Montáž podkrovních schodů

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
22. 9. 2012
0 komentářů
Montáž podkrovních schodů
Příspěvek stavebníka
Pokud hodláte z půdy vytvořit další obytný prostor a zatím tam nevedou žádné schody, je bezpečnější objednat odborníka a schodiště si nechat udělat. Jestliže však potřebujete pouze snadnější přístup na půdu, kam v současnosti směřuje pouze malá díra ve stropě, zvažte možnost koupit si skládací schůdky a vyrobit rám pro jejich upevnění pro vstup na půdu.

K montáži budete potřebovat: svinovací metr, úhelník – velký, okružní pilu, svěrky, pilu na kov, řezivo na konstrukce rámu, distanční špalíky, šrouby do suché zdi a vrtačku se šroubovákem, nástrčný klíč, nábytkové šrouby, typizované skládací schůdky na půdu.

Montáž podkrovních schodů

Nejdříve je potřebné vyznačit na stropě hrubé rozměry otvoru.  Poté pro získání vstupu na půdu odříznout suchou zeď. Použijte žebřík a přeřízněte stropnice stojící v cestě.  Na oba konce vyříznutých trámů je nyní zapotřebí osadit dvojité vazáky. Ty poté od trámů převezmou zátěž.   

Reklama

Dále bude zapotřebí zdvojit i trám, který vede podél otvoru pro schodiště. Fošnu uříznutou na potřebnou délku přišroubujte na místo za pomocí 63 mm šroubů do suché zdi. Nyní orámujte protilehlou stranu otvoru trámem tak, že jej vsadíte do držáku. Nejprve však  vyměřte polohu vazáku  a držák připevněte na  příslušná místa. Výplňový trám zkraťte na potřebnou délku a připevněte k držákům.

Montáž podkrovních schodů

Po dobu osazování bude zapotřebí schody podepřít. Prkna z odřezu tedy přišroubujte tak, aby přes obě strany otvoru přečnívala. Tak vznikne stabilní dočasná římsa, která zabrání pádu schodů. Nyní bude zapotřebí zvednout schody, vsunout je do otvoru a nechat ležet na podpěrných římsách.  Poté je nábytkovými šrouby připevněte ke stropní rámové konstrukci. Mezi rámem schodů a otvorem je nyní zapotřebí vymezit vůli.   Po osazení sestavy se musí skládací schody seříznout na potřebnou délku. Nyní je tedy rozložte a změřte vzdálenost od spodní a horní části prostředního podélníku až k podlaze.

Reklama
Montáž podkrovních schodů

Obě naměřené míry přeneste na spodní úsek podélníku. Veďte mezi oběma body přímku.  Řez proveďte podle ní. Na druhém podélníku schodů proveďte totéž.  Nakonec bude zapotřebí obrousit hrany schodů a schody vyzkoušet.

Zuzana Bohdalová Foto: precisionladders.com, revitcity.com, spreadmyad.com, diychatroom.com, kregjig.ning.com, homeimprovement.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama