Podkrokevní zateplení šikmé střechy pomocí PIR panelů

Autor: Ján Bavala (6 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
6. 4. 2020
0 komentářů
Redakční článek
Tématu zateplování šikmé střechy jsme se sice již v minulosti ve Svépomocí věnovali, dnes poprvé ale budeme mít možnost vyzkoušet si podkrokevní zateplení pomocí desek z PIR panelů. Zateplení šikmé střechy v tomto případě kombinuje použití minerální vaty mezi krokvemi, která zde plní akustickou funkci. Dalším krokem je instalace PIR panelů pod krokve. Více o samotných panelech mi prozradil Miroslav Láznička ze společnosti PAMA, a.s.

Hlavní částí systému Podkrokevně je PIR panel, který při jedné pokládce tvoří samotnou izolaci, reflexní vrstvu – a po přelepení spojů vytvoří parozábranu. Velká výhoda PIR panelů je v tepelně-izolačních vlastnostech, kde při přelepení i malé tloušťky přebouráme veškeré tepelné mosty na konstrukci - oproti ostatním izolantům až o polovinu,“ vysvětluje Miroslav Láznička. PIR panel PAMAtherm se vyrábí v rozměru 1,2 x 2,4 metru. Díky jeho nízké hmotnosti se s ním snadno manipuluje a se systémem pero-drážka se i lehce spojují jednotlivé panely k sobě. 

Podkrokevní zateplení šikmé střechy pomocí PIR panelů

Při instalaci tepelné izolace šikmé střechy v podkroví rodinného domu provedeme nejprve vyplnění prostoru mezi krokvemi – a to použitím minerální vaty v podobě role nebo desek. Při postupu vkládání izolace mezi krokve se řídíme technickými pokyny výrobce, přičemž není nutné používat parotěsnou fólii, protože parotěsnou vrstvu nám bude tvořit nakašírovaná alukraft folie, která je součástí těchto PIR panelů. Jelikož díky systému pero-drážka do sebe panely snadno zapadnou, stačí je poté pouze přikotvit vrutem s talířovou hmoždinkou přímo do krovu.

Reklama
Podkrokevní zateplení šikmé střechy pomocí PIR panelů

Kvalitní izolace podkroví, které je v letních horkých dnech vystavené vysokým teplotám, je pro pohodové bydlení nesmírně důležitá. Jak jsem se následně dozvěděl, PIR izolace má násobně nižší akumulaci tepla a nedochází tak u ní k nahřátí během horkých letních dnů. To prakticky znamená, že v případě poklesu venkovní teploty ve večerních a nočních hodinách nedochází k uvolňování tepla směrem do obytného prostoru. Izolace má tak chladivý efekt a není problém v podkroví dosáhnout příjemných nočních teplot i bez klimatizace nebo rekuperace. Celý systém mě však zaujal – jak již bylo zmíněno – především svojí jednoduchostí: instalace panelů je skutečně velmi snadná a jde rychle od ruky. A jak dodává Miroslav Láznička ze společnosti PAMA, a.s.: „...stačí dodržet pár základních pravidel, díky kterým zvádne tuto montáž opravdu každý.“ Jak takové podkrokevní zateplení šikmé střechy pomocí PIR panelů vypadá a funguje v praxi, si můžete prohlédnout v našem videu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ján Bavala (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací