Projekt kompletní rekonstrukce

Autor: Ondra a Dáša (2 příspěvky)
26. 2. 2020
5 komentářů
Projekt kompletní rekonstrukce
Příspěvek stavebníka
V minulém článku jsem se snažil popsat, co nás vedlo k rozhodnutí starý dům nezbourat, ale vrhnout se do kompletní rekonstrukce. V začátku jsme oslovili architekta a před rokem a půl jsme tedy měli studii a posudek statika.

Se studií od architektů jsme šli za projektantem. Najít projektanta, který zodpovědně udělá projekt přestavby, není úplně legrace. A pracnosti odpovídá pak také cena, která je samozřejmě jinde, než u katalogových novostaveb. Náš projektant navíc od začátku věděl, že dům budeme přestavovat svépomocí, takže tomu odpovídal i rozsah projektu, na kterém jsme se domluvili.

Projekt nejen pro dům

Zároveň jsme ještě před projektantem oslovili zahradní architektku (kamarádku kamarádky), která nám během několika měsíců udělala luxusní projekt zahrady. To všem stavebníkům doporučuji. Projekt zahrady nás stál skoro stejně jako třeba jen obnovení přívodu vody do domu. Ale už jsme v této době díky němu mohli ladit vzájemně zahradu, dům, terasu, cesty, plot, branku atd. Měli jsme i společné schůzky nejen architektů domu a projektanta, abychom doladili různé detaily, ale i architektů domu s architektkou zahrady, což třeba moc prospělo finální podobě terasy. A pro nás má projekt zahrady v tuto chvíli už tu výhodu, že jsme mohli pořezat, co hodnotu nemá, prořezat, co hodnotu má a zasadit (tam, kde to nebude stavbě vadit) stromy nebo keře, které jako sazeničky stojí pár korun. A až dostavíme dům, budou už pěkně vzrostlé, příp. plodit. Tvorba projektu domu trvala několik dost měsíců, takže až na jaře 2019 jsme měli podobu projektu pro konzultaci na stavebním úřadě a získávání vyjádření dotčených orgánů, sousedů a síťařů. Vzhledem k tomu, že jsme nakonec sloučili projekt domu s uličním oplocením a hřeben domu se o něco zvedne, bylo v našem případě potřeba pro stavební úřad (ohlášení stavby s územním souhlasem) celkem 27 vyjádření od různých úřadů a firem, plus čtyři souhlasy sousedů. Seznam jsem naštěstí od naší referentky na stavebním úřadě dostal, ale ještě vyžaduje radonové měření (kvůli přístavbě) a hydrogeologický posudek (kvůli nádrži na dešťovou vodu). Měl jsem s projektantem dohodu, že mi bude zpracovávat připomínky, ale oběhával jsem si vše sám. Je to mraky času, které jsem na tom strávil a kdybych měl zaměstnání, kde bych musel být každý všední den v pracovní době, neumím si to představit a určitě bych doporučil nechat si vše vyřídit od projektanta. Ale máte-li na to čas, není to žádná věda, ušetříte peníze a je to zase o fous víc svépomocí :-)

Projekt kompletní rekonstrukce
Reklama

K čemu nám pomohlo energetické hodnocení

Přes léto jsme podali žádost o dotaci Nová zelená úsporám, která byla extrémně rychle akceptována. Výrazně mi s přípravou pomohl energetický specialista, kterého jsme stejně potřebovali kvůli energetickému štítku. U něj bych chtěl ještě zmínit dvě věci, ve kterých mi otevřel oči. I když je náš dům rekonstrukce, tak s elektrickým podlahovým topením, pro které jsme se v průběhu tvorby projektu rozhodli, bychom nejen neměli získat žádnou dotaci, ale ani by náš projekt správně neměl být schválen stavebním úřadem. Jde o to, že u nás v ČR je většina elektřiny vyráběna z uhlí, takže nic moc ekologického, a proto má elektřina jako zdroj špatný koeficient. Jedinou možností pro nás, jak se z toho vykroutit, je instalace obnovitelného zdroje, tedy fotovoltaických panelů. Chtěli jsme si původně nechat udělat jen přípravu, ale takhle jsme je rovnou museli zahrnout do projektu. Druhá věc, na kterou mě energetický specialista navedl, se může hodit každému, kdo má vazníkovou střechu nad plnohodnotnotným podlažím bez betonového stropu, končící věncem (ať už bungalov nebo vícepatro). Asi ještě stále nejrozšířenější narvhované řešení je instalace parotěsné fólie pod vodorovnou izolací stropu pod střechou. To má ale zvlášť při stavbě svépomocí nemalá úskalí. Ale existuje i řešení bez parotěsné fólie, která je nahrazena OSB deskami (z borovicového dřeva, smrk není vhodný), které vytvoří zcela dostatečnou parobrzdu. Rozdíl v náročnosti na detaily nesrovnatelný. Konzultoval jsem to i v Centru pasivního domu, jejich odpověď je zde. Výhodnost tohoto řešení nakonec uznal i náš projektant a rovnou v projektu už to tedy máme bez parotěsu. Kromě zmíněné fotovoltaiky, centrálního vysavače a rekuperace, kterou s novými okny dnes považuji v domě za samozřejmost, budeme mít ještě jednu vychytávku. Tou je čistírna šedých vod. Vody ze sprchy, umyvadla a pračky nepůjdou rovnou do odpadu, ale přečistí se a budeme s nimi splachovat. K tomu se nám velmi hodí sklep, protože čistírna šedých vod musí být umístěna pod zdrojem (sprcha, umyvadlo), nebo musí být voda přečerpávána, a to už může být problém. Takže je ideální, když je možné čistírnu umístit do sklepa.

Nakládání s odpadem

Jak rychle byla schválena dotace NZÚ, o to déle trvá schválení stavebním úřadem. Podávali jsme na začátku října a stále čekáme. Během doby tvorby studie a projektu jsem samozřejmě dům vyklidil, vyřezal rozvody a topení, zboural příčky, sundal omítky a stropy, vyboural podlahy a udělal hromadu práce kolem domu na zahradě, která ještě před pár lety vypadala jako džungle. Ve sběrném dvoře a výkupu kovů jsem byl častěji než v hospodě. Byla i trocha tvořivé práce, něco z toho je vidět na fotkách.

Projekt kompletní rekonstrukce
Reklama

Jen bych se chtěl ještě podělit o zkušenosti s odvozem odpadu. Asfalt je nebezpečný odpad, za který se platí, to je asi známo. Ale největší problém jsem měl s heraklitem, ze kterého byla většina příček v podkroví. Není to ani suť, ani dřevo, ani nebezpečný odpad a ještě jsou to desky. A pak byl problém se škvárou (nebo lépe řečeno s násypem v podlaze, z čehož je část škvára a spíš nikdo neví, co přesně tam naši předkové nasypali). Mně se vyplatilo obvolat různé odvozy odpadu a na rovinu říct, co všechno mám a jestli mi to odvezou. Divil jsem se, jak moc se podmínky v jednom městě liší. A vybral jsem díky tomu pána, který mi od té doby vozí kontejnery a naprosto bez problému.

Náklady

Název položkyCena
Projekt domu (vč. pomoci s DO a dotačních programů)
195 000 Kč
Energetické hodnocení (vč. podkladů pro NZÚ)
27 000 Kč
Vymístění HUP z domu na pozemek
9 000 Kč
Zřízení stavebního odběru elektřiny
16 000 Kč
Obnovení přívodu vody
8 500 Kč
Geodetické zaměření
4 000 Kč
Projekt zahrady
10 000 Kč
Celkem269 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ondra a Dáša
Ondra a Dáša (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama