Krbová vložka

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
9. 12. 2010
1 komentář
Krbová vložka
Příspěvek stavebníka
18. 5. 2010 mi přivezli objednanou krbovou vložku z ASTRA krby. Musím říci, že byli velmi pohotový a přišla dosti rychle. Vložka má kolem 150 kg a tak ji byl dost problém dostat dovnitř. Je to vložka FOCOLARI 70 s rovným prosklením. Má trojté spalování a účinost přes 77%. Teď ještě koupím roury od vložky do komína a půjdu ji vyzkoušet. Zatím vypadá moc pěkně.

20. 5. 2010 mi přivezli desky SILCA 250KM pro obezdění krbové vložky. koupil jsem tlosťku 4 cm na obezdění krbové vložky, a protože jsou pěkně drahé na obezdění sopouchu jsem koupil 3cm. Přivezli mi i kamnářskou perlinku, omítku a lepidlo na perlinku s lepidlem na desky. Vše je tepelně odolné a taky pěkně drahé. 22. 5. 2010 jsme na místo, kde bude stát krbová vložka s obestavbou natřeli penetračním nátěrem a nalepili ipu. Pak jsme udělali z desek bednění o výšce 10cm a rozměrech 1,5m x 0,82m. Vylili jsme to betonem a vyztužili kari sítí. Dotohoto betonu jsem ještě musel zalít flexi rouru o průměru 10cm pro přívod externího vzduchu. Teď už jen čekám až mi beton vytvrdne a pustím se na zkušební zatopení.

1. 6. 2010 mi konečně přivezli komínové roury od firmy Bertrams. Jsou to ocelové díly o průměru 200 mm. Teď můžu konečně připojit krbovou vložku do komína a začít stavět obestavbu.

Pro obestvabu jsem zvolil desky Silca 250 o šířce 4 a 3cmm.

Nejdříve jsem musel krbovou vložku položit opatrně na bok, abych mohl na spodek přišroubovat nohy. Ne moc dobré řešení, protože, když je člověk na to sám tak tam nic nepřišroubuje. Krb váží cca 140 kg. Jakmile jsem našrouboval nohy tak jsme krb ve třech odnesli na podstavec ke komínu. Zítra ho připojím do komínu a zatopím.

Reklama

2. 6. 2010 jsem pokračoval v obestavbě krbové vložky. Nejdříve jsem na zeď přišrouboval 3 pásy o šířce 10 cm, na které jsem potom lepil desky. Desky jsou velmi křehké a tak se stěma 10 cm páskama nedělalo zrovna moc dobře, ale dalo se to zvládnout. Obestavba bude mít šířku 1m stejně jako jsou široké desky a tak je nemusím aspoň zkracovat.

Po nalepení dvou desek jsem připojil do komínu komínovou rouru. muselo se to různě zkracovat a nastavovat výšku krbové vložky. Nakonec jsme to připojili a já v krbu zatopil. Ze začátku to nechtělo moc topit, protože jsem zapoměl v technické místnosti, kde je komín dát dvířka na komím. Zjistil jsem to, až když se do obýváku přivalil hustý dým :). Díru jsem zacpal vatou komín hned dostal lepší tah a dřevo hořelo jedna radost. Za chvilku byla krbová vložky pěkně teplá. 8. 6. 2010 jsem pokračoval v obestavbě krbové vložky. Jde to docela snadno. Jen si musím dávat pozor, aby to bylo rovné :). Krbová vložka má kolem ocelový rámeček, a tak to obezdívám 3-5 mm kolem toho rámečku, abych předešel praskání obestavby z důvodu roztažnosti krbové vložky.

13. 6. 2010 jsem konečně dokončil obestavbu krbové vložky. Musím říct, že na to, že jsem to dělal prvně to docela šlo. Jen už bych nikdy nepoužil desky SILCA o tloušťce 3 cm. Jde s nimi strašně špatně pracovat, neboť při řezání menších kousků se často lámou.

Desky jsem normálně lepil na sebe a přichycoval vruty dle návodu návod na obestavbu krbové vložky. Jako hlavní výdechovou mřížku jsem zvolil mřížku o rozměrech 16x42 cm. Na vrchní komoru jsem dal dvě mřížky o rozměrech 10x20 cm. Do stropu obestavby jsem vyřezal dva otvory o průměru 125mm pro odvod horkého vzduchu do ložnice a vrchního pokoje.

Ještě před zazděním jsem komínovou rouru obalil izolační vatou, protože jem měl velkou díru v deskách kolem sopouchu a vzduch by mi unikal tudy pryč. Koupil jsem speciální vatu na teploty do 1200 stupnů. Ještě nanést speciální kamnářskou perlinku s maltou, pak omítku a je hotovo. To ale dodělám, až budou hotovy podlahy. Teď už jen čekám až se mi dodělají omítky a pak dolepím ipu na podlahu.

Reklama

19. 6. 2010 jsem po seschnutí lepidla na obestavbě v krbu zatopil. Mám dva vývody teplého vzduchu a to do ložnice a do pokoje v podkroví.  Do pokoje v podkroví to táhne supr, protože je to jen přes strop. Za chvilku tam bylo teploučko. Horší to je do ložnice. Tam vede izolovaná roura 125 mm pod stropem a je to cca 1,5m. Moc to do ložnice nefouká a v zimě bych asi ložnici nevytopil. Rozdodl jsem se proto objednat ventilátor, který se nasadí přímo do roury a na ní se nasadí kryt se žaluzií. To by mělo stačit. jen se mi to asi o 1000kč prodraží.

Jelikož mi do ložnice přes zeď nefouká moc vzduchu z krbu (izolovaná roura je cca 2m dlouhá) koupil jsem ventilátor, který by to měl vyřešit. Musím jen vysekat čtverec do zdi. Do něj vsadit ventilátor a na něj trubku.

Ventilátor je na 12V a tak jsem musel koupit ještě malé trafo. Stačí něco podobného co je na nabíjení telefonu (výkon trafa 0,5W) jen je to na 12V. Zásuvku ve které bude trafo zapojené jsem propojil přes vypínač, který je v ložnici a tak si ho budu moct kdykoli lehce vypnout. Na ventilátor přijde ještě mřížka se žaluzií a bude hotovo. Ventilátor jsem vyzkoušel a je pěkně tichý. Výkon nic moc, ale bude to stačit.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama