Lehký beton – ideální materiál pro rekonstrukce i novostavby

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
20. 6. 2016
0 komentářů
Lehký beton – ideální materiál pro rekonstrukce i novostavby
Příspěvek stavebníka
Lehký beton je skvělý materiál pro novostavby i rekonstrukce.  Má všechny podstatné vlastnosti běžného betonu, jako jsou pevnost a trvanlivost. Navíc má ale díky lehkému keramickému kamenivu také výborné tepelně izolační vlastnosti a velmi nízkou objemovou hmotnost. Protože zbytečně nezatěžuje nosné konstrukce, je ideální nejen pro použití v novostavbách, ale především při rekonstrukcích starších objektů.

Lehký beton = keramzitbeton = Liaporbeton

Lehký keramický beton, známý také pod názvy keramzitbeton nebo Liaporbeton, je tepelně izolační beton z keramického kameniva. Tento výjimečný stavební materiál si zachovává všechny přednosti běžného betonu, ale přidává i mnoho dalších. Je to již zmíněná nízká objemová hmotnost, dále skvělé izolační vlastnosti a také snadná opracovatelnost, mrazuvzdornost, žáruvzdornost apod. Suchou směs Liapor Mix 30 l (20 kg) pro snadnou přípravu lehkého betonu najdete nově v sortimentu e-shopu obchod.liapor.cz, nebo v obchodní síti Liaporstavebninách DEK po celé ČR.

Lehký beton – ideální materiál pro rekonstrukce i novostavby

Využití lehkého betonu

Lehký beton je ideální především pro realizace podlah bez dilatačních spár v bytech, domech i nebytových prostorách. Podklad z lehkého, tepelně izolačního betonu bude skvěle sloužit i pod podlahovým vytápěním a vrstvou anhydritu. Podlahy z Liapor Mixu lze použít prakticky všude. Jistá omezení jsou ale při realizacích na dřevěných stropech. Zde je lepší volbou realizace suchých plovoucích podlah z podsypem z kameniva Liapor. Kromě podlah bude výborně sloužit jako lehká a rychle proveditelná výplň například kleneb, trámových stropů, požární ochrana rozvodů inženýrských sítí atd. Práce s lehkým betonem je relativně snadná. Podívejte se na krátké video z realizace podlahy pomocí lehkého betonu Liapor Mix:

Reklama

VIDEO

  • Podklad, na který přijde vrstva lehkého betonu, musíme očistit a lehce zvlhčit. V případě poškozeného podkladu se doporučuje použít penetraci.
  • Suchou směs Liapor Mix mícháme podle návodu s vodou v míchačce, nebo ručně. Důležité je nemíchat vysokou rychlostí (například pomocí rychlostní vrtačky). V případě jejího použití musí být otáčky poměrně nízké, aby nedošlo ke znehodnocení směsi.
  • Vzniklý lehký beton se lije na podklad a upravuje se stahovací latí a zednickým hladítkem do požadované výšky. Minimální doporučená výška vrstvy je  5 cm.
  • Není potřeba vytvářet dilatační spáry, protože beton nepraská a dobře se spojí nejen s okolním materiálem, ale také s vrstvou, kterou jsme například udělali předchozí den.
  • Namíchanou směs je nutné okamžitě zpracovat, protože je rychleschnoucí.
  • Podlaha z lehkého betonu bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů v závislosti na stavu stavby, prostředí v místnosti a ročním období (teplota, vlhkost, možnost větrání apod.).
  • Před položením nové podlahy (dlažby, laminátové, dřevěné atd.) je potřeba ještě na nový povrch z lehkého betonu aplikovat finální hladkou vrstvu. Lze použít anhydrit, samonivelační stěrku a další materiály na bázi cementu.

Více o suché směsi Liapor Mix pro snadnou přípravu lehkého betonu najdete na www.liapor.cz

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací