vyplňte formulář na této stránce. Zuzana Bohdalová Foto: torange.us, houzz.com, anningjujia.cn, shinilion.en.made-in-china.com, bombayharbor.com, roller-shutters-mca.eu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací