Renovace koupelny za 3.637 Kč

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
20. 8. 2019
1 komentář
Renovace koupelny za 3.637 Kč
Příspěvek stavebníka
Po renovaci WC, o které jsem psala minule, logicky následovala renovace koupelny. Tentokrát v celkové částce 3.637 Kč. 

Také ona proběhla svépomocí a cena je tak pouze za materiál. Koupelna se nachází v jednom obyčejném panelovém bytě s nevyzděným jádrem, které za předchozích majitelů již prošlo rekonstrukcí. Velká škoda je, že ta tehdy nezahrnovala vyzdění jádra, ale pouze změnu vnitřní dispozice (zatarasení dveří z WC do koupelny, změnu umístění vany a obložení stávajícího umakartového jádra ze strany koupelny kachličkami). A právě obklad, který byl proveden lepením na nevyrovnaný umakart a nerovnou podlahu, byl důvodem současné renovace. Některé dlaždičky vystupovaly ze zdi tam, kde dříve bývaly dveře na WC (nyní za vanou). Spáry mezi nimi se drolily a několik dlaždic na podlaze bylo naprasklých. Světlý obklad s mramorovým žíháním vybraný předchozími majiteli koupelnu sice prosvětlil, spolu se zmíněnými vadami působil ale omšele a fádně. Rozhodli jsme se proto odít stěnu za vanou a podlahu včetně boku vany do efektního hávu v dekoru tmavého buku.  Oproti zmíněné rekonstrukci WC byla proměna koupelny procházka růžovou zahradou.

Z vanou a před vanou - co to je?

Špetku pomyslného luxusu dodala koupelně PVC podlahová krytina v dekoru prken z tmavého buku zakoupená v Hornbachu. Právě tu jsme umístili nejen na podlahu a bok vany, ale i za vanu. Proč? Hledali jsme řešení, které okachličkovanou stěnu "vyhladí" a překryje, ustojí nápor vody i působení běžných čisticích prostředků. Když jsme vyloučili nákladná a komplikovaná řešení spočívající v odstranění starého obkladu nebo v připevnění méně dostupných, plně omyvatelných tapet určených do sprchových koutů, logicky se nabídla možnost využít 3 mm tlusté PVC, použité při renovaci sousedního WC. Díky němu obě místnosti dostaly i dřívě chybějící jednotící prvěk.

  1. Nejprve jsme se zbavili lišt kolem stěny za vanou. Polystyrenové lišty u stropu jsme očistili a zachovali pro pozdější znovupřipevnění.
  2. Odstanili jsme vodovodní baterii, větrací mřížku nad vanou a staré chromové držáky toaletních potřeb.
  3. Stěnu jsme pokud možno očistili a připravili si novou tubu Mamuta. Díky tomuhle lepidlu s okamžitou přídržností 500 kg/m2 proběhlo lepení PVC bez větších problémů.
  4. PVC jsme před nalepením ořízli do tvaru velikostně blízkému stěně, s přesahem cca 1-5 cm z každé strany. Nanesli jsme lepidlo na kachličky (vzhledem k tíze PVC ve smyslu čím více, tím lépe) a PVC začali lepit směrem od spodu nahoru.
  5. Po nalepení PVC, jeho uhlazení a rozmačkání hrbolků lepidla bříšky prstů (pozor na nehty!) nastal čas k vyříznut otvoru do větrací šachty.
Reklama
Tip: Před lepením těžkého PVC na umakartovou stěnu se přesvědčte o dostatečné únosnosti stěny. PVC v dekoru prken ořízněte háčkovým břitem na PVC tak, aby v pohledově zajímavém místě začínala ceou deskou (v našem případě to byla celá deska nad krajem vany).
Tip: Než se pustíte do práce, zajděte si do kovomatu a nakupte vodovodní těsnění pro strýčka Příhodu. My jsme při manipulaci s vodovodní baterií zjistili, že těsnění v ní je staré a nepoužitelné. Blížila se půlnoc, voda v bytě vyla vypnutá a nové těsnění jsme neměli.

 Koupelna po proměně

Kombinace bílé a tmavé dala místnosti nový rozměr. Říká se, že tmavá barva do malých prostor není vhodná, protože je opticky zmenšuje. V kombinaci se světlou tomu tak být ale nemusí. Stejně tak se říká, že tmavá podlaha se hůř udržuje - je na ní vidět každá šmouha a chlup. Pokud je to chlup světlý, pak určitě. Ty tmavé na tmavé vidět nejsou. Stejně tak je to i s vlasy. Na světlé podlaze byly vypadané dlouhé tmavé vlasy jasně zřetelné. Na tmavé nikoliv.

Reklama
Tip: K dojmu většího prostoru vám dopomohou zrcadla. Nebojte se je do své proměny proto zahrnout.

Náklady

Veškeré práce proběhly svépomocí, cena je tak pouze za materiál:

  • PVC tmavý buk, 2x4 m: 2.712 Kč
  • větrací mřížka: 99 Kč
  • chromovaná rohová polička: 329 Kč
  • lišty, lepidlo, těsnění, ostatní: 497 Kč
Reklama

Celkem: 3.637 Kč Více článků najdete na našem blogu bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací