Stavba krbu + celkový rozpočet

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
13. 8. 2009
0 komentářů
Stavba krbu + celkový rozpočet
Příspěvek stavebníka
Co nám určitě nemohlo chybět v pergole, byl krbík s udírnou. Proto jsem se pustil do demolice starého krbu. Pečlivě jsem si okreslil všechny možné rozměry, které šly ještě oměřit z té „rujny“. Všechny rozměry jsem si hodin na papír a začal navrhovat nový. Konečný výsledek nebyl odlišný od původního, ale přece jen to nebyla „obyčejná“ kopie původního.

Vynechal jsme velké množství železných prvků, které byly v přímém kontaktu s ohněm. Tím jsem minimalizoval roztažnost železa a tím ničení krbu.

Základ tvoří vyšalovaný beton s příměsí šamotového prášku a vloženého železa, dále rošt, který je zasazen do betonu. Základ funguje také jako ohniště. Celé jsem to nakonec obložil plnými cihlami, aby vypadal krb mohutněji a navazoval na portál. Všechny dolní cihly jsem zdil pomocí směsi jemné malty a šamotového prášku. Nepřišlo mi důležité použít speciální maltu, když cihly použité v základu nebudou v přímém styku s ohněm.

Další věc na kterou je potřeba dát pozor je výběr cihel. Krb je důležitým prvkem pergoly, proto jsme věnovali pozornost při výběru cihel, aby byli vzhledově pěkné a měli hezkou barvu (do oranžova), ale to na vkusu každého. Nicméně dodávám, že každá cihla je vlivem vypalování jiná. Je zkroucená a v kombinaci se zděním na tenkou spáru je opravdu parádička „honit“ roviny. Na ostatní zdění jsem si pořídil speciální maltu na šamot, která se prodává po pytlích cca 20kg a stojí to okolo 1200,-Kč. Naneštěstí se zdí max. do 4-5mm a tím malta neutíká tak rychle. Na řezání cihle jsem používal flexu a diamantový kotouč. Doporučují si vzít kotouč přímo na řezání šamotu a tohle moc nepodcenit.Já jsme s jedním kotoučem nařezal skoro celý krb, když odešel řekl jsme si, že si koupím levnější a ten byl pryč za pár cihle, takže v tomto nešetřit.

Reklama

Ohniště jsem vyzdil za pár dní. Poslední řady jsem začal seřezávat šikmo pro plánované uzavření ohniště betonovou deskou. Pro šikmou variantu jsem se rozhodl z důvodu, že původní krb moc netáhl (bylo tam vodorovné zakrytí). Tomu jsem chtěl předejít použitím šikmého zakrytí ohniště. Desku jsem si vylil mimo krb do dřevěné formy. Betonová deska obsahuje armaturu pro zpevnění a dost šamotu, aby to odolávalo velkým teplotám. Myslel jsem si jak jsme to udělal dobře, ale chyba!!! Deska hodně pracuje a asi po čtvrtém použití krbu mi vlivem roztažnosti rozpraskalo veškeré přilepení desky nad ohniště a ještě k tomu jsme se dočetl, že beton není ideálním řešením, protože se vypaluje cement a tím deska ztrácí pevnost. Každopádně se již prodává beton určený na tyto věci takže tím by se to dalo eliminovat. Po vylití a vytvrdnutí jsem desku uložil na šikmou plochu krbu a připevnil ocelovým lankem přes komín do protější stěny jako pojistku. Desku jsem finálně obložil šamotovými plátky a na vrchní stranu jsem dal šamotové desky, aby nebyl vidět beton. Po zatvrdnutí přilepené desky jsem dozdil komín, kde bylo dost řezání kvůli zasazování do vybourané části komína. Poslední úpravy spočívaly ve vytažení komína nad úroveň střechy a dodělání „napoleonka“ (po tom co všude stojí cca 2 tisíce a víc jsem si ho stočil s pomocí táty doma)

Vedle krbu jsem udělal i odkládací pultík na jídlo a s dolním prostorem na dřevo. Je velmi praktický, protože dřeva se tam vejde dost a nemusíme pro něj nikam běhat a jídlo alespoň nepřekáží na stole.

Na zdaní straně komínu jsem udělal otvor pro dvířka udírny a zasadil je do zde. Tím vzniklo místo kam si může dát Danča nějaké buřtíky na uzení. Chvíli trvalo než se dvířka usadila a utěsnila, ale teď to funguje suprově. Teplé a rychlé uzení.

Reklama

Chyby kterých jsme se při stavění dopustil: - Vyndavací rošt na oheň. // Tím se zabrání popraskání základu při roztažnosti železa při hoření - Deska nad ohništěm není z betonu odolnému ohni // zabrání se popraskání okolo ohniště a komínu - Velký portál (otvor kudy se kouká na ohniště) protože na tuto velikost je malý průměr komínu a mě tím při malém hoření lehce kouří do pergoly. S tímhle určitě poradí v kamnářství, ale mě vycházel průměr komínu 18x18cm a mám 10x14:o) Tímto je článek o pergole s krbem hotový, snad jsem poskytl nějaké rady. Po celo-letním zkoušení můžu říct, že to funguje takže s tím jsme spokojení.

Náklady

Název položkyCena
Věci na které jsem zapomněl
2 000 Kč
Šamot. Cihly C25 na stolek
1 200 Kč
Kamnářská malta
1 040 Kč
Kotouč na šamot
560 Kč
Šamotové cihly C25
2 565 Kč
Křížová zástěna
978 Kč
Plotové dílce
1 170 Kč
Luxor
500 Kč
Podložka(tkanina pod šindel) a šrouby
1 600 Kč
Coulová prkna
3 253 Kč
Šindel (bobrovka)
4 500 Kč
Cihly (obyč) + malta na komín
1 200 Kč
Šrouby (vratové) a spojovací materiál
1 810 Kč
Cement
560 Kč
Dřevo pergola
2 400 Kč
Celkem25 336 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama