Digestoře a jejich výběr

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: kuchyně
24. 10. 2012
0 komentářů
Digestoře a jejich výběr
Příspěvek stavebníka
Digestoř, ač malá svým rozměrem, je v kuchyni velkým pomocníkem. Může být samozřejmě i velká a v moderních kuchyních tomu tak často bývá, že digestoř je velký přístroj. Jedná se v tomto případě o digestoř ostrůvkovou anebo komínovou. Provedeny jsou obvykle v nerezu a stávají se zajímavou dominantou celé kuchyně.

I kuchyně rustikální mají své favority a těmi jsou digestoře krbové. Jsou buď plechové, ale častěji dřevěné. Jejich opravdu velké odsavače připomínají klasický krb. V nich jsou zabudovány vestavné digestoře, které se nevysouvají a ani nejsou vidět. Jedná se v podstatě o jakýsi zabudovaný kvádr.

Digestoře a jejich výběr

Jejich opakem jsou spíše nenápadné digestoře podvěsné nebo výsuvné. Podvěsné digestoře jsou zavěšené pod skříňku a do skříňky samotné nijak nezasahují. Jejich výška se pohybuje v rozmezí 12 - 18cm.

Reklama
Digestoře a jejich výběr

V případě výsuvných digestoří, které jsou ještě méně nápadné, jde o nízký panel (pouze okolo 4 cm), který se vytáhne zpod skříňky.  Motor výsuvné digestoře je vsazen do horní skříňky.

Digestoře a jejich výběr
Reklama

Nejúčinnější jsou digestoře napojené na odtahové potrubí. Tím odsátý vzduch vyvedete z místnosti.  Pro odvod par z prostor pod digestoří slouží důmyslný systém plochého variabilního plastového potrubí.

Digestoře a jejich výběr

Pokud zajištění odtahu do potrubí nelze zajistit, je možné digestoř opatřit uhlíkovým filtrem a spustit v digestoři režim recirkulace vzduchu. Uhlíkový filtr slouží k vyčištění vzduchu od pachů a navrácení očištěného vzduchu opět do místnosti. Neodstraní však vlhkost.  Uhlíkové filtry se musí měnit. Pokud vaříte často, jejich výměna bude nutná třeba i každé dva měsíce. Pokud vaříte méně, může postačit výměna uhlíkového filtru v digestoři i jednou za půl roku.

Reklama

Nejnovějším typem jsou odsavače štěrbinové.  Vzduch do nich není nasáván přes velkou plochu, ale pouze úzkými štěrbinami.  Účinnost těchto typů digestoří je větší a mají i tišší chod.

Digestoře a jejich výběr

Jak tedy digestoř vybírat? Kromě vzhledu by měl být nejdůležitějším faktorem výkon. Digestoř tedy vybírejte podle objemu místnosti.  Výkon by měl zhruba odpovídat desetinásobku objemu místnosti v metrech krychlových. Obecně platí, že výkonnější  digestoře jsou vždy lepší, jelikož více sají i při zapojení na  nižší stupeň výkonu a tudíž za tiššího provozu.

Digestoře a jejich výběr

Jistou zvláštností jsou digestoře s motorem umístěným externě, a to například pod střechou. Ale existují dnes již i digestoře na dálkové ovládání, či digestoře se senzory reagující na teplo a vlhko, ta se samy zapínají při vaření. Důležitou součástí digestoří je však osvětlení, to má ve vybavení digestoří své opravdové opodstatnění.   

Zuzana Bohdalová Foto: thebigkitchencentre.com, tootoo.com, customwoodcarving.com, airlase.com, faberonline.com, priceinspector.co.uk, beautifulkitchensblog.co.uk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací