Tepelná čerpadla a jejich nákup

Tepelná čerpadla a jejich nákup
Příspěvek stavebníka
Relativně levným zdrojem energie mohou být tepelná čerpadla. Je však velmi důležité, aby byla spolu s celou topnou sestavou dobře vyladěna, jinak nebudou svůj účel plnit. Pravdou bohužel je, že mnoho tepelných čerpadel právě kvůli chybnému včlenění do otopné soustavy nepracuje tak, jak bychom očekávali.

Většina uživatelů, kteří přešli z jiného zdroje tepla na tepelné čerpadlo, hovoří nejen o úsporách, ale i o zvýšení komfortu. Často označují tepelné čerpadlo jako nejlepší investici do svého bydlení. Aby tomu tak opravdu bylo, je potřeba dodržovat při výběru a nákupu tepelného čerpadla jisté zásady.

Tepelná čerpadla a jejich nákup

Rozměry navrženého anebo doporučeného tepelného čerpadla rovnou stanovují jeho optimální umístění. Důležité jsou nejenom vlastnosti produktu, tedy tepelného čerpadla, ale i kvalifikovanost firmy, která vám jej poskytne i s montáží a s uvedením do chodu. Velmi důležitý je v tomto případě záruční i pozáruční servis. 

Reklama

Velmi dobré renomé mají tepelná čerpadla z Německa, Švédska či Rakouska. U menších firem dodávajících tepelná čerpadla na náš trh se zajímejte před jejich nákupem o hustotu montážní a servisní sítě u nás. Kvalitní jsou i japonská tepelná čerpadla, avšak jako úskalí se jeví jejich montáž, kterou obvykle provádí firmy chlaďařské, které nemají často ani základní znalosti topenařiny.

Následkem pak může být nekorespondující zapojení tepelných čerpadel do nevhodných topných systémů, případně jejich předimenzování.

Tepelná čerpadla a jejich nákup
Reklama

Při jejich nákupu si nechejte poradit pouze lidmi, kteří už s tepelnými čerpadly mají své zkušenosti. Nekupujte tepelné čerpadlo samostatně, vždy jej pořiďte jako komplet, s projektem, montáží a následným uvedením do provozu. Přes montážní firmu si sjednejte i dodávku tepelného čerpadla, nikdy jej neobjednávejte přes jakoukoli stavební firmu.

Spolehlivost vaší dodavatelské firmy na čerpadlo si předem ověřte. Firma by vám měla po provedené zkoušce funkčnosti dodat i protokol o jejím konání. 

Pozor na „výhodné“ nabídky, mohou se posléze velmi prodražit! To nejlevnější řešení často není to nejvýhodnější. Velmi často se totiž stává, že levná tepelná čerpadla ani neprojdou žádnou zkušebnou, takže parametry, které tyto prodejny udají do prospektů, jsou bohužel smyšlené.

Reklama

Počítejte s tím, že tepelné čerpadlo je zařízení, které by mělo pracovat v těžkých podmínkách po dobu alespoň 15 let, to obvykle žádná levná čerpadla nemohou zaručit. 

Tepelná čerpadla s označením Q jsou zanesena do seznamu Asociace pro využití tepelných čerpadel, musí být tedy opravu důkladně zkontrolována, není u nich proto nutné vyžadovat certifikát kvality. Jejich výkony jsou deklarované.

Místní stavební úřady mají různé postoje ke zřizování povolení a následné montáži  tepelných čerpadel, proto nezapomeňte raději  vše  zde individuálně konzultovat.

Zuzana Bohdalová Foto: novaluxenergy.com, siouxvalleyenergy.com, windyacresnaturalfarm.blogspot.com, cccme.org.cn, llangybi.blogspot.com, northstarenergy.co.uk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací