Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: obývací pokoj
24. 3. 2016
1 komentář
Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova
Příspěvek stavebníka
Severský styl je jedním z nejoblíbenějších stylů interiéru v našich domácnostech. Hodí se do menších místností a vychází z přírody. Obrací se k dřevu, kameni či sklu - asi pro to si u nás našel své místo. Vytvořte si jej doma snadno svépomocí.

Světlý, jednoduchý a svěží

Díky severským dlouhým nocím je tento styl hodně světlý. Kombinuje tedy světlé barvy dřeva, bílou, modrobílou, červenobílou. Interiér je zařízený jednoduše a prakticky a klade důraz na použití přírodního dřeva a materiálů. Ideální jsou světlé dřevěné podlahy, které místnost prosvětlí a opticky zvětší. Skandinávský interiér je málo zdobný, ale citlivou volbou doplňků z něj snadno vytvoříte útulný interiér. Také světlé barvy můžete doplnit dalšími vkusně vybranými zářivými barvami, které interiér oživí. Jeho dominantou je světlá lehkost a čistota, která působí prostorně a svěže. Tento styl dobře opticky zvětší i mnohdy stísněné prostory panelákových bytů, jen je třeba se při vybavování nábytkem držet modernější čisté linie. Skandinávci žijí obklopeni krásnou přírodou, proto je přirozené, že si část přírody nosí také domů. Dřevo může mít hrubý neopracovaný vzhled. Tím si interiér zachovává autentickou atmosféru. Dřevo se objevuje téměř ve všech provedeních. Jsou jím pokryty stropy, stěny i podlahy. Proč je důležité najít si svůj styl interiéru čtěte zde.

Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova

Vytvořte skandinávský interiér snadno doma - začněte podlahou

Pro severský styl se hodí dřevěná podlaha, ideálně světlé barvy (bělený dub, javor, jasan). Variantou také je natřít stávající podlahu na bílo. Pokud ji doma nemáte, nezoufejte, vše lze zachránit světlými menšími koberečky. Celoplošnému koberci se raději vyhněte. Stěny si vymalujte na bílo, nebo ve velmi světlých odstínech šedé barvy. Světle natřete ještě dveře a rámy oken a neutrální základ je hotov.

Reklama

Nábytek

Kombinujte starší vintage kousky s moderními prvky – doplňte třeba dubový jídelní stůl bílými moderními židlemi. Místo nočního stolku si postavte špalek dřeva. Nad jednoduchou bílou pohovku nebo nad skříňky z kuchyňské linky přimontujte poličky z neopracovaného dřeva. Pokud doma máte, obrušte starý dřevěný lakovaný nábytek a dejte mu tak zpět původní charakter. Bílý neutrální základ zajistí, že se na první pohled nesourodé prvky nenásilně propojí v harmonický celek.

Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova

                                                                                                                                               Foto: Free architects

Reklama

Osvětlení

Osvětlení je vzhledem k tmavým dnům na severu důležitým prvkem v interiéru. Kromě hlavního centrálního světla umístěte do prostoru i podlahové a stolní lampy, které napomohou navození příjemné a útulné atmosféry. Osvětlení z černého kovu se ve skandinávském interiéru používá často. Poslední dobou se zvláště ve více minimalisticky laděném interiéru často používají i jednoduché velké žárovky opatřené barevnými textilními kabely.

Doplňky

Pořiďte si obrázky s grafickým vzorem ve dřevěném černobílém rámečku. Nebojte se na stěnu vystavit i rodinné fotografie, na bílém podkladě krásně vyniknou. Oblíbená je i typografie s vtipnými hesly či citáty. K bíle vymalovaným stěnám se dobře hodí pastelové doplňky. Doplňky volte z materiálu jako je kov, kůže nebo sklo. Interiér doplňte přírodními textiliemi (bavlna, len, vlna) a kožešinami.

Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova
Reklama

 

Skandinávský styl interiéru - inspirace do vašeho domova

Projasněte bílou barvami

Pokud je na vás interiér příliš chladný, vyberte jasné barvy polštářů a lampiček, zkuste barvy v zářivých tónech červené, žluté, oranžové, modré či zelené. Použijte však vždy maximálně tyto dvě barvy současně. Nezapomínejte, že dekorace musí být jednoduchá a s ohledem na praktické využití. Kromě polštářů a lampiček si interiér vyzdobte kovovými svícny. Do čirých váz naaranžujte květiny či větve. Výjimkou v severských interiérech nejsou ani paroží. Na drobnosti pak dobře poslouží menší košíky, misky a krabičky. Použité fotografie jsou pod licencí Creative Commons CC0, pixabay.com

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací