Rekuperace Dantherm

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
25. 4. 2011
0 komentářů
Rekuperace Dantherm
Příspěvek stavebníka
Jedno z mnoho rozhodnutí které jsme udělali, až během stavby  byla volba na instalaci rekuperace. Po zvážení různých pro a proti jsme dospěli k názoru, že by to bylo vhodnější ji mít a v momentě kdy máme ¾ baráku rozkopaný tak také připravené na zabudování.

Nejdříve jsme porovnávali ceny jednotek a příslušenství. Různých parametrů a zvítězil Dantherm. Ostatní mají většinou vše za příplatek a to není korunová záležitost. První co jsme zvažovali, bylo jak velkou část baráku do toho zapojit. Nová část byla samozřejmostí, vršek staré části také vzhledem k uložení jednotky na půdě také. Do staré části jsme se po krátké úvaze však nepouštěli. Znamenalo by to mnoho problémů a bourání a to by se zas až tak nevyplatilo. A po pravdě se nám do toho taky moc nechtělo.

Vzhledem k tomu že jsme s tím v projektu nepočítali bylo potřeba stropem v nové části udělat pár prostupů, abych mohl napojit rozvody na přízemní část. To se provedlo jádrovou vrtačkou, které moc nevadí když bych potkal nějakou menší výztuž, ale musím uznat, že to byl pěkný zážitek to vrtat. Všude voda od chlazení a rámus. Do přízemí vstupovali jen hrdla, protože vedení bylo položeno na hrubou část stropu do plochého potrubí a schovalo se mezi kročejovou izolaci.

Pěkně to vyšlo, takže to bylo zároveň a ještě se to mohlo trochu překrýt izolací a pak se to ve finále zalilo anhydritem. Montáž byla rychlá  a bylo to za 2 hod natahaný. Obě větve měli svůj přívod vedle komínu takže to vyžadovalo udělat svod z půdy směrem dolů a pak to zadělat do niky ze sádrokartonu což taky nebyl problém. V nové části ve stropu byli svody vedené mezi krokvemi a v izolaci. A v místě kde to mělo vyústit se to jen svedlo dolů a připravilo na sádrokarton. Všechny hadice jsem svedl na půdu, kde měla být jednotka a vše pečlivě popsal, abych se v tom vyznal.

Reklama

Dál jsem roztahal po půdě rozvody které měli ústit do staré části a propojil je dolů do místností. Všechny rozvody jsou již opatřeny izolací a je s tím celkem pohodová práce. Následovalo propojení do rozdělovací komory pro odtah a přívod a propojení do jednotky. Jednotku Dantherm HCV jsme dovezli až na konec aby se do ní co nejméně naprášilo. Posadili jsem ji na místo, podložili polystyrenem a propojili s potrubím. Udělal jsme přívod z venku a mohl jsem začít testovat. Hlučnost jednotky je minimální a na maximální výkon kdy je slyšet se jeden opravdu minimálně.

Jako dárek jsem dostal dálkové ovládání HRC2 na jednotku takže ji můžu odkudkoli ovládat.

Vidím kolik se odvádí, jako je CO2, jaká vlhkost a kolik má teplota přívodního vzduchu. Na propojených místnostech je znát že je tam čerství vzduch a tím pádem úplně odpadlo větrání oknem. Celou jednotku a veškerá příslušenství jsem měl od firmy Winiair. Vše s dobrým přístupem, jednáním a příznivou cenou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama