Postup stavby bioklimatické pergoly

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
21. 4. 2020
1 komentář
Redakční článek
Bioklimatická pergola patří v současné době k jednomu z nejmodernějších způsobů zastřešení terasy. Pohyblivé lamely lze použít jako pevnou střechu proti dešti nebo si díky jejich flexibilnímu nastavení užívat příjemného sluníčka. Screenové rolety na stranách chrání nejen před sluncem, ale také při větru a současně vytvoří potřebné soukromí.

Hliníková pergola od Labony

Objednávku hliníkové pergoly jsme prováděli na webu Labona.cz v menu venkovní stínění stačí zvolit HLINÍKOVÉ PERGOLY a dále si vybrat typ pergoly podle svých preferencí. Pokud zvolíte pergolu kotvenou do fasády, pamatujte při měření výšky pergoly na případné žaluziové kastlíky či jiné instalace pod omítkou, do kterých nelze kotvit. Díky zmíněným žaluziovým kastlíkům jsme museli bioklimatickou pergolu objednat ve výšce 293,5 cm. V případě naší realizace se jedná o pergolu TYP-C o rozměru 3,85 m x 7 m s lamelami rozdělenými do dvou sekcí, opatřenou třemi stojkami a čtyřmi screenovými roletami. Kromě standartních rozměrů, je možné si objednat pergolu na míru, jako tomu bylo v našem případě.

Postup stavby bioklimatické pergoly

Navážení a skládání materiálu

Výroba pergoly s lamelami trvala přibližně 30 dní, následně přijel kamion s materiálem. Pro zrychlení vykládky jsme si zapůjčili vysokozdvižný vozík. Při vykládání profilů je výhodné mít také po ruce dostatek pomocníků. Zejména dlouhé profily se snadněji přenáší ve třech.

Reklama

Přesné vyměření patek

Napájení pro pergolu použijeme z venkovních svítidel umístěných na fasádě. Před montáží tak bylo nutné světla nejprve odstranit. Přesné vyměření patek je nejdůležitějším krokem pro snadnou montáž a bezproblémové fungování bioklimatické pergoly. Hlavní rovinu tvoří v našem případě fasáda domu. Na fasádě si vyznačíme rysky ve vzdálenosti sedmi metrů, tedy na délku pergoly. Od první rysky na fasádě naměříme potřebnou šířku a současně od druhé risky úhlopříčku. Tím získáme pozici první krajní patky. Úhlopříčnou vzdálenost nemusíme při montáži počítat. Společně s pergolou jsme obdrželi kotevní výkres, na kterém jsou úhlopříčky uvedeny.

Vrtání otvorů na patky

Pro každou patku vyvrtáme do betonu otvory o průměru 12 mm, hluboké minimálně 170 mm. Závitové tyče nařežeme na délku 200 mm, takže nám bude z každého otvoru později vyčnívat 30 mm závitová tyč. Do čistých otvorů aplikujeme chemickou kotvu a poté vložíme připravené závitové tyče. Pokud se část chemické kotvy vytlačí z otvoru ven, očistíme ji a pro kontrolu vyzkoušíme nasadit na závitové tyče hliníkovou patku.

Postup stavby bioklimatické pergoly
Reklama

Patky nasadíme na závitové tyče, vložíme podložky a našroubujeme matice. Matice zatím zcela nedotahujeme.

Montáž závitových tyčí a nosného profilu na fasádu domu

Na fasádě jsme pomocí tužky a vodováhy vytvořili risku, která bude později tvořit vnějšího okraje vodící lišty screenové rolety. Z hlavního profilu s pohonem, který budeme montovat na stěnu sundáme okap s LED osvětlením. Díky tomu se nám odkryjí otvory pro šrouby. V tomto okamžiku nastává montážní etapa, na kterou je třeba pozvat několik silných sousedů, nebo si půjčit profesionální zvedáky. Hlavní profil je třeba zvednou, umístit na předem připravené výškové rysky a překreslit na stěnu otvory pro kotevní šrouby.

Kotvení do betonového věnce

Na vyznačených místech vyvrtáme otvory do stěny. V případě zateplené fasády je nutné vyvrtat otvory až do nosné stěny domu v ideálním případě do betonového věnce, v závislosti na výšce pergoly. Protože kotvíme do betonového věnce, můžeme do otvoru rovnou aplikovat chemickou kotvu a následně zašroubovat hmoždinku Fischer Termax.

Reklama
Postup stavby bioklimatické pergoly

Chemickou kotvu necháme zrát po dobu předepsanou výrobcem. Následně můžeme nasadit hlavní profil na připravené kotvy a utáhnout matice. Pro vyzvednutí profilu na fasádu opět pozvěte partu kamarádů, nebo si půjčte profesionální zvedáky. Přívod elektrické energie do pergoly může být přiveden do jedné z nohou nebo do hlavního nosného profilu na fasádě, jako v našem případě. Hlavní profil obsahuje dva motory pro lamely a dále je elektřina rozvedena v horních profilech pro čtyři screenové rolety a LED osvětlení na okapnicích.

Montáž patek a svislých nohou

Na patky budeme nasazovat tři stojky pergoly. Na každou stojku nasuneme krycí hliníkový profil a povolíme šrouby ve spodní části stojky. Stojku nasadíme na patku, seřídíme výšku dle podchozí výšky uvedené ve výkresu a utáhneme šrouby. Protože budeme se stojkou ještě manipulovat, neutahujeme šrouby zcela na doraz. Po nasazení všech 3 stojek přistoupíme k instalaci obvodového profilu.

Propojení nosných profilů

V tuto chvíli propojíme oba nosné profily pomocí dvou zbylých obvodových profilů. Na nosný profil umístěný na fasádě, můžeme opět nainstalovat okapní lištu s LED osvětlením. Profil před instalací lišty očistíme suchým hadrem a v místě lišty naneseme transparentní silikon. Lištu připevníme k profilu dodanými samořeznými šrouby typu TEX. V tuto chvíli můžeme přistoupit ke kontrole rovinnosti konstrukce pergoly, provést případné korekce a dotáhnout šrouby. Transparentním silikonem ošetříme spoje mezi okapními, nosnými a bočními profily a současně naneseme silikon pod koncové kryty nosného profilu na fasádě.

Postup stavby bioklimatické pergoly

Okapní profil

Před instalací stropních lamel je ještě nutné namontovat okapní profil, který bude umístěný mezi fasádou domu a nosným profilem na fasádě. Do okapního profilu si předem předvrtáme otvory a na hranu profilu, která bude umístěna na fasádě nalepíme kompresní pásku. Profil usadíme na požadované místo a v předvrtaných otvorech vytvoříme otvory pro šrouby v nosném profilu. Oba profily k sobě připojíme pomocí šroubů s MDF podložkou. Nakonec ošetříme silikonem spáru mezi fasádou domu a okapním profilem.

Nasazování lamel

Pohyblivé lamely vkládáme postupně jednu po druhé do připravených otvorů. Z jedné strany je lamela vybavena třemi trny, které budeme vkládat do mechanismu pohybu. Na straně s třemi trny nejprve lamelu zdvihneme nad pergolu, abychom mohli na druhé straně zasadit trn do otvoru. Tím získáme prostor k nasazení lamely u pohybového mechanismu. Konec lamely s jedním trnem opatříme plastovou spojkou a pohybem lamely mezi profily zkontrolujeme vůli. V případě potřeby přidáme další plastovou spojku odpovídající šířky.

Senzor rychlosti větru a ovládání pergoly

Aby nemohlo dojít za nepříznivého počasí k poškození screenových rolet, například při velkých poryvech větru, měla by být pergola vybavena větrným senzorem. Senzor je napájen bateriemi a postupně do něj pomocí programovacích tlačítek, nahrajeme všechny screenové rolety. Z pracovních ovladačů, které jsme používali v průběhu montáže, postupně dle návodu nahrajeme všechny součásti pergoly do intuitivního ovládání NINA. Nyní už zbývá jen vychutnávat si příjemné chvíle strávené uvnitř luxusní bioklimatické pergoly.

Čtěte také, jak probíhala pokládka venkovní betonové dlažby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací