Krb

Autor: Josef a Gábina (16 příspěvků)
6. 11. 2011
15 komentářů
Krb
Příspěvek stavebníka
Pro krb jsme byli rozhodnuti už v době, kdy jsme plánovali stavbu domu. Naplánovali jsme ho do obývacího pokoje (uprostřed domu) s tím, že bude vytápět celý dům.

Krb jsme vybrali rohový a během jara jsme ho nechali nacenit asi ve třech firmách. Rozdíly v ceně byly od 65 do 95 tisíc. Nakonec jsme se rozhodli pro Krby Dubňany. Za prvé měli dobrou cenu a za druhé i dobré reference od známých.

Před nástupem krbařů jsme museli udělat beton pod krbem, do výšky 18 cm, jak byla vylitá podlaha anhydritem a zhruba metr krát metr. Taky jsme museli prorazit vrtákem strop na protažení průduchu do podkroví. Rouru pro přívod externího vzduchu - v průměru 100 mm jsme už měli nachystanou před vylitím podlah a tudíž  už i zalitou.

Poté dojeli krbaři a během dvou sobot měli vše hotovo. První sobotu usadili vložku, udělali obestavbu spodní části krbu a nachystali čtyři průduchy. Jeden do vedlejšího pokoje-do ložnice, druhý nahoru do dětského pokoje a z něho se protáhli do vedlejšího dětského pokoje a na chodbu. Tím pádem by jsme měli krbem vytopit víceméně celý dům.

Reklama

V dětském pokoji, kde byl proražen druhý průduch stropem, bylo třeba "zamaskovat" všechny roury, vedoucí do ostatních místností.  Proto se kolem nich udělala obestavba s policí, a tak nakonec v pokoji vznikl zajímavý prvek.

Další sobotu řemeslníci udělali spodní římsu a to ze žulového kamene a potom horní římsu,která je z masívu v barvě třešně. Žulový kámen jsme zvolili v barvě multicolor. Nakonec dokončili vrchní část krbu-šikminy, na průduchy nasadili výsuvné krytky,kterými  se dá regulovat teplý vzduch z krbu.

Obklad na spodní část krbu dáme až po pokládce dlažby.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Josef a Gábina
Josef a Gábina (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací