Betonování podlah

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
24. 8. 2009
3 komentáře
Betonování podlah
Příspěvek stavebníka
Co se týče betonování podlah, tak zde nastává asi u každého stavebníka dilema. Lité podlahy či jiné. My jsme se nakonec rozhodli pro ty jiné. A důvod? Samozřejmě finanční. Ač se to na začátku stavění nezdá a člověk může počítat jak chce, tak na dokončovací práce vždycky dojdou. Řeč je o penězích. A co se týče betonování podlah, tak tady se šetřit dá, aniž by to bylo na úkor kvality. Abych shrnul pro a proti.

Litá podlaha: Výhodou je určitě minimální pracnost a maximálně rovná plocha. Nevýhodou je cena. Klasická betonová podlaha: Nevýhodou je, že rovinu zajišťují ruce zedníka a to se nikdy nepovede ideálně, dále je to pomalejší a pracnější. Ale výhodou je samozřejmě cena. Rovná betonová plocha je také lepší základ pro práci obkladače, který se nemusí s podlahou před dlážděním tolik vyrovnávat. Ale na druhou stranu tam kde se dláždí jsou místnosti ve směs malé (koupelna, záchod, veranda…) a v malé místnosti se ta rovina dá víceméně udržet. Samozřejmě, že jsem si před rozhodnutím obě varianty propočítal. A došel jsme k tomuto závěru. Náš dům má cca 160 m2 podlahových ploch. Vrstva anhydritu 6cm cca 420kč/m2 to znamená cca 67000,-.

Cena tak jak jsem spočítal naběhlé náklady po betonování podlah (písek, cement, práce zedníka, plastifikátor do betonu na podlahovku a 1cm polystyren na izolaci stěn) se vcelku shodovala s mým prvotním odhadem před betonováním (počítal jsem 20 až 25 tisíc) celkem byla 21000,-. Rozdíl tedy značný alespoň pro nás. Nejlépe nás vždycky přesvědčí při rozhodování to, že si spočtenou ušetřenou částku převedeme, například na to, co by se za tu částku dalo pořídit. V tomhle případě jsme v těch zhruba 40000,- viděli veškeré interiérové dveře a bylo rozhodnuto.

Příprava na betonování spočívala v tom, že jsem všude tam, kde nebylo podlahové topení v polystyrenu rozložil polystyren tloušťky 5cm. Kolem stěn jsem nařezal proužky polystyrenu tloušťky 1cm. Na polystyren jsem rozložil igelit (i obaly z balíku polystyrenu) a navrch kari sítě 4mm s oky 150x150. Kari sítě mi byly doporučeny. Polystyren, který jsme použili, byl totiž fasádní. Vzhledem k tomu, že jsem kari sítě získal levněji od kamaráda, kterému přebývaly, rozhodl jsem se je dát všude. Jednou mě bude někdo proklínat, až bude muset podlahu kvůli něčemu rozebírat.

Pak už jen zbývalo přenést hadicovkou vágris a pozvat někoho, kdo to vybetonuje. Na mále místnosti (dohromady cca 50m2) jsme si troufli sami a na velké jsme si pozvali podlaháře specialistu, který podlahy betonuje 20 let. Za dvakrát 5 hodin dokázal vybetonovat cca 110 m2. Míchali jsme mu ve dvou míchačkách a nezastavili jsme se. Podlahy od něj vypadají jako lité a co se týče roviny, tak pod koberce, lino nebo plovoucí podlahu ideální.

Reklama

Co závěrem říct k betonování podlah. Myslím si, že právě betonování podlah je ideální možnost, jak ušetřit nějakou tu korunu a neztratit kvalitu. Dobrá zednická parta, která se zabývá betonováním podlah, si myslím, dokáže za jeden den vybetonovat podlahy v celém domě. Potvrdil mi to i náš podlahář, který povídal, že ve třech lidech dokáží od sedmi hodin do čtyř odpoledne vybetonovat 200m2  podlah. Ovšem musí je někdo dostatečně rychle zásobovat betonem.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama