Schodiště

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
29. 5. 2011
7 komentářů
Schodiště
Příspěvek stavebníka
V období zimy 2010/2011 nastal ten pravý čas na dodělání schodiště do prvního patra. Dodělání spočívalo v tom, že se muselo schodiště obložit a muselo se namontovat zábradlí. Po spočítání nákladů, kolik nás tato úprava může stát, jsme se rozhodli obložit schodiště dřevem.

K dispozici jsme měli lety proschlé borové fošny vhodné na stupnice, dokoupili jsme tedy ještě borová prkna na podstupnice a soklík. Sice by bylo lepší mít schodiště z tvrdšího dřeva, ale jednak by to bylo dražší a druhak schody nebudeme až tak pravidelně využívat, takže by se nemuselo moc opotřebit - uvidíme. Pak už jsme tedy jen čekali, kdy se brácha truhlář pustí do díla (Mimochodem to byly jeho první schody. No jak se říká, někde se to naučit musí:)).

Jelikož naše dvouramenné schodiště je ve své spodní části poněkud nepravidelné vypadal by soklík z jednoho kusu prkna kopírující osu schodiště divně. Proto jsme se rozhodli kopírovat schodiště a jeho zuby. Soklík jsme tedy udělali z jednotlivých vodorovných a svislých prkének. Veškerou montáž dřevěných částí jsme se rozhodli lepit lepidlem Mamut glu. (prý mezi truhláři velmi oblíbené).

Jednotlivé díly jsme lakovali vodou ředitelným lakem (celkem 4 vrstvy). Jako první jsme nalepili soklové části, potom přišla na řadu podesta a pak jsme pasovali jednotlivé stupnice a podstupnice. Lepidlo, kterým jsme schody lepili je opravdu výborné. Je s ním perfektní práce a schody zatím velice pevně drží. Po zatvrdnutí jsem začistil z venkovní strany ramen zeď štukem, akrylátem a malbou.

Reklama

Co se týče zábradlí, tak v tom jsme dlouhou dobu neměli úplně jasno. Jednu chvíli jsme byli nakloněni k celodřevěnému zábradlí, ale já jsem si ještě hrál s myšlenkou udělat sloupky z leštěné nerezi, výplně z borových podélně upevněných prken a dřevěného borového madla ve tvaru omegy. Bohužel sloupky, které bych potřeboval, jednak nebyly dle mých požadavků k dostání a navíc cena jednoho sloupku se pohybuje kolem 2500,-. Pak se mi ovšem naskytla možnost si nechat sloupky vyrobit přesně na míru a za cenu mírně neuvěřitelnou 800,- za kus. A tak možnost B vyhrála.

Suma sumárum nás celé schodiště, tedy od šalování, vybetonování, obložení, lakování až po montáž zábradlí vyšlo na cca 18 tisíc korun. No nekupte to za ty prachy :). S provedením i cenou jsme velice spokojeni a krom detailů by jsme do toho šli stejným způsobem.

Náklady

Název položkyCena
Spojovací mat. zábradlí
400 Kč
Ostatní náklady
500 Kč
Lak, lepidlo (6 tub), akrylát, silikon
1 800 Kč
8ks nerezových sloupků + krytky
6 700 Kč
Prkna na podstupnice a sokl
2 770 Kč
Bednění – práce tesaře
2 600 Kč
Beton do schodiště
2 210 Kč
PZD desky na podestu
1 130 Kč
Armatura do schodiště (šrot)
90 Kč
Celkem18 200 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama