Kompletace elektrorozvodů

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
1. 9. 2009
0 komentářů
Kompletace elektrorozvodů
Příspěvek stavebníka
Ještě během obkládání také dorazil můj dvorní elektrikář a bylo v plánu dokompletovat elektrickou instalaci. Bylo hlavně třeba zprovoznit světla a alespoň některé zásuvky, aby se mohl zrušit stavební rozvaděč venku a elektrický proud přivést do domu.

Při rozhodování jakou sérii zásuvek a vypínačů zvolit nastal problém. Měli jsem jasno akorát v tom, že chceme zásuvky od firmy ABB. Výrobky od ABB mi přijdou kvalitní a navíc jsem od nich na veletrhu dostal roztrojku, a tím si mě koupili :-). Ale jak to tak bývá, co člověk to jiný vkus, a když ten jeden vkus je ženský a druhý mužský je zaděláno na neshodu. A i u nás to takto dopadlo. Zatímco u obkladů a dlažby jsme se docela vzácně shodovali a výběr nám netrval dlouho, tak u vypínačů to bylo složitější. Elektrikářem nám byla doporučena série Tango. Jenže nám se zdála taková profláknutá a že na Tanga (jako vypínače) narážíme všude. Chtěli jsme něco jiného. Takže nás oslovili další dvě série od ABB. Byla to série Time a Element. Samozřejmě, že každého nadchla jiná. Po různých hlasováních a zainteresování dalších lidí, aby to rozhodli za nás, rozhodl osud. Byli jsme se podívat ve velkoobchodě s elektromateriálem, jak vlastně Time a Element fyzicky vypadají. Shodou okolností na stejném stojanu vysela také ukázka další série od ABB a to série Swing L, oba nás okamžitě zaujala ta jednoduchost a obyčejnost, že jsme okamžitě zapomněli na Time i na Element. Nakonec jsme zjistili, že je to série jedna z nejlevnějších, čímž jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Vypínače se nám líbili a ještě byli levné. Teď když už máme některé namontované na zdi musíme konstatovat, že jsme udělali dobře a provedení vypínačů se nám opravdu líbí. Co se ještě týče ceny, tak když jsem srovnal ceny, které jsou u ABB na webu, tak na všech vypínačích a zásuvkách Swing L byl rozdíl ceny skoro 7 tisíc oproti ceně v provedení Tango.

Další co člověk může udělat, aby ušetřil hodiny elektrikáře je to, že jsem připravil zásuvky a vypínače pro montáž strojků. To znamená, že jsem odstranil izolaci z kabelů. Dělal jsem to sice asi pět hodin ale přepočteno na peníze jedna slušná vodovodní baterie do koupelny. Elektrikář tedy začal montáží zásuvek a vypínačů. Vše se montuje bez krytek a rámečků, které nacvakám až po vymalování. Některá světla se osadila objímkami, aby se dalo v určitých místnostech svítit a v některých místnostech se osadili celé zásuvky, aby se mohly používat místo venkovního rozvaděče. Zprovoznila se ještě motorová zásuvka v garáži, abychom mohli motat míchačku a vrátek.

Nejvíc ze všeho asi nerozumím, jak se může někdo vyznat v těch několika desítkách drátků, které se dovedou do domovního rozvaděče. Každopádně jsou lidi, kteří se vyznají a jednoho z nich jsme měli i v našem domě, takže až na jedno světlo, kde vypadnul špatně přišroubovaný vodič fungovalo vše na poprvé.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama