Stavební spoření – vyplatí se?

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: financování
13. 4. 2016
10 komentářů
Stavební spoření – vyplatí se?
Příspěvek stavebníka
Úvěr ze stavebního spoření je jednou z možností, jak zafinancovat stavbu nebo rekonstrukci svého domu či bytu. Na otázky, zda lidé nová stavební spoření ještě uzavírají, jaký je rozdíl mezi stavebním spořením a hypotékou, zda mám při výběru stavebního spoření kontaktovat přímo spořitelnu či raději svého finančního poradce, odpovídal Rudolf Hadrava z Raiffeisen stavební spořitelny.

Využívají klienti stavební spoření pouze za účelem spořit nebo financovat své bydlení?

Stavební spoření umožňuje obě možnosti. Máme řadu klientů, kteří stavební spoření využívají proto, aby výhodně a jistě zhodnotili svoje peníze. Dále je zde řada klientů, kteří potom následně využívají i úvěr ze stavebního spoření, protože má výhodnou a garantovanou úrokovou sazbu a samozřejmě následně s tím potom své bydlení financují. Pak je zde také řada klientů, kteří potřebují peníze ihned. To znamená, že si půjčují ihned po uzavření smlouvy o stavebním spoření.

Mohu financovat bydlení úvěrem ze stavebního spoření, když stavební spoření zatím nemám?

Ano, můžete. Stačí přijít například do Raiffeisen stavební spořitelny, uzavřít si smlouvu a ihned následně čerpat finanční prostředky a využít je k realizaci toho, co potřebuji, buď stavět nebo koupit.

Jaký je rozdíl mezi úvěrem od vás a klasickou hypotékou?

Pro člověka, který chce stavět svépomocí, je velice výhodné to, že úvěr může čerpat až dva roky. Současně může čerpat do výše 500 000 Kč zálohově. To znamená, že mu můžeme poskytnout zálohu například na materiál až do výše 500 000 Kč. Další výhodou je, že až do výše 700 000 Kč, podle typu úvěru, nemusí klient dokladovat svoje příjmy a nemusí úvěr zastavovat nemovitostí. Zajímavé může pro klienty také být, že na rozdíl od hypotéky mohou splatit úvěr předčasně, za výrazně příjemnějších podmínek, než je tomu u předčasného splacení hypotéky. No a podobně jako u hypotéky může potom klient až 300 000 Kč, které zaplatil na úrocích, odečíst od svého daňového základu.

Reklama

VIDEO

Je tedy u úvěru ze stavebního spoření sankce za předčasné splacení nebo ne?

Tak záleží na typu úvěru, který bude klient využívat. U takzvaného úvěru ze stavebního spoření není sankce za předčasné splacení vůbec žádná. U takzvaných typů překlenovacích úvěrů, což pro zjednodušení jsou úvěry, kdy si klient peníze půjčuje ihned, tak tam určitý poplatek je. Nicméně oproti hypotéce je mnohem nižší.

Když si půjčím zmíněnou částku 500 000 Kč zálohově, jak dokladuji její použití při stavbě nebo rekonstrukci?

Je potřeba, abyste do roka na částku 500 000 Kč doložil všechny účtenky a faktury, ze kterých my poznáme, že jste použil finance na účely bydlení.

Reklama

V jaké situaci je pro klienta lepší hypotéka než úvěr?

Obecně se dá říci, že pro člověka, který staví svépomocí, je ve většině případů výhodnější úvěr od stavební spořitelny. Samozřejmě záleží na každém konkrétním případu. Výhodou je, že obě dvě možnosti lze kombinovat. Klient si může vzít hypotéku i úvěr ze stavebního spoření.

Při uzavírání nové smlouvy o stavebním spoření mám vyhledat přímo spořitelnu nebo kontaktovat svého finančního poradce?

My jako Raiffeisen stavební spořitelna máme pobočkovou síť, která funguje v jednotlivých regionech, kde se vás ujmou naši specialisté. Obrovskou výhodou je, že se s nimi můžete sejít na pobočce nebo v případě potřeby mohou přijet za vámi i domů a každý konkrétní případ řešit na místě u vás.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací