Stavba krbu

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
24. 4. 2012
5 komentářů
Stavba krbu
Příspěvek stavebníka
Před nastěhováním nám chybělo dodělat ještě pár drobností, jako je postavit krb a obložit betonové schodiště, včetně zábradlí... vánoce se kvapem blížily a my trochu začali propadat panice :)

Takže krbovou vložku jsem si nechal udělat v Jiřetíně pod Jedlovou u firmy HAAS+SOHN, která zde má výrobní závod. V Rumburku máme také firmu ABX, která též vyrábí krbové vložky, ale nakonec padla volba na HAAS i díky tomu, že tam pracuje víc příbuzných :) Na zakázku mi udělaly krbovou vložku JONAVA (zde link), kde museli oproti klasické verzi, udělat všechny clony vyndavací a hlavně celou KV udělaly ze 4mm silného plechu (standart 2mm). Proč vyndavací clony, no protože mám přímý kouřovod s funkcí komína a případné vymetání komína kominíkem bude padat přímo do KV. To znamená, že z KV vede cca 1,5m nerezového kouřovodu přímo kolmo do nerezového komína, který začíná v patře (kdybych věděl jaké s tím bude "sraní", nikdy bych do toho nešel a raději postavil klasický komín!!!!).

Po usazení KV a napojení externího vzduchu a kouřovodu jsme otestovali, jak to všechno funguje. Kouřovod se celkem zahřívá, podle teploměru až na 300st, ale to jen když jsme to fest roztopili a nechali otevřenou komínovou klapku naplno. Nejprve jsem musel vyřešit izolaci kolem kouřovodu v oblasti prostupu konstrukcí stropu (spiroll panely a sádrokartonový strop). Neuváženě jsem zvolil ISOVER PYRO (odolnost do 600st, žlutá vata s hliníkem). Po pokusném obalení horní části kouřovodu a pořádném roztopení, se z vaty začal uvolňovat smrad, takže ponaučení pro ostatní, toto není pro použití v interiéru. Nakonec jsem objednal od Promatu, krom izolačních desek PROMASIL, i izolační rohož PROMAGLAF HTI 1200/100 tl 25,5 cena 1 413,- Kč/role (bez DPH), která je přímo určená do interiéru na izolaci kouřovodů, s tepelnou odolnosti 1100st. Kouřovod jsem obmotal jednou až dvakrát podle místa v délce cca 1m od stropu. Po roztopení tento materiál krásně izoluje a já konečně docílil toho, aby se mi nezahříval strop a sádrokartonová konstrukce. Samotná stavba krbu byla celkem hračka. Obestavbu jsem začal jednou řadou z pórobetonových tvárnic tl.150mm do výšky budoucího soklu z kamene. Odtud jsem již začal stavět z izolačních desek promasil tl.40mm boky a čelo a 30mm na odizolování zadní stěny (správně by se to nemělo lepit na přímo na zeď, jako sem to udělal já, ale nechat tam mezeru na provětrání... což sem zjistil trochu pozdě... ale i tak se stěna vůbec nezahřívá takže asi dobrý) V horní části obestavby jsem udělal výdech pro horký vzduch, a z boku nahoře pak druhý pro případný další horký vzduch, který by se octnul v oddělené části sopouchu. Dole je zas otvor pro nasávání studeného vzduchu, který v obestavbě tím pádem cirkuluje. Na fotkách je vidět první pokus zaizolovat kouřovod, ale z toho si příklad neberte!!!! :) sem to musel pak celé zbourat (naštěstí jen ten vršek) , zvětšit otvor kolem kouřovodu a pořádně obmotat správnou izolací. Jinak práce s Promasilem je celkem dobrá, akorát při řezání strašně práší a je dost křehký. Celou obestavbu jsem dělal sám se švárou, několikrát jsem si pozval kominíka, co bude dělat revizi, aby viděl vše, než se to zavře. Takže doufám, že problémy s revizí nebudou. Obestavba se natáhla do flexilepidla + perlinka a nakonec akrylátová mnichovská omítka. Výsledek vypadá docela fajn.

Na spodní sokl jsem použil kámen, který jsem si nechal nařezat na míru z materiálu Aurora (asi žula :)) o síle 30mm. Kolem KV mi švára vyrobil z nerez plechu takový rámeček, který celkově upravuje vzhled krbu :)

Reklama

A jak to vše funguje ? Celou zimu si každý den přitápíme navečer v krbu, a mohu říc,t že vše funguje perfektně. Na druhou stranu, ale musím přiznat, že pokud se topí déle, tak je v baráku klidně 26st a to už je fakt neúnosné, takže klasika větrání a zavření krbu.. pak je zas černé sklo.. a tak pořád dokola :)

Co bych změnil ? Příště bych po projektantovi chtěl klasický zděný komín a tam by nebyl problém použít kachlová krbová kamna s vývodem do boku (krbová kamna s přímím kouřovodem by nevypadla pěkně, nehledě na to, že se musí zas vše zaizolovat v prostupu stropem.)

Náklady

Název položkyCena
Lepidlo, perlinka, omítka, práce
1 000 Kč
Kamený obklad Aurora 30mm
3 800 Kč
izolační rohož PROMAGLAF HTI 1200/100 tl 25,5
1 800 Kč
Nerez klapka 180mm/1mm tl.
619 Kč
Nerez kouřovod 180mm/1mm tl. roura 1000mm
1 315 Kč
Nerez kouřovod 180mm/1mm tl. roura 250mm
494 Kč
3x mřížka
590 Kč
Lepidlo K84 vysokoteplotní 4x
708 Kč
Desky PROMASIL 8x40mm
2 952 Kč
Desky PROMASIL 7x30mm
2 180 Kč
Celkem15 458 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací