Osazování nových domovních dveří

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
26. 10. 2012
1 komentář
Osazování nových domovních dveří
Příspěvek stavebníka
Dveře a jejich zárubně nejsou pouhým doplňkem interiéru, ale tvoří jeho nedílnou součást a dotvářejí celkový vzhled domu či bytu. Domovní dveře mají ale i svou technickou úlohu a ta je musí činit stabilními, aby zabránily vloupání. Co se materiálu týče, vyrábějí se z plastu, hliníku a ze dřeva.

Proto ani problematiku osazování dveří na stavbách nelze podceňovat. Při rozhodování by  měly být brány v úvahu alespoň ty nejzásadnější faktory, které začínají u provozu a stavební připravenosti, požadavky a možnosti použití až k nabídce dveří na současném trhu.

Dřevěné domovní dveře vyberte tam, kde chcete mít optický účinek dřevěného povrchu. Pokud jim zajistíte alespoň průměrnou péči, budou mít po mnoho let stále stejný hezký vzhled a zachované všechny funkce. Přece jen větší výběr po vzhledové stránce asi nabízejí dveře plastové. Současný trh je dodává opravdu v mnoha barevných i tvarových variantách.

Osazování nových domovních dveří
Reklama

Nyní již k vlastnímu osazování:   

Ve stěně musí být rozměry otvoru pro dveře větší o tloušťku zárubně. Z toho vyplývá, že stavební otvor musí být na všech stranách větší, než je rozměr osazovaných dveří. Rozměry stavebních otvorů jsou odlišné v případě, že se jedná o obložkové zárubně. Ty se liší na základě navazujících příček, zdí a stropů.

Osazování nových domovních dveří

V současnosti se vnitřní dveře osazují do kovových nebo dřevěných zárubní. Podle druhu použitých technologií se zárubně osazují:

Reklama
  1. současně se zděním
  2. současně s betonáží
  3. současně s montáží příček
  4. do připravených otvorů před provedením podlah a omítek
  5. do připravených otvorů po provedení podlah a omítek.
Osazování nových domovních dveří

Kovové zárubně jsou vyráběny podle ČSN 74 6501 – Ocelové zárubně. Jsou tedy v rozměrech v odpovídajících požadavkům českého trhu. Na zárubně musí být vydáno prohlášení o shodě. Kromě zárubní typizovaných jsou na trhu i zárubně atypické. Rozdíl je v hloubce profilů, šířce a výšce, které se v normě nevyskytují.

Reklama
Osazování nových domovních dveří

Každé dveře byste měli vždy před zabudováním ještě jednou prohlédnout, zda na nich nejsou případně nějaké závady. Dveře tedy postavte ke stěně, ne vzpřímeně, ale zešikma. Jen takto postavené dveře se až do zabudování nemohou zkřížit. Na vyplňování spár mezi rámem a zdí pořiďte izolační hmotu anebo montážní pěnu. Rám vždy musíte mít bezpodmínečně vyztužený.

Osazování nových domovních dveří

Dodatečná úprava dveřních funkcí se provádí pomocí závěsů. Podle typu provedení mají  závěsy různé nastavovací šrouby.  A tak je nastavení možné jak ve vodorovném, tak ve svislém směru. Výškové nastavení provádějte vždy nejprve na závěsu dolním, horní závěsy už potom pouze přizpůsobte. Zuzana Bohdalová Foto: sustainword.com, crivoice.org, nuvuglass.com, yourdallashandyman.com, stephiebstyle.blogspot.com, maxusbuilders.com, atticfullofclutter.blogspot.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama