Využíváme solární energii

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
17. 8. 2012
0 komentářů
Využíváme solární energii
Příspěvek stavebníka
K nejčistším způsobům získávání tepla a teplé vody patří jednoznačně využití solární energie. U nás však nejsou právě nejpříznivější klimatické podmínky pro její získávání, a tak je nutné kombinovat solární systémy ještě s dalšími zdroji energie.

Mohou to být například tepelná čerpadla, solárně termické kolektory anebo moderní kotle. Všechny tyto možnosti zajistí vyšší efektivitu topného systému a zvýší účelnost těchto kombinací. 

Využíváme solární energii

  Je tedy nasnadě, že solární systém se tak může stát významnou součástí topného systému všude tam, kde to jen trochu půjde. Nejdůležitějším faktorem při rozhodování, jak v domě levnou solární energii zužitkovat, bude účel jejího použití. V úvahu tedy bude připadat vyhřívání sezónní například pro vodu ve venkovním bazénu anebo celoročně využívat solární energii k ohřevu užitkové vody případně ji rovnou přivádět do topné soustavy domu.

Reklama
Využíváme solární energii

  Bezprostřední možnost zužitkování sluneční energie představují solárně termické kolektory. Jsou velmi flexibilní ve způsobu montáže. Dají se montovat na střechu plochou i šikmou, do fasády, i do střešní konstrukce.

Využíváme solární energii
Reklama

Pro šikmé střechy se montážní systémy rozdělují do dvou skupin krytin. Pro upevnění krytin z pálených či betonových tašek se pro montáž využívá nejčastěji háků připevněných na nosné trámy. Druhou skupinu tvoří střechy plechové, šindelové a foliové, kde se jako úchytný systém využívají kombišrouby případně jiné speciální systémy úchytu.

Využíváme solární energii

U rovných střech jsou nejběžnější povrchy asfaltové a foliové. U těch je hlavní požadavek samozřejmě kladen na vodotěsnost střechy. Zde pak své využití nacházejí montážní systémy samonosné nebo kotvené. V případě instalace fotovoltaiky na rovné střeše je vždy nutné statické posouzení střechy, aby odolala i s novou konstrukcí. A u samonosných variant je tento požadavek dvojnásob důležitý.

Reklama
Využíváme solární energii

  Zásadním optickým rozlišovacím prvkem u používaných typů panelů je barva. Polykrystalické panely mají povětšinou modrou až tmavomodrou barvu. Panely monokrystalické jsou pak barvy černé. Určení vhodnosti použití monokrystalických či polykrystalických panelů je často předmětem sporů.

Vzájemné odchylky těchto dvou druhů panelů při zachování stejného nominálního výkonu a výrobní kvality jsou naprosto minimální – do 2%.

Využíváme solární energii

  Na trhu se dnes již objevují dokonce i u nás dosažitelné střešní fotovoltaické tašky, a to hned v mnoha různých barevných provedeních. Jsou k dispozici i v několika typových variantách a v různých rozměrech. Jsou elegantní odolné a nevyžadují hliníkové rámy. Vytvořeny jsou stejně jako aktivní moduly ze stejného keramického materiálu. Jejich trvanlivost a spolehlivost je naprosto bezkonkurenční.

Použití těchto speciálních střešních tašek vylepšuje ochrannou funkci střechy, navíc jsou velmi estetické.

Využíváme solární energii

Je jasné, že využití solární energie vám poskytne ve vašem domě menší závislost na jednom typu paliva a také na dodavateli energie, proč tedy tuto možnost dostatečně nevyužít? 

Využíváme solární energii

Zuzana Bohdalová Foto: theepochtimes.com , tjsradiantheat.com, radiantplans.com, thesolarpanelpeople.com, solarpanelsforrv.com, newscenter.lbl.gov, cleantechnica.com, studentaward-middleeast.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací